Foto: Bobo
Reprezentativna sindikata in vodstvo Pošte Slovenija so danes podpisali sporazum o izpolnitvi zahtev sindikatov. Stavka, ki je bila napovedana za torek, je tako preklicana.

Družba s sedežem v Mariboru, zanimivo, vso svojo komunikacijo v luči napovedane stavke in pogajanj s sindikatov vodi iz Ljubljane. V prestolnici so Sindikat poštnih delavcev, Sindikat delavcev prometa in zvez ter vodstvo Pošte Slovenije podpisali sporazum, po katerem stavke poštnih delavcev ne bo.

»Interes Pošte je, da zagotovi čim boljše delovne pogoje za zaposlene. Sklenili smo dogovor, za katerega smo prepričani, da bomo, če se ga bomo držali, izboljšali tako pogoje dela kot materialni položaj zaposlenih,« je povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak in obenem izrazil upanje, da bo v prihodnje tako poklic poštnih delavcev bolj privlačen.

Do 190 dodatnih zaposlitev

Vodja pogajalske skupine in svetovalka poslovodstva Pošte Slovenije Karmen Lebe Grajf je na novinarski konferenci povedala, da so poleg plačnega dela dogovorili ukrepe, ki izboljšujejo pogoje dela. Pošta bo tako dodatno zaposlovala, po prvih ocenah bo šlo za do 190 dodatnih zaposlitev.

Pred podpisom sporazuma sta strani danes usklajevali le še tehnične podrobnosti, medtem ko so bila pogajanja med sindikatoma in poslovodstvom Pošte Slovenije končana minuli četrtek. Po besedah Lebe Grajfove gre za zelo obsežen dokument, ki opredeljuje sprejete ukrepe v prihodnjih dveh letih. Ti niso usmerjeni le v samo izboljšanje materialnega stanja zaposlenih, temveč tudi za izboljšanje pogojev dela.

Bolje plačane nadure in drugi dodatki

»Ključne stavkovne zahteve so šle v smeri razbremenitve zaposlenih, prilagoditve delovnih pogojev in izboljšanje varnosti in zdravja pri delu. Delodajalec nam je šel v veliki meri nasproti, med pogajanji smo odpirali pomembne teme, ki bodo izboljšale položaj zaposlenih,« je na predhodni novinarski konferenci reprezentativnih sindikatov povedala generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer.

Po novem bodo nadure plačane 40 odstotkov več kot običajne ure (prej 30 odstotkov), viški ur bodo plačani 50 odstotkov več kot običajne ure (prej 30 odstotkov). Dogovorili so se za zvišanje nekaterih plačil, ki so jih v času krize znižali, kot so eskalacija plač, regres, povračila stroškov za prevoz na delo). Dodatek za deljen delovni čas bodo zvišali s 15 na 18 odstotkov. Zaposleni na okencih in v logističnih centrih, ki so prekomerno obremenjeni, bodo deležni dodatnih plačil.

Po novem na delu največ 11 ur na dan

Ob povečanju zaposlenih bodo povečali tudi delež zaposlenih, ki nadomeščajo odsotne delavce. Za boljše pogoje dela bodo vpeljali dodaten odmore, delovna mesta pa prilagodili posebnim skupinam zaposlenih, kot so starejši in invalidi. Po dogovoru bodo sprotno izplačevali nadure, prav tako pa so dosegli jasno razmejitev med nadurnim delom in neenakomerno razporeditvijo delovnega časa.

Delo na pošti namreč sodi v delovno intenzivno panogo, kjer velja neenakomerno razporejen delovni čas. Sindikati so v pogovorih z vodstvom dosegli, da se doslej najvišje dopustno število ur - 56 ur na teden in 13 ur na dan - po novem zniža na 52 ur na teden in 11 ur na dan.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Grinch (nepreverjen)

Za delavce ne morejo podati konkretne ponudbe, torej večje plače, višje nadure. S tem bi privabili tudi nove ljudi, ki bi se zaposlili in posledično bi lahko vse razbremenili. Potem pa naj delijo delo tako, da naj nenaslovljeno pošto (reklamr) raznasajo začetniki, ostali pa redno pošto. Ampak seveda ni denarja, za zaposlene, če pa banda kupuje intereuropo. Pa kupklj so logistični del od mladinskse knjige. No tako se država umika iz intereurope, da jo kupi podjetje v 100% državni lasti od podjetij (bank), ki so tudi lastniško povrzana z državo

Starejše novice