*Fotografija je simbolična
Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano se je odzval na zadnje dogajanje, ko se kmetje s svojimi partnerji niso uspeli dogovoriti glede izhodišč za letošnjo ceno žita.

Spomnimo, kmetje pridelovalci slovenske pšenice so prekinili pogajanja s partnerji v žitni verigi oziroma kupci pšenice. Razlog za to naj bi bil ta, da njihovi partnerji niso upoštevali lanskih izhodišč za letošnjo ceno pšenice, kar je bila želja kmetov. Hkrati so se pojavila namigovanja, da naj bi se 'veliki igralci' brez navzočnosti kmetov kartelno dogovorili za ceno pšenice.

Sedaj se je odzval še varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki bdi nad ravnanjem deležnikov v verigi preskrbe s hrano in lahko tudi priglasi Javni agenciji Republike Slovenije za varstvo konkurence morebitna nedovoljena ravnanja v verigi. 

Njegov odziv objavljamo v nadaljevanju v celoti.

Igor Hrovatič, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano (FOTO: Bobo)

"Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano je izredno presenečen, da je v pogovorih o oblikovanju letošnje cene pšenice prišlo do prekinitve razgovorov med deležniki v žitni verigi. Žitna veriga je ena najstarejših prehranskih verig v Sloveniji, vse do letos so deležniki v njej dosegli dogovor glede odkupne cene pšenice, služila pa je tudi kot dober primer za ministrstvo za kmetijstvo, ki je spodbujalo njeno delovanje. 

Žitna veriga je  bila ves čas do sedaj primer kako lahko deležniki dosežejo dogovor in "spravijo pod streho" vsakoletno žetev. Odpoved sodelovanja enga dela deležnikov ne pomeni samo odpovedi v tem letu, temveč bo to imelo posledice tudi v prihodnje. Predvsem posledice pri odnosih med deležniki, voljo in pripravljenost za sodelovanje v prihodnje, verjetno pa bo to povzročillo tudi spremembe pri organiziranju in izvajanju žetve ini prodaje pšenice v naslednjih letih.

Če sem kot varuh lansko leto pozdravil dosežen dogovor kot primer dobre prakse, v letošnjem letu izražam nezadovoljstvo ob tem kar se je dogodilo. 
Predlagam in pozivam vse deležnike v žitni verigi, da obnovijo pogovore in zaključijo letošnjo žetev z dogovorom. 

Igor Hrovatič
varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano"

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost5 (nepreverjen)

Kaj točno dela ta človek? Ga sploh rabimo ali je spet en tak, ki je po vezah prišel na neko fiktivno delovno mesto.

politika.. (nepreverjen)

v preteklih letih ga ni bilo in je vse funkcioniralo, še boljše kot sedaj. Ali je ga postavil bivši minister Židan?

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

sikkkem (nepreverjen)

Varuhu,.... koga?
kdo ga plačuje? ker potem vemo za koga dela.
letno poročilo o njegovem delu, kje se ga da videt?
kod ga ja nastavil ina ali je v kateri stranki?
razsikovalni novinarji.

Svetec (nepreverjen)

Ce bi 30 let nazaj drzava zascitila slovensko tekstilno industrijo, prepovedala uvoz poceni tekstila, bi MURA se dandanes obstojala, pozabimo na dejstvo da ni sla z casom naprej, ampak je delovala po socialisticnem sistemu. Ravno tako ze leta funkcionira nase kmetijstvo. Z malo kolicino pridelka bi rad vsak kmet zasluzil isto kot ena sama farma v ameriki , velikosti celega prekmurja.

0*9 (nepreverjen)

če bi vsaki svoje zaščito bi 70% naših firm lejko zapro!

In reply to by Svetec (nepreverjen)

Svetec (nepreverjen)

Tak je, Nika ne pomaga zascita pa filanje z denarjem. Na dolgi rok je vsak ki ne gre z casom naprej obsojen na propad. Namesto da bi gospodarno ravnali se obnasajo kot najstniki ki jim starsi dajo denar samo da imajo mir. Zakaj pa je potrebno takoj prodati pridelek? Namesto da bi cakali na boljso ceno, nimajo skladisc? Kolko stane ta ogromni traktor? Je tako nujen? Vcasih so z manjsimi in cenejsimi dosti vec njiv obdelali, sploh ce je bil manjsi donos na hektar,

In reply to by 0*9 (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano !!!!!!!!!!Jaooooo, pa kje najdete take! To je možno samo v Sloveniji. Kakšen varuh ???????
Trg naj ureja cene. Kmetje bi itak vsako leto višje cene, subvencije, sušnino, točarino, namakalnino in še kaj. Malo morgen.
Trg naj ureja cene !!!!!!! Tako je v vsaki panogi.

Starejše novice