Vlada je sklenila, da s ponedeljkom dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih. 

S ponedeljkom ne bo več treba zagotavljati desetih kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oziroma trgovskih centrih, je na Twitterju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. 

V gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ne bo več potrebno nošenje mask v notranjosti.
Igralni saloni lahko od prejšnjega ponedeljka ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, po novem te omejitve ne bo več.

Sproščanje ukrepov v ponedeljek

Pri opravljanju kongresne dejavnosti je trenutno število oseb v zaprtih javnih prostorih oz. na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omejeno na do 75-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, med osebami pa mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Na kongresih bodo lahko zasedena vsa sedišča, je sporočil Počivalšek.

Tako se bodo v ponedeljek še dodatno sprostili ukrepi, ki jih je vlada zrahljala že s prejšnjim tednom, ko je po vsej državi v luči izboljšanih epidemioloških razmer ponovno omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev.

Hrvaška na zelenem seznamu

Vlada je sprejela tudi spremenjen seznam držav glede na epidemiološke razmere, po katerem bodo od sobote dalje po novem na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. Zeleni seznam držav, pri katerih velja, da ni omejitev ob vrnitvi v Slovenijo, se tako daljša. Spremembe so tudi pri pogojih vstopa v državo.

Odlok začne veljati v soboto in velja do vključno 11. julija. Takrat stopijo v veljavo tudi spremenjeni pogoji vstopa v Slovenijo z območij na rdečem in temno rdečem seznamu. 

Osebe, ki prihajajo z območja na rdečem seznamu, morajo ob vstopu predložiti negativni PCR test in se napotiti v 10-dnevno karanteno. PCR test ni nujen za tiste s prebivališčem v Sloveniji, morajo pa vseeno v karanteno. V karanteno ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Dokazilo o najmanj petdnevnem bivanju na zelenem območju

Pri tistih, ki prihajajo iz območij na temno rdečem območju pa je po novem obvezna desetdnevna karantena za vse, ki imajo prebivališče v Sloveniji. 
Vstopni pogoji in izjeme ostajajo nespremenjeni za zelena in oranžna območja. Osebi, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, tako ni treba v karanteno ali predložiti potrdila PCT, mora pa predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni hitri ali PCR test, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Polni stadioni brez mask

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov pa ne predpisuje več omejitev pri procesu športne vadbe, športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Na športnih prireditvah se dodatno sproščajo omejitve za gledalce. 

Kot je sporočilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na delež števila razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske. 

Poleg gledalcev, ki še niso dopolnili 15 let, se tekem brez dokazil udeležujejo tudi športniki in organizacijsko osebje do 15 let, če so z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Vsi ostali pa morajo še vedno izpolnjevati pogoje PCT - bodisi so novi koronavirus preboleli, so cepljeni ali pa so opravili test.

Maske na javnih kulturnih prireditvah ne bodo več potrebne

Vlada je na zadnji seji sprejela tudi odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev, s katerim se sproščajo omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije ter za kulturne prireditve in za oglede kulturne dediščine. Ponekod zadoščajo le splošni higienski ukrepi, maske na javnih kulturnih prireditvah ne bodo več potrebne, ostaja PCT pogoj.

Pri knjižnicah, arhivih, muzejih in galerijah so po novem odpravljene omejitve glede dovoljenega števila obiskovalcev. Kot pogoj ostaja upoštevanje splošnih higienskih ukrepov, kot so minimalni možni stik z uporabniki, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, uporaba zaščitnih mask ter razkuževanje rok za obiskovalce pred vstopom in ob izstopu iz prostorov.

Brez mask na kulturnih prireditvah v zaprtih prostorih in na prostem

Postavljena je tudi omejitev najmanj enega metra medosebne razdalje med uporabniki iz različnih gospodinjstev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Javne kulturne prireditve se po novem lahko organizirajo ob splošnih higienskih pogojih, kot so prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se izvaja kulturna prireditev, in razkuževanje rok za udeležence pred vstopom in ob izstopu iz prostorov. Uporaba zaščitnih mask ne za obiskovalce in ne za nastopajoče ni več obvezna, ne v zaprtih prostorih ne na prostem. 

Prav tako ni več omejitev glede deleža zasedenosti fiksnih sedišč oziroma razdalje med sedišči, ki niso fiksna ali stojišči. Morajo pa nastopajoči na javni kulturni prireditvi in njeni obiskovalci opraviti testiranje na covid-19 oziroma izpolnjevati PCT pogoj.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
The end . (nepreverjen)

Aja? Nigi vec nede trbelo mask, ali prepotentni varnostniki po trgovskih centrih do pa dale tezili s ten sranjon.

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

meni je en gay na paradi ponosa
tri prste v rit potisnil
pa se sploh nisem protivila
ko je videl da sem ženska
je pa ponorel
Kakšni starši takšni otroc

In reply to by The end . (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Očitno si slabo prebral. Maske so v trgovinah še vedno obvezne. Le da ni več omejitve števila kupcev v trgovinah.

In reply to by The end . (nepreverjen)

Ftutfi (nepreverjen)

KORONA NATEG IN PREVARA.

tuncika

SOBOTAINFOVCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kaj pa novice o začetku predsedovanja Slovenije EU. Za polovico EU diplomatov je v Sloveniji. Nepomembna novica ??????????????? je potrebno pisati kaj o LGBT ?????????????????? urednik ne dovoli pisanja ????????????????? , ker nastopa JJ v glavni vlogi ????????????????????
Sprsite se enog in hitro na delo.

LGTB (nepreverjen)

Pri LGTB nastopa JJ v glavni vlogi? Če se spoumnin kak njegovi mađarski partneri skoz okna skačejo gda jih lovijo po LGTB orgijaj se nebi čudo glede na to ka ma JJ okoli sejbe LGTB patrone kak so Kaloh, Mahnič, Gorenak in podobni.

In reply to by tuncika

tanja flaškon (nepreverjen)

Hvala bogu da se gostilne zapirajo
Alkohol je kriv za ogromno ogromno gorja na tem svetu
Možje pa hodijo gledat debelo ritne napol oblečene kelnarce
in ves denar pustijo v gostilnah
Bom predlagala v brusliji
da se vse gostilne zaprejo
Če hoče kdo piti pivo naj si ga kupi v trgovini
in ga doma popije skupaj s partnerko

NE JOKAT POTEM (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Da vas ne vidim, da boste jokali in protestirali, ko vas bo udarilo ponovno levičarji in komunisti.

Direkten šuš (nepreverjen)

Tejbe vidin je nekaj že redno udarilo direkt v čelo.

In reply to by NE JOKAT POTEM (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

BENCIN VSAKI DRUGI DAN DRAZJI. CENE ENAKE MED PONUDNIKI, NOBENE KONKURENCE.....
MEDIJI PA TIHO!
TAM KJER NAS POPOLNOMA VSE LUPIJO SMO TIHO, NOBENIH PROTESTOV.... PRAV TAKO NASI MEDIJI TIHO:)
MATER VAM VSEM SLOVENSKIM SELJAKOM! SMO GLUP NAROD DO AMENA!

napadač (nepreverjen)

Kaj bi rad, kakšen vodja takšen narod. Sami glupi janšisti.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

globoje (nepreverjen)

Sto je liberalizero trg, keri nemre biti nikoli konkurencen v Sloveniji? Genij JJ, keri TAAAAK FEJST sce samo dobro malomi cloveki.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

. (nepreverjen)

slo venci smo nej bili sposobni kakšno novo domoljubno pesem spesniti za tak velki ljubilej.

Komrovski (nepreverjen)

Lejko tisto domaco predelamo … Druze Jansa mi ti se kunemo

In reply to by . (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

meni je en gay na paradi ponosa
štiri prste v rit potisnil
pa se sploh nisem protivila
ko je videl da sem ženska
je pa ponorel
Kakšni starši takšni otroc

jesosnakvadrat (nepreverjen)

Ka mores ti biti za fukica v zivo, ka si nauri.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

meni pa je potisnil 10 prstov

In reply to by jesosnakvadrat (nepreverjen)

Gasilec Samo 👨‍🚒 (nepreverjen)

meni pa 8
z besedo
osem

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice