Foto: Bobo
Pomurski poslanec Dejan Židan je pred več kot enim mesecem na vlado naslovil poslansko vprašanje. Sedaj je dobil odgovor, ki pa ga ni zadovoljil.

Spomnimo, Židan je po zadnjih 'provokacijah' madžarskega premierja Viktorja Orbana z zemljevidi "velike Madžarske", ki vsebujejo tudi ozemlje današnjega Prekmurja, vlado pozval k odzivu.

Hkrati ga je še zanimalo, kako bo vlada upravičila pričakovanja Prekmurcev in ali bo uresničila predloge Upravnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, ki ga je vodil prvi predsednik republike Milan Kučan.

Odgovor na poslansko vprašanje "strahopeten"

Na včerajšnji seji vlade se je resorno ministrstvo za zunanje zadeve tako opredelilo do poslanskega vprašanja Dejana Židana, a pomurskega poslanca odgovor ni povsem prepričal.

Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, gre za "strahopeten odgovor", saj vlada Madžarski ne bo poslala protestne note. Ob tem je še zapisal, da se Prekmurci in Prekmurke počutimo kot pred 101 letom, ko se ravno tako nismo mogli zanesti na oblast v Ljubljani.

Odgovor vlade na poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju v celoti. 
 

Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z odzivom na aktualna dejanja predsednika vlade Madžarske Viktorja Orbána

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje mag. Dejana Židana v zvezi z odzivom na aktualna dejanja predsednika vlade Madžarske Viktorja Orbána.

Vlada in Ministrstvo za zunanje zadeve delujeta v smeri krepitve prijateljskih odnosov, razvoja sodelovanja ter rednega političnega dialoga s sosednjo Madžarsko in spremljata obeleževanja 100. obletnice podpisa Trianonske mirovne pogodbe na Madžarskem. Ob tem upoštevata, da ima vsaka država in vsak narod pravico do obeleževanja zgodovinskih dogodkov, vendar pričakujemo, da ta obeleževanja potekajo v duhu skupnih evropskih vrednost in spoštovanja drugih, še posebej sosednjih držav. 

Glede objave zemljevidov ali drugih upodobitev "velike Madžarske" oziroma ogrskega dela avstro-ogrske monarhije iz obdobja 1867–1918 Vlada in Ministrstvo za zunanje zadeve poudarjata, da je treba pri presoji odziva upoštevati kontekst objave oziroma dogodka. 

V zvezi z vprašanjem o aktivnostih Vlade ob 100-letnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu in dejavnosti upravnega odbora za pripravo teh aktivnosti, poudarjata, da se zavedamo, da so le-te poleg spomina na zgodovinsko dogajanje opozorile tudi na današnje slabosti in s tem upravičene skrbi Prekmurcev.

Vlada Republike Slovenije in znotraj nje Ministrstvo za kulturo si bosta prizadevala, da bodo upravičili pričakovanja prebivalcev te regije.  

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

S spleta

Komentarji (59)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rdeči debeli (nepreverjen)

Pa kaj pričakuješ od Organovih SDS ! Nazadnje nas bodo še podarili Orbanu, samo da bodo vladali v mali Sloveniji.

. (nepreverjen)

mi smo mišljeni samo kot podružnica, zaenkrat fse poteka po načrtu, za nekaj časa bojo samo že lahko dvignili roko, povedati pa nihče nebo upal nič

In reply to by rdeči debeli (nepreverjen)

za rdećaga debelega (nepreverjen)

Boljše Orban kot slovenski komunisti.

In reply to by rdeči debeli (nepreverjen)

molokai (nepreverjen)

Tak Orban kak zdaj tej naš majmun sta oba bivšiva komunista. Tak ka ne ven ka si zdaj s ten mislo.

In reply to by za rdećaga debelega (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

Ne vidiš,kako je povdaro...slovenski komunisti!!!

In reply to by molokai (nepreverjen)

Počakaj malo... (nepreverjen)

Ne bodi preveč glasen. In nespoštljiv do naših starcev. Ti so slovensko pokrajino pred 100 leti odttrgali od Vogrov. Takšen slinaš kak si ti, brez sive materije in moških organov pa bo zdaj navijal za Vogrskega Orbana!

In reply to by za rdećaga debelega (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

tudi jaz pravim
Boljše Orban kot slovenski komunisti.

In reply to by Počakaj malo... (nepreverjen)

ole-ole (nepreverjen)

Komunistov že 30 lejt nega v Sloveniji, Lejko bi že enkrat potegno glavau s svoje riti,
Razen či seveda misliš na Janšo. Bivši komunist, zdaj prefarbani borec za veiko Mađarsko.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

kaj lažeš
vedno več nas je in tudi vedno več nas bo

In reply to by ole-ole (nepreverjen)

vaščan11 (nepreverjen)

Zdaj de Židan nasvete davo??? Da pa je bil na Vladi pa pa Pomurje nič nej naredo! Samo za SD familijo je skrbel. Ej Dejan Dejan opet mlatiš prazno slamo!!!!

In reply to by rdeči debeli (nepreverjen)

LG f st jj (nepreverjen)

zidan henjaj mesat govna, lopov izdajalski!

df (nepreverjen)

nemoj ga slušat
samo mešaj mešaj mešaj mešaj

In reply to by LG f st jj (nepreverjen)

Za celovitost … (nepreverjen)

Stajerska oz. Steiermark je nekoc bila ena, nedeljiva celota, svobodna in ponosna.

oj-oj (nepreverjen)

debeli židan že večkrat si zavrno seje za razvoj prekmurja itd. tudi mi mamo dosta vprašanj za vas!!

Julka (nepreverjen)

Od kdaj je pa g.Židan prekmurec?

rdeči fašist (nepreverjen)

Ni prekmurec, je pa prekmurska svinja.

In reply to by Julka (nepreverjen)

boa (nepreverjen)

on je stajerc iz okolice rac

In reply to by Julka (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

nemojte mi jebat zidana

administrator (nepreverjen)

zakaj pa ne

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Židan, ki je bil na oblasti 10 let in v temu času ni mignil prsta za Prekmurje in Prlekijo nam bo zdaj nakladal o Orbanu. Večjega hinavca od njega ga pa res ni.

ashjhp (nepreverjen)

Zidan se 4 mesece nazaj ste bili 10 let v vladi in sedaj bi pametovali. ne se hecat, nismo ovce iz partije. vedno vam je slo samo za evre in da lastne nesposobne kadre infiltrirate v javno upravo.

markosliniko (nepreverjen)

Ko te rdeci strici odstavijo in bi se jim rad prikupil nazaj. E, slabo ne gre. strel v prazno.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Glij Židanse glasi ne sposobneš,še mačke ne vej kastrejrati ka te skoti!

Vejpa (nepreverjen)

Rdeči debeli - organ, s takšnimi kot si ti in tvoji tovariši, si gospod Orban čevlje čisti!

sivi (nepreverjen)

Mučko đubre, Židan je nej Prekmurec

molokai (nepreverjen)

Tij očitno tüdi nejsi Prekmurec.

In reply to by sivi (nepreverjen)

VTIHNI ŽIDAN -… (nepreverjen)

Pa tebe so v lastni stranki v rit brsnili, bodi tiho, nula si in ne mešaj dreka v Soboti. ka si pa tij napravo za Prekmurje SRAM NAJ TE BO da se upaš oglašati.

Vipko
Truplo

Moje mnenje: kar je ali Židan ni naredil za Prekmurje, Soboto... je težko tako na hitro oceniti. Mi marsikaj ne vemo... tudi pri delu poslancev in še koga, kjer se večina lobiranja, dela... opravi za zaprtimi vrati. V glavnem, da ne bom predolg, sam ne bi bil tako oster v tem pogledu do Židana.
Se pa strinjam, da se največ oglaša zadnje čase... začel se je boriti za volilce, kajti sedaj, ko ni več vodja stranke ni ne poslansko mesto, ne kakšno ministersko (v primeru, da levi sestavijo vlado tako ali drugače) več samoumevno.
To z Madžarsko se preveč napihuje, tudi pri zgodovini npr. Italije se sigurno učijo, da je bila Primorska, Notranska... del Italije, tudi Istra mislim da do Reke... pa še pri drugih državah se lahko kaj podobnega najde. Da Orban verjetno res vse preveč maha s temi zemljevidi res vsaj za nas ni najbolj primerna opcija... ampak ga moramo vseeno razumeti: po rapallski pogodbi so jim vzeli 3/4 ozemlja in ne vem koliko milijonov Madžarov je začelo živeti v drugih državah. Pa niso bili ravno najbolj krivi za začetek svetovne vojne. Pač jih muči nekaj nestalgije in to je to. Vsaj tako mnenje imam.
Zadeve s sosedi in drugimi državami več ali manj urejuje zunanja diplomacija in tudi trdim, da to dela veliko bolje, kakor pri prejšnji vladi. Ni se potrebno takoj z vsemi skregati, kakor je bilo to v preteklosti. Tudi zadnja poteza obeh predsednikov, ko sta položila vence in se poklonila žrtvam tako fašistov, kakor komunistov kaže na pravo pot. Zdaj, se s tem nekateri strinjali ali ne... tudi razumem. Ni pa potrebno biti žaljiv. Saj se samo pogovarjamo!

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ko bi vi vedeli kako meni gredo
levi fašisti na kurac

In reply to by Truplo

čarni vrag (nepreverjen)

meni tudi

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

df (nepreverjen)

moji mami tudi

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Ne fafi ga (nepreverjen)

fasistom.

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Špela121 (nepreverjen)

No končno en razumljiv in pameten komentar. Vsi drugi bi se sam nekaj kregal, še sami s sabo bi se skregal, če bi se dalo, kot to zdaj počno v opoziciji, pa žal tud v Desusu, kjer pa posegajo vmes lobisti od drugod, sam da bi jih sprl in sesuli vlado. Žal upokojenci nimajo kaj dost razmišljat, ker je njihov rok trajanja omejen, zato morajo sodelovat z vsako vlado v smislu sredinske stranke.

In reply to by Truplo

Anti Komunist (nepreverjen)

Židof šče meti Prekmurje pod Veliko Srbijo. To so njihove mastne sanje

Anti Komunist (nepreverjen)

Orban je CAR, tij židof si pa en drek na palici! Pod Madžari smo Prekmurci živeli 900 let v miru. Kda so Jugosmradijo tu uveljavili sta srbska Ljubljana (ex slovenska Lublana) in Beograd (ex slovensko poimenovanje je bil Belgrad) naš knjižni jezik PREPOVEDALA, naše intelektualce poklala in tu izvajala ETNOCID.

molokai (nepreverjen)

Evo, tou so pravi zavedni Slovenski/Prekmurski domoljubi. Oudali bi se prvomi keri mimo prijde. Sran te bilo izdajalec lastnoga naroda. Desničari ste vedno bili zlizani s tujimi okupatori, pa vidin ka janševiči nadaljujete s touf tradicijo. Pfuj te boj!

In reply to by Anti Komunist (nepreverjen)

Anti Komunist (nepreverjen)

Vij kvazi komunisti ste bilij sigdar v analno-lizniškon razmerji z Servi oz Velikosrbskimi okupatorji... Što pa je napravo masaker v Štrigovi in v Prekmurju in ETNOCID nad prekmurščino či nej velesrbski ritolizniki! Vozi v Servijo

In reply to by molokai (nepreverjen)

Anti Komunist (nepreverjen)

Bebec či misliš ka če Srbi v Ljubljani sovražijo vse narode, vključno Madžarskoga, si ne misli ka na vaše SOVRAŽNE ANTI MADŽARSKE(RASISTIČNE) PROVOKACIJE PRISTAJAMO TUDI PREKMURCI! MI SMO NEJ SRBI IN SMO NEJ NIKDAR BILIJ. VI NAS PO VSOJ SILI ŠČETE POKLAČITI V NEKŠO BALKANSKO ARTIFICIALNO "IDENTITETO". PREKMURCI, MEDŽIMURCI, PORABCI BI MOGLI BITI 1 NAROD, Z JUGOSMRADANSKIMI PARAZITI NEMAMO NIKAJ SKUPNOGA, SAMO KVAR STE NAM TU NAPRAVILI, KAK SAN ŽE NAPIJSAL, TU SO TEJ PARAZITI, KERI SOVRAŽIJO MADŽARSKI, HRVATSKI, AVSTRIJSKI,.. NAROD, IZVAJALI ETNOCID NAD NAŠIM NARODOM IN NAS UMETNO RAZDVAJALI! JEBAJ SE TIJ IN TVOJA GOLAZEN TAM V BEOGRADU IN LJUBLJANI.

In reply to by molokai (nepreverjen)

prdec (nepreverjen)

ANTI KOMUNIST, međimurci so huši od srbov. TO SI ZAPOMNI!

In reply to by Anti Komunist (nepreverjen)

prdec (nepreverjen)

ANTI KOMUNIST,međikurci so hujši od srbov, tosi zapomni!!!

In reply to by Anti Komunist (nepreverjen)

*.* (nepreverjen)

SD in Židan. Odprli so strankarsko pisarno, ker si obetajo volitev.
Židan sedaj postaja največji "dušebrižnik" Prekmurcev-Pomurcev. Kje pa je bil do zdaj?
A ni tudi njegova stranka pomagala "ukrasti" lanskoletno 100 obletnico priključitve in pomagala potvarjati zgodovino? Seveda ne, ker so tega vajeni delati vsa zadnja desetletja.
Kaj vraga je delal prejšnje leto, kot predsednik parlamenta? Kaj vsa prejšnja leta, kot kmetijski minister?
A ni pomagal slovensko prašičerejo spraviti na kolena?
Kučan je dobil naziv častnega občana. Zakaj? Pojma nimam.
A ni čas, da postane častni občan neke občine?

za združeno Št… (nepreverjen)

youtube com/watch?v=-PiMWbKegkQ

In reply to by *.* (nepreverjen)

w12422 (nepreverjen)

Vaj, desničarska drhal v petek večer nema drugoga dela kak šteti novosti pa klikati minuse.
Get a life, you lusers :) Lejko klačite minuse pa zadoščate s ten svojon egoji gda vidite puno minusov...
Mi LEVIČARI pa mo jebali vaše bejbe, kere iščejo fuk okoli vi pa sploj ne vejte:)

asweoo (nepreverjen)

Levicarji, ubogi brez jajc, a to takrat ko si moral sedeti ko si lulal, ker so ti feministeke tako rekle. :)

In reply to by w12422 (nepreverjen)

Tabletax (nepreverjen)

Židan, če bi bil pameten,to sploh ne bi omenjal in tu delal mržnjo med prekmurcami in z našimi sosedi.

sobotat9 (nepreverjen)

Vaša medijska svoboda in vaša pravica do obveščenosti nista, ko lahko socialistični novinar na RTV za vaš denar počne, kar hoče; ampak - da lahko vi kadarkoli odjavite RTV in si kupite nekaj drugega. Je vaša pravica do izbire.

čarni vrag (nepreverjen)

lahko odjaviš RTV ljubljana če nimaš televizorja
Pravilno bi bilo, da bi imel RTV ljubljana kodiran program
in tisti ki ga ne bi plačal, tega tudi ne bi mogel gledati
lahko pa bi gledal npr druge programe, pa makar TV Prištino
samo da ne gleda tega sranja kot se imenuje RTV

In reply to by sobotat9 (nepreverjen)

Senčnik (nepreverjen)

Prvo aktualne Prekmurske poslance špotajte,ka nan delajo sramoto..

Morfij (nepreverjen)

Prekmurje republika!

Trdonja1 (nepreverjen)

On in Jože Horvat 😅😂🤣

fonzekk (nepreverjen)

Tudi pri nas smo kdaj objavili Kozlerjev zemljevid, pa ni zaradi tega pol Evrope skočilo pokonci!

čarni vrag (nepreverjen)

Tak je Židan! Predlagam napad na Lenti!

df (nepreverjen)

Realni DF jes pa tebi predlagan ormož ali pa hrastovec.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Prkleti komunajzar, bil je v vladi pa tega problema ni rešil! Ne vem kaj hoče zdaj ta svin.ski Židan? Idi ti nazaj na štajer od kejc si prišo, prekmurce pa pusti lepo pri miru v nasprotnem primeru bomo prisiljeni ti j.bat vse po spisku, nagravžneš d.beli!

gosp.NUNA (nepreverjen)

Židan je golazen in njegov najboljši prijatelj. Zahrbtnež in hujskač, ter izdajalec lastnega naroda, ki hoče čez noč postati veliki German, ki takih hujskaških dvoličnežev nikoli ne bi sprejel med zase. SRAM TE NAJ BO ŽIDAN!!
čAS BO POKAZAL, DA JE RES TAKO.

(nepreverjen)

Če bo čas komaj pokazal, te pomeni da zdaj ni takši.

In reply to by gosp.NUNA (nepreverjen)

Jožef, ki mu k… (nepreverjen)

Poseren se na vse desničare, po komentarih se vidi ka vas je večina z osnovnošolsko izobrazbo in kak takša avtomatski nagnjema na desno, saj nemajo kapacitet za razmišljati in analizirati podatkov.

tanja flaškon (nepreverjen)

pa lepo sem rekla dejančku da ču ga jebat ako ga bo kaj usral

Mezeg (nepreverjen)

JJ ma telko rad peneze, ka sploh ni vprašanje, če bi nas prodal vogrom, ampak samo vprašanje časa in za kelko...
Pogoj, ka volim SDS, je, ka se zamenja vodja stranke.
Demokracija forever!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice