Pokojnine na računih upokojencev danes 3,2 odstotka višje.

Pokojnine za februar, ki jih bodo upokojenci danes prejeli na svoje račune, bodo 3,2 odstotka višje. Svet pokojninskega zavoda jih je namreč redno v skladu s sistemskim zakonom uskladil sredi meseca. Višji zneski bodo veljali že od 1. januarja.

Pokojnina v višini denimo 600 evrov je po uskladitvi višja za 19,20 evra in tako znaša malenkost več kot 619 evrov. Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, pa je po uskladitvi malenkost nižja od 556 evrov, kar je približno 17 evrov več od doslej veljavnega zneska.

Kot piše STA, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za tokratno uskladitev na letni ravni namenil 172 milijonov evrov.

Uskladitve enkrat letno

V skladu s pokojninskim zakonom zavod izvede redno uskladitev enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upošteva rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Naslednja uskladitev pokojnin, ki pa bo izredna, bo po že veljavni zakonski rešitvi decembra in bo ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti znašala 6,5 evra za vse upokojence enako.

Državni svet je v zakonodajni postopek vložil predlog spremembe, po kateri bi bila uskladitev izražena v odstotkih in bi ob takšni gospodarski rasti znašala en odstotek. Po koalicijskem sporazumu, ki so ga podpisale partnerice nove koalicije, pa naj bi ob pogoju več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti upokojenim po letu 2015 pokojnine letos izredno uskladili za 1,5 odstotka.

Skupno več kot 620.000 upokojencev

Starostnih upokojencev je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda, ki so za januar, približno 456.400. Invalidskih je nekaj manj kot 77.400, prejemnikov vdovske pokojnine nekaj manj kot 54.300, družinske pokojnine pa nekaj manj kot 32.500. Skupno jih je približno 620.500.

Komentarji (2)

micikaaa (ni preverjeno)

cene so in še bodo šle v nebo, veselite se ....

barcelona (ni preverjeno)

Tisti, ki ima 300 EUR pokojnine bo dobil 9,60 EUR več. Drugi s pokojnino 1500 EUR bo dobil več 48 EUR. In ta drugi najbrž ni zadovoljen!

Starejše novice