V vladi pozivajo svojce oskrbovancev v domovih za starejše, da jih vzamejo v domačo oskrbo.

Slovenska vojska bi na naših mejah sprostila preobremenjeno policijo, ki se mora še bolje osredotočati na izvajanje ukrepov.

Slovenijo izgubi 33 milijonov evrov na dan

Po grobih ocenah države OECD vsak teden krize izgubimo 0,5 odstotka BDP, kar za Slovenijo pomeni 33 milijonov evrov na dan. Potrebno je biti maksimalno odločen, epidemijo premagati in rešiti čim prej.

“Brez ukrepov bi umrlo veliko število ljudi. Bolezen bi se še bolj razširila. Zdravstvene kapacitete ne bi niti približno dohajale. Povečanje števila respiratorjev je nujno, a to ni rešitev epidemije in krize. Za prekuženje prebivalstva bi potrebovali več let. Škoda bi bila večja,” je na tiskovni konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

“Zaustavimo širjenje. To je v naši moči”

Dokler bo število novo okuženih raslo, ne bomo uspešni, poudarja Kacin.

“Dokler bo vsak, ki je pozitiven, okužil vsaj eno novo osebo, se bo kriza poglabljala. Ko bo število novih okužb začelo padati, se bo stanje začelo izboljševati. Zaustavimo širjenje. To je v naši moči.”

Vsak preventivni ukrep šteje.

Države zaostrujejo ukrepe

V Belgiji z uporabo dronov nadzirajo gibanje prebivalcev. Švica izdeluje profil gibanja telefonskih uporabnikov in je napotila vojsko na meje. Evropska komisija razmišlja, da bi s pomočjo mobilnih telefonov sledila razvoju epidemije.

“Večina držav ima uvedene enake ukrepe omejitve gibanja kot Slovenija. Številne države s pomočjo vojske nadzirajo svoje meje, dodaja Kacin.”

Slovenija se je premaknila navzdol po lestvici držav EU po številu okužb na prebivalca. Zdaj smo na 14. mestu.

Stanovalci so v dobrih rokah

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enaka možnosti Mateja Ribič je svojcem oskrbovancev domov za ostarele sporočila:

“Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo.” 

Vzemite oskrbovance domov

V domovih za ostarele so sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb v domovih za starejše. Vsi domovi, ki nujno potrebujejo zaščitno opremo, jo tudi dobijo. Opreme ne dajejo na zalogo.

“Pozivamo svojce oskrbovancev v domovih za starejše, da jih vzamejo v domačo oskrbo. Zavedajte se, da se oskrbovanci pred koncem epidemije ne bodo smeli vrniti v dom,” pravi Ribičeva.

V sedmih ali osmih domovih je okužba potrjena. Največ okuženih stanovalcev je v domu v Šmarju pri Jelšah in v Metliki. Trenutno je v domovih za starejše okuženih 30 zdravstvenih delavcev in 137 stanovalcev.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.... (nepreverjen)

Ka mejsa se vsen v toj vladi?Nisce ga nede dal v dom ce je moznost ka ga lejko ma doma.v primere ka more odite delat je moznost okuzbe veksa,s ten tudi to ka lejko starostnik dobi to korono..in te si butalci zmislijo ka ga naj saki zeme domov.Za moje pojme je itak bokse ka so v domovih.

.. (nepreverjen)

naj prispeva zdravnik iz metlike, ki je to napravil in vsi ostali=politiki, ki so kradli denar, naj vrnejo in bo bdp spet ok. simpl.

pejtek (nepreverjen)

moja mati je taki zmaj da otac sploh noče domov iz doma obnemoglih

pst (nepreverjen)

Ga.državna sekretarka: Kje ste bili prej z nadzorom v domovih? V sobo ste stisnili po 4 upokojence, kar je v normalnih razmerah nesprejemljivo, kaj šele sedaj ob razsajanju virusa. Za eno posteljo se plača od 600 -do 1000 EUR in n še več ,odvisno od oskrbe. Se pravi na sobo dobite 3000 EUR in vam je bilo še to premalo. In sedaj delate nam slabo vest če ne bomo zmogli vzeti domov staršev. Ljudje ne poznajo vseh vzrokov za kaj smo jih dali v dom, znali nas bodo očrniti na vsakem koraku.

strokovnjak (nepreverjen)

Mene pa zanima ali če vzameš starša domov izgubiš pravico do domskega varstva
Ali moraš za tisti čas plačevati najemnino - oskrbnino za čas odsotnosti iz domskega varstva
Ali moraš zaradi sprejema svojca obvestiti komunalo, zaradi plačila odvoza smeti in povečane porabe vode, itd itd

In reply to by pst (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Takoj vsi lastniki starejših da jih vzamejo domov.če hočejo da jim starši ne umrejo za koronavirusem.No če jim je mar za njih,ampak večini jim ni mar za njih glavno je da so oni podedovali lastnino in se sedaj po vasi šopirijo kako so oni bogati.Prej bo kamela šla skozi šivankino oko,kot pa bogataš v nebeško kraljestvo,veste vi bogataši.

kokodajsar (nepreverjen)

Lastniki starejših je pravo. In takši debili po zemli odijo? Nej čudo ka se narava odlouči ka nan virus pošle.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

komunajzer1 (nepreverjen)

Kako so se pa ti starostniki okužili sami od sebe ali pa od zdravstvenih delavcev in doktorov ??????

Starejše novice