Objavljamo prvega izmed štirih pogovorov z novoizvoljenimi evropskimi poslanci. Tokrat smo se pogovarjali s Tanjo Fajon in Francem Bogovičem.

Za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu smo Slovenci lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Oddanih je bilo 481.849 glasovnic, 10.324 je bilo neveljavnih. Volilna udeležba je resda bila višja kot ob zadnjih evropskih volitvah, a je z 28,29 odstotki bila še vedno razmeroma nizka in ni dosegla pričakovanj, saj je torej glasoval le vsak četrti Slovenec. 

Slovenci smo v Evropski parlamet tako izglasovali Milana Zvera, Romano Tomc, Franca Bogoviča, Tanjo Fajon, Milana Brgleza, Ireno Jovevo, Klemna Grošelja in Ljudmilo Novak.

S Tanjo Fajon so se kolegi s TV IDEA pogovarjali o tem, kako bi moral potekati proces iskanja oziroma imenovanja evropskega komisarja iz Slovenije, katere stranke naj sestavljajo koalicijo v novem Evropskem parlamentu, povedala pa je tudi, ali bo v novem mandatu storila kaj drugače kot v prejšnjih dveh in ali meni, da so bili do zdaj slovenski evroposlanci premalo glasni.

Franc Bogovič pa je spregovoril o tem, ali je bil skupni nastop obeh strank dobra odločitev, česar se bo v  novem mandatu lotili drugače kot do zdaj, ali ostaja v odborih ter v kakšnem časovnem roku je priključitev Srbije EU izvedljiva?

Več pa v priloženem videoposnetku.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Pfuuuj, fajonova sorosova lutka umazana!

Starejše novice