Jelko Kacin je potrdil, da bo vlada Hrvaško uvrstila na rdeči seznam in s tem uvedla karanteno za vse, ki se bodo vračali od naših južnih sosedov.

Vlada se danes na Brdu pri Kranju sestaja s strokovnjaki glede novih ukrepov za zajezitev vnosa okužb s koronavirusom. Slovenija se namreč v zadnjem obdobju sooča s vse večjim številom okužb uvoženih iz Hrvaške, zato so bili novi ukrepi pričakovani in napovedani, tako s strani vladnega govorca, kot zdravstvenega ministra in drugih predstavnikov vlade.

Jelko Kacin je za TV Slovenija dejal, da je današnji posvet potekal ves čas v senci dramatičnega dogajanja na Hrvaškem, saj naj bi se število pozitivnih pri sosedih izredno povečalo in lahko danes pričakujemo rekordno število novih okužb. Po njegovih besedah se bo Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam.

Karantena že v petek

"Ali bo to danes, ali jutri, je manj pomembno. Na mestu so ocene, da se je morda na Hrvaškem že pred dnevi začel tretji, veliko močnejši, val. Kako bo reagirala Hrvaška, bomo še videli. Vlada pa bo jutri, na podlagi vseh teh razprav, ki smo jih imeli danes dopoldan, odločila kako naprej. Ni več velike manevrske možnosti, uvedena bo karantena za se, ki se vračajo iz Hrvaške. Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob povratku nazaj," je opozoril in zagotovil, da bo časa za vrnitev tistih Slovencev, ki so že tam, dovolj, najmanj cel vikend.

Vlada se namreč želi izogniti kolonam na meji in večjim zastojem, na Hrvaškem naj bi sicer v tem trenutku dopustovalo okoli 160.000 Slovencev. 

Foto: BOBO

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmurec3 (nepreverjen)

Zdaj lejko čakamo točo komentarof z vulgarnimi pridevnikami.
Edino praf je tak. Bole ka mij Hrvaško na rdeči seznam, kak pa mij zaradi Hrvatov na rdeči seznam katere druge države. Jasno je, ka si nemremo dovoliti ka se vse še enkrat stavi. Industrija, šola, zdravstvo, trgovine... ker te smo totalno v riti. In če bi pustili meje odprte, bi se zgodilo točno to. Pa lejko je te covid-19 neven kakši larifari, nejsmo edini, šteri izvajamo ukrepe.
Mogoče de se pokazalo, ka smo delali pravilno.

zupa (nepreverjen)

cestitke ti si tak kvalitetno nategnjena ovca

povprecnjak brezvezen

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)

Pa mogoče je rejsan tak kak tij praviš. So me pa nafčili lepšega obnašanja, izražanja kak tebe. Rajši ovca kak neolikanec.

In reply to by zupa (nepreverjen)

ce ge va ra (nepreverjen)

17 jih je bolnici, trije so na intenzivni..... od stalih 200 ali kelko ka so jin najšli te virus pa nišče nema nikših simptomov ali pa se kaže samo rahli prehlad. Ka je to za smrtnonosnoga vorusa ka vas je tak strah? Več de lidij betežnih od tej bebaste nošnje mask, kak pa od toga brezveznoga virusa. Če bi maske kaj hasnile nebi bilo potebno nikše distance držati in če bi distanca kaj hasnila nebi bilo potrebno nositi mask. Bedarija od bedarije vse to fkuper. Tak kak zdaj v Italiji ge so zapovedali nositi maske tudi zunaj na zraki ob določenih urah. V takšnih primerih in pri večini ukrepih naše vlade in oh in sploh naše stroke se vidi ka je to svetovni nateg in nas samo jebejo v glavo. Ali nema veze, glavno ka so večino plitvoga naroda tak zosagali ka v bistvi sami prosijo za takšne bolane ukrepe.

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

marcipan (nepreverjen)

Ka pa ti za norosti mutiš? Malo si poglej druge države kako tretirajo Slovenijo. Marsikam iz Slovenije brez karantene nemreš. Ka misliš ka jo imajo na zelenem seznami? Malo morgen. Zaradi enoga usranoga virusa, ge večina ljudi ne pozna nikoga, ka bi realno bil bolan ... rdeča lista. Vse se ustvarja in ustavlja kak nekomi paše. Vse je zrežirano v nulo. Zakoj je pa Kacin spakejral svoj posrani bazen usred poletja in ga pripravo na zimo? Ker je vse zrežirano. Ovce kere verjamejo v to zgodbo pa pač naj verjamejo...

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)

Kam točno nemreš iz Slovenije brez karantene?

In reply to by marcipan (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

ZANIMIVO!
Živimo v hujšem komunizmu od komunizma!

PREK MÜJRE (nepreverjen)

PREPOZNO !

če ge va ra (nepreverjen)

Koji ku_ac je ta Kacin ??? Nekaj se preseravle. Sam pa ima hišo na Hrvaškem in je bil celo poletje tam.
Sedaj ko so politiki prišli nazaj pa do uvedli karanteno.
Lopovi !!!!!!

gost19829021875 (nepreverjen)

ja ka ste pa mislili? zaj ka so se politiki skopali v hrvaškon morji, zaj se lejko meje zaprejo... to smo tak vsi znali, ka de se zgodilo... je pa rejsan, ka bi lejko že prle nej pa zaj kda so številke "rdeče"....

Bistvo (nepreverjen)

Toooo Jelkeeec..! Bravooo

Godžiro (nepreverjen)

Ja in "če ge va ra" ka tebe to briga ge ma Kacin kučo , ka si jo mogoče tij postavo ali si njemi dao pejneze poleg , ne nika od toga , tij si takrat še v peski osmice delo , zdaj pa tu na velko pametuješ pa se nekaj kurčiš brez veze.

Kikinomarski (nepreverjen)

Pomali se pripravlajte na trečo svetovno, ste vsi zbesneli zavolo enoga prehlada. Goebbels propagandna mašinerija na pune.

ffran

Točno tako, pomali se pripravlajte na trečo svetovno !
"Od Rusije zahtevamo priznavanje enakih pravic beloruskemu narodu"

In reply to by Kikinomarski (nepreverjen)

gusti 258 92 (nepreverjen)

Čudno ka ne čujen nikših takšnih paničarskih novic z Mađarske, Češke, Poljske, Slovaške..... kere majo dosti več državljanov na Hrvaškon na dopusti kak Slovenija. Zanimi je tudi ka hrvaški državljani lejko v tej države normalno potujejo, v Slovenijo pa nemrejo.

Nategstoletja (nepreverjen)

Koji nateg je to sranje van se sploj ne senja...

100-100 (nepreverjen)

Si se pitou, pitala ali je nej biu nateg stoletja 9 mesecof pred tvojin rojstvon. Zaradi takšij ko tou trobijo nega reda, či bi se bole resno fsi skuper držali, nebi trbelo zaperati nika.

In reply to by Nategstoletja (nepreverjen)

Lažnivi Kaco (nepreverjen)

Vsako leto konec avgusta je v Lendavi največje slovensko tekmovanje v kuhanju bograča. Letos ga zaradi pandemije koronavirusa ne bo. Organizatorji so odpovedali tudi mednarodno tekmovanje v pripravi ribje čorbe, ene od specialitet Panonske nižine, in tradicionalno povorko s prikazom etnoloških običajev.

Isti vikend bi morala biti v Novi Gorici razstava in promenadna vožnja starodobnih motornih koles, na Pohorju pa državno prvenstvo v "trail" teku. Na Bledu letos ni bilo tradicionalnega triatlonskega tekmovanja, v Šmarju pri Jelšah teka "po bregih", v Laškem prireditve Pivo in Cvetje, v Turnišču tradicionalnega sejma ob velikem šmarnu, v Kanalu skokov z mostu, v Vuzenici vsakoletnega festivala, v Kamniku dnevov narodnih noš, v Vipavski dolini pa rallyja, ki bi štel za državno prvenstvo. Na vrhuncu sezone ni glasbenih festivalov. Koncerte je mogoče prešteti na prste ene roke. Tribune nogometnih stadionov samevajo.

Na vseh teh prireditvah in dogodkih bi se zbralo veliko število ljudi. Odpovedani so bili, ker niso dobili zelene luči Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ali pa so organizatorji sami ugotovili, da njihova izvedba v okrnjeni obliki ne bi imela smisla. A v Sloveniji obstajajo tudi izjeme, ki lahko sredi pandemije organizirajo prireditev z več tisoč ljudmi.

Medtem ko organizatorji športnih prireditev zelo težko dobijo dovoljenje za organizacijo dogodkov, na katerem bi bilo do največ petsto tekmovalcev, drugega osebja in gledalcev, vrh Rimskokatoliške cerkve teh težav nima. Minulo soboto, na praznik Marijinega vnebovzetja, se je tako na romanju na Brezjah zbralo 3000 ljudi. To je šestkrat več od največjega dovoljenega števila vseh prisotnih iz vladnega odloka in navodila za slovenske cerkve, ki so ga škofje prejšnji mesec pripravili v sodelovanju z NIJZ.

Iz posnetkov in fotografij sobotne maše in romanja so vidne številne kršitve teh pravil. Velik del ljudi, tudi starejših, ni imel mask. Ljudje so pravilo o varni razdalji metra in pol upoštevali le pod paviljonom, večina ostalih pa je stala tesno skupaj. Pred sveto mašo bi morali oddati svoje telefonske številke za lažje morebitno poznejše iskanje stikov. Čeprav je bila maša na prostem, se je v soboto v prostorih bazilike Marije Pomagaj na trenutke gnetlo ljudi. Tudi cerkveni dostojanstveniki na čelu s 85-letnim kardinalom Francem Rodetom niso nosili mask.

Toda to ni zmotilo nikogar od vladajočih. Vladni govorec Jelko Kacin, vedno pri volji za oštevanje vseh, ki mu niso po volji, je imel v soboto druge opravke. Ker je verjetno že vedel za skorajšnjo razglasitev karantene za prihode s Hrvaške, je izkoristil "notranje informacije". Na Krk je šel pospravit hišo in počistit bazen. Dan prej je v majici in slamniku novinarki hrvaškega RTL razložil, da bo odločitev slovenske vlade o režimu na meji odvisna od Hrvaške. Isti dan je direktor NIJZ Milan Krek za Radio Ognjišče zatrdil, da "je Hrvaška še daleč od rdeče liste". Toliko o enotnih sporočilih pristojnih.

Ne Krek ne vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović, ki velja za največjo zagovornico radikalnih omejitev v boju s COVID-19, nista komentirala dogajanja na Brezjah. Molčal je tudi Janez Janša, ki v petkovih protestih vidi ogrožanje zdravja in življenja. Dan prej je prek družbenega omrežja Twitter "prosil vse, da dosledno upoštevamo priporočilo NIJZ, še posebej v stikih z ranljivimi skupinami". Nanašalo se je na turiste, ki se vračajo s Hrvaške.

Težava seveda ni v verujočih, ki so na veliki šmaren obiskali največje slovensko romarsko središče, ampak v dvojnih merilih. Ni se namreč prvič zgodilo, da za Cerkev pri COVID-19 veljajo drugačna merila kot za ostale.

Spomnimo se, da je Janševa vlada v drugi polovici aprila, ko je bilo skupno število aktivno okuženih že nižje kot danes, javno življenje odpirala precej počasneje kot druge države. To se je čez noč spremenilo, ko je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) na svojo roko odprla vrata cerkva. Šele po tem je vlada čez noč odprla knjižnice, galerije, muzeje in druge javne prostore. Njihovi zaposleni so zvečer izvedeli, da bodo morali naslednje jutro na delo.

Verski obredi so tako ena od redkih množičnih dejavnosti, ki je tudi med poletjem v rahlo okrnjeni obliki tekla bolj ali manj nemoteno. Od 21. julija morajo verniki ob vstopu v cerkev pri nedeljskih mašah v poseben nabiralnik oddati list s svojo telefonsko številko, ki jo posamezno župnišče hrani do 30 dni. Ob morebitnem izbruhu okužbe jo sporoči NIJZ.

Zakaj Krekov inštitut takšne prilagodljivosti ne kaže pri drugih dejavnostih, ni jasno. Del odgovora se verjetno skriva v politični in ideološki bližini Cerkve in sedanje vlade. SŠK je bila prva, ki je ostro obsodila protivladne proteste. Že pred prvomajskimi prazniki je v pismu podpore vladi obsodila "grožnje uličnih progresivcev, netenje nezadovoljstva med prebivalstvom, napihovanje napak vlade ali njej podrejenih služb in druge zlorabe demokratičnega sistema".

Tudi na Brezjah je vlada slišala sporočila, ki so ji ustrezala. Škofje so poudarili, da "potrebuje narod pomoč Marije Pomagaj tudi zaradi nepotrebnih nasprotovanj in protestov, ki ne gradijo skupnosti". Murskosoboški škof Peter Štumpf je ob izbruhu afere z računi stopil v bran ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec, ki je DeSUS pripeljala v Janševo koalicijo.

Toda vse bolj je jasno tudi, da država tik pred verjetnim jesenskim izbruhom drugega vala še vedno nima jasnega, vsem razumljivega in predvsem konsistentnega načrta za življenje s koronavirusom.

Danes je v Sloveniji mogoče izpeljati množično zabavo v gostinskem lokalu, ne pa organizirati nastopa glasbenika na terasi hotela ali gostinskem vrtu. Dovoljene so gneče na slovenskih plažah, ne pa tekmovanja v individualnih panogah v naravi, večje kulturne prireditve in časopisi v gostinskih lokalih. Tudi v športu so pravila strožja kot drugod. Moštvo zaradi enega okuženega posameznika štirinajst dni ne sme ne trenirati ne igrati tekem.

Vlada je šole po težkih mukah odprla v drugi polovici maja. Čeprav je bilo takrat v Sloveniji že manj kot trideset aktivno okuženih, so za šole veljali strogi epidemiološki ukrepi. Zdaj, ko je aktivno okuženih več kot 260 ljudi, bodo očitno v veljavi v precej blažji obliki. Vse to med ljudmi ustvarja zmedo.

Tudi glede Hrvaške vlada že mesec in pol v eter spušča različne signale, ki ljudem otežujejo organizacijo dopustov. V začetku julija, ko je število uvoženih okužb v Sloveniji strmo naraščalo, meje ni zaprla zaradi hrvaških volitev, dobrih odnosov z vlado v Zagrebu in nasprotovanja Avstrije. V izdihljajih turistične sezone bo to očitno storila, četudi je recimo uradna epidemiološka slika v Istri boljša kot v Ljubljani. Pri tem je vlada verjetno ves čas vedela za zabave v Zrčah, manjše število testov na Hrvaškem in sume domnevnega manipuliranja sosedov s podatki, kar zdaj navaja kot razlog.

Sobotno dogajanje na Brezjah je tako le plastični prikaz (ne)organiziranega kaosa, ki ga bomo še intenzivneje živeli v jeseni. V državi, v kateri lahko prijatelji vlade zberejo na kupu več tisoč ljudi, celotne skupine ljudi, od glasbenikov do pomembnega dela storitvenega sektorja, pa so očitno vnaprej obsojene na ekonomski propad. Ostane jim le brezplačen bograč. Ko ga bo spet dovoljeno kuhati.

čarni vrag (nepreverjen)

Očitno bo treba vladi razložiti, da se z nami tako ne more igrati. To bo šlo lažje oktobra, ko bodo firme množično metale ljudi na cesto, na vrata pa trkali izvršitelji. Marsikdo bo prišel k pameti, virus pa bo hitro pozabljen.

In reply to by Lažnivi Kaco (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Tega Kreka obriti in izpeljati vse prireditve. Če bo kaj blebetal mu pokazati sredinec !!!!!!

In reply to by Lažnivi Kaco (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

najbolj se bom smejal, ko bodo kacinu obrili brado. In to na suho.

orbanistan (nepreverjen)

1700 jih je bolnici, trijindvajst so na intenzivni..... od stalih 2000 ali kelko ka so jin najšli te virus pa nišče nema nikših simptomov ali pa se kaže samo rahli prehlad. Ka je to za smrtnonosnoga vorusa ka vas je tak strah? Več de lidij betežnih od tej bebaste nošnje mask, kak pa od toga brezveznoga virusa. Če bi maske kaj hasnile nebi bilo potebno nikše distance držati in če bi distanca kaj hasnila nebi bilo potrebno nositi mask. Bedarija od bedarije vse to fkuper. Tak kak zdaj v Italiji ge so zapovedali nositi maske tudi zunaj na zraki ob določenih urah. V takšnih primerih in pri večini ukrepih naše vlade in oh in sploh naše stroke se vidi ka je to svetovni nateg in nas samo jebejo v glavo. Ali nema veze, glavno ka so večino plitvoga naroda tak zosagali ka v bistvi sami prosijo za takšne bolane ukrepe.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice