*Fotografija je simbolična
Najbolj znana kriptovaluta je v zadnjih tednih močno narasla, na borzi trenutno dosega rekordno vrednost, več kot 34.000 ameriških dolarjev.

Dogajanje na trgu kriptovalut spominja na konec leta 2017, ko je vrednost najstarejše kriptovalute, ki je bila lansirana na trg leta 2009, takrat z vrednostjo nekaj dolarskih centov, narasla na več kot 20.000 dolarjev. Strmi rasti je sledil tudi strm padec, saj je cena po manj kot mesecu dni padla pod 10.000 dolarjev, ob izbruhu pandemije lani pa se je vrednost spustila celo pod 4000 dolarjev. 

Gre za nov balon?

Vseeno pa vzporednic ne gre povsem vleči, saj so tokrat v ozadju rekordne rasti nekateri vidni vlagatelji in pomembna podjetja. Paypal je denimo sporočil, da bo letos uporabnikom omogočil sprejemanje plačil v kriptovalutah in njihovo hrambo. Poleg bitcoina se krepi vrednost tudi ostalih kriptovalut, Ether je denimo presegel 1000 dolarjev vrednosti, slabe novice so dobili edino lastniki XRP-ja, saj je močno strmoglavil zaradi tožbe ameriškega regulatorja SEC zoper podjetje Ripple.

Po ocenah poznavalcev gre kripto-svetu na roke tudi strah pred inflacijo ob fiskalnih in monetarnih ukrepih vlad v pandemiji covida-19. Bitocin tako, kot denimo zlato, predstavlja varno naložbo in vse bolj utrjuje korake, da bi lahko postal svetovna rezervna valuta. A analitiki vendarle opozarjajo, da bo potreba počakati na korekcijo, saj tako močna rast ni vzdržna. 

Vrednost bitcoina na menjalnici kriptovalut Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak.

Dvoboj zlata in bitcoina se nadaljuje v 2021

Nazadnje je presenetil investicijo-bančniški gigant JPMorgan, ki je napovedal dolgoročno ceno bitcoina v višini več kot 146.000 dolarjev na podlagi predpostavke, da bo vrednost naraščala kot alternativa zlatu. V ameriški banki so sicer pred leti bitocin označili za prevaro in tako sedaj popolnoma obrnili ploščo, toda vseeno opozorili na 'špekulativno manijo'.

Tržna vrednost bitocina vseeno predstavlja le okoli 4 odstotke zlata, ki ima tržno vrednost okoli 10 trilijonov, a rast bitocina je bila lani več kot desetkrat višja in bo po ocenah Forbesa tudi v letošnjem letu presegla rast zlata, za katero je sicer tudi odlično leto. Cena unče se je namreč povzpela za skoraj 25 odstotkov in lani celo prvič presegla mejo 2.000 dolarjev za 31,1-gramsko unčo.

Priljubljenost kriptovalut med Slovenci

Tudi v Sloveniji so kriptovalute vse bolj priljubljene, po grobi oceni Bitcoin društva Slovenije, z njimi trguje najmanj 50.000 Slovencev, točne ocene pa ni mogoče podati, saj menjalnice zaradi zasebnosti in varovanja poslovnih informacij tovrstnih informacij ne morejo izdati.

Kot nam je dejal predsednik društva Jure Pirc, je v društvo do sedaj sicer uradno pristopilo dobrih 450 članov, med njimi okoli 50 iz Pomurja, facebook skupina pa bo kmalu presegla 15.000 članov. Špekulirati o prihodnji rasti kripto-trga ne želijo, kot pravi Pirc, je gotovo le, da "bo en bitocin vedno en bitocin, vse ostalo je predmet prihodnosti".

Blockhain je prihodnost

Vendarle pa predsednik slovenskega bitcoin društva ocenjuje, da se je bitcoin skozi zgodovino pokazal kot zelo zanesljiv hranilec vrednosti, v končni fazi pa igrajo ključno vlogo pričakovanja posameznikov, ki se odločijo za vlaganje. 

"Nekateri pričakujejo stabilnost svojih naložb, nekateri bi radi čez noč obogateli, nekateri so nagnjeni k vsakodnevnim viskom tveganjem. Kako varna je neka naložba, je v veliki meri odvisno od samega vlagatelja. Kriptovalute so lastniška sredstva kar pomeni 100-odstotno odgovornost na strani imetnika," pojasnjuje Pirc, ki primerjav z delnicami ne želi delati, prepričan pa je, da se bodo v bodoče tudi tradicionalni delniški trgi preselili na blockhain oziroma tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, na kateri so osnovane kriptovalute.

Ob množičnem tiskanju denarja, ki ga izvajajo centralne banke, so zaloge bitcoina omejene na 21 milijonov.

In kaj svetujejo v Bitcon društvu Slovenije potencialnim vlagateljem? "Za varno naložbo v kriptosvet priporočamo posameznikom najprej naložbo v znanje"
 

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
www (nepreverjen)

Že je ne čas minilo od zadnjoga balona, tak ka so lidje že pozabili. Tudi zaj de tak, Par de jij obogatelo, dosta de se jij pa naškalilo...

gostja (nepreverjen)

kako varna pa je naložba v digitalno zlato? Klasična piramida !!

In reply to by www (nepreverjen)

Jao (nepreverjen)

Ženska, piramide maš v egipti

In reply to by gostja (nepreverjen)

Resnicajepravica (nepreverjen)

To si pa kuri neumni zelo lepo odgovoril
Se podpišem pod tvoj komentar
Veliki pljus

In reply to by Jao (nepreverjen)

Klantuš (nepreverjen)

Vrednost Bitcoina drži zavupanje, ka je to neka vredno, isto je v EUR. Nej si misliti, ka je vrednost EUR podprejta z zlaton ali karkoli, samo verovanje, ka je te paper neka vreden. S ten ka paper lejko printajo neskončno, Bitcoin ma pa končno število, kelko jih kdaj koli bo v obstoji.

In reply to by www (nepreverjen)

CarovnikIzOZa (nepreverjen)

Gda sobotainfo tou v napijše, te trbej fčasi fse zodate!!

Pimpek (nepreverjen)

Istina. San vupo ka bar do 100k prileti.

Ali gda celo na ton seljackon portali pisejo o BTC, te znas kelko je vra...

In reply to by CarovnikIzOZa (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

gre za sistem kjer mala pescica ljudi zasluzi ostali pa popusijo.
Poznan 2 racunalnicarja keriva sta z malin vlozkon zasluzila relativno hitro 30%. Iz navdusenja sta vlozila vse svoje prihranke, ter celau se famijo not namocila da so vlozili. Cez mesec dni sta svoj vlozek razpolovila. Na koncu se prodati nejsta mogla. Skratka na sreco sta nekaj pejnez resila...
Kriptovalute so cisto navadno sranje...napizditis...
Transakcije katere se dogajajo na podlagi kriptovalut so dalec minimalne napram bancnim transakcijam. In to je dodaten dokaz nezaupanja v tau mafijo...

Rikardo (nepreverjen)

Ce vklopis malo tej mozgancke prides gor ka neje to niksa napizdancija, pa ce malo prebrodis kak se vlaga v to, sluzis kak norc. Isto kak delnice samo nej, kak je govora o kriptovalutaj vcasi asociejrate na piramidne sisteme. Se vidi ka ste zaostali v 20. Stoletji

In reply to by realnoo (nepreverjen)

gfhj (nepreverjen)

V to ge že nebi vlago. preveč nesigurno je vse skuper. Ali itak neman penez ka bi sploj lejko vlago tak ka me zaradi toga ne boli glava. Si mi pa zdi tej bitcoin nekaj kak duh. nega ga pa vseposedi je.

Simon J (nepreverjen)

Fantje ni vazno kaj si mislimo mi o BTC, vazno je kaj misli financna industrija. BTC postavljajo uspesna tehnoloska podjetja svoje bilance, saj ostala likvidna sredstva bistveno bolj izpostavljena inflaciji. BTC je zanimiv tudi za regulatorje, saj je bistveno lazje sledit vire, kot pri normalnem denarju. BTC ne more in noce nadomestit denarja, zagotovo pa zapolni vrzel v nalozbenem svetu v casu ko centralne banke, monetarne, fiskalne politike drzav sprejemajo skrajne ukrepe.

Uiio (nepreverjen)

Če bi vložili 10.000 evrov ob padcu leta 2018 bi danes imeli ene 300.000 evrov. Zdaj je malo pozno že za vstop al pa tudi ne samo ne pričakujte x20 😁

Uiio (nepreverjen)

Če bi vložili 10.000 evrov ob padcu leta 2018 bi danes imeli ene 300.000 evrov. Zdaj je malo pozno že za vstop al pa tudi ne samo ne pričakujte x20 😁

Uiio (nepreverjen)

Če bi vložili 10.000 evrov ob padcu leta 2018 bi danes imeli ene 300.000 evrov. Zdaj je malo pozno že za vstop al pa tudi ne samo ne pričakujte x20 😁

Roogg (nepreverjen)

Zadnje čase je tudi v Sloveniji popularen projekt Pi Network kjer se rudari kriptovaluto brez vložka.

Roogg (nepreverjen)

Minusi kar brez komentarja zakaj. Da neboste čez 5 let še vedno delali za minimalca in se pizdili na vašega delodajalca kako vas izkorišča. Rajši si malo preberite o projektu. Nevem točno kaj vas boli...

In reply to by Roogg (nepreverjen)

Alberto Einsteinini (nepreverjen)

Ce bi se malo pozanimo glede pi networka bi gor priso ka kitajci poberajo tvoje informacije pa jih dale odavlejo. Samo malo trbej pogooglati pa se pozanimati

In reply to by Roogg (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bitkonji so dobri še zato, ker jih ni treba pošiljati v bosno na oplemenitenje.

helmut (nepreverjen)

če ste vložili 2018 10.000 € ste zdaj dober kanditat ka dobavljate medicinsko opremo za slovensko vlado z zasebnimi letali in žuri sredi pandemije.

sdfa (nepreverjen)

če ne bi bilo korone, bi sake den poslušule o bitcoinih :)

Kripto (nepreverjen)

Pojma nemate, v roki 10 let de bitcoin med 200-300 k. Zapomnite si te besede!!!!! Zaj te mi norce talali... te poglednite kda pa ka san napijso!

Hibco92 (nepreverjen)

Ne skrbi, tega ljudje iz Pomurja ne bodo nikoli razumeli. Smo pač za nižja dela za minimalca in zadnja regija v Sloveniji po uspešnosti gospodarstva in tako bo tudi ostalo.

In reply to by Kripto (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

zakoj bi ti norce talali?
Ravno zatau je ta valuta tvegana, ker je vse mozno. V praksi prauti ostalim valutam pa se lejko minimalo uporablja pri transakcijah. Pa se provizije so ponekod lepe...
Dejstvo je, ka pescica mastno zasluzi, vecina pa posledicno zgibi!
Pitaj boga keri v ozadji z velkimi vlozki "nabijajo" cejno.

In reply to by Kripto (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

To mi delaj rasti rasti bitcoin.

Resnicajepravica (nepreverjen)

Raje vložim v VARDO
ali pa v ČARDO
kot v kriptovaljute

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz se vzela kredit, zastavila stanovanje
kupil mi je broker kripto valute
in kot zgleda da je vse krepnilo
Ni duha ni sluha o posredniku
Nihče se ne oglaša na telefon,
SMS dobim nazaj
prav tako tudi maile.
Jočem , kaj te hočem drugega
in si želim da me korona pobere prej
ko me bodo vrgli iz stanovanja
Oh kako sem bila naivna

Alberto Einsteinini (nepreverjen)

Takje pa to gda mas neksoga vmesnoga ka si sama nej telko zmozna prestudejrati tej zadeve

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Delo ti da pejnaze ostalo je samo nateg in pranje.

Alberto Einsteinini (nepreverjen)

Prosin pojasni kak so kriptovalute nateg pa pranje.

In reply to by . (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

tudi moja Micka je bila BITA dostikrat od bivšega moža, zdaj pa je dobila samo KONJA.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice