Mariborčan Renato Volker je sprejel odločitev, če bo ta odobrena, da bo na mesto Janeza Janše plačeval njegov RTV prispevek.

Prav nobena skrivnost ni, da je razmerje premierja Janeza Janše in javne Radiotelevizije Slovenije več kot samo burno. K temu pričajo nedavni predlogi novel zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, zakona o medijih, zakona o Radioteleviziji Slovenija in zakona o Slovenski tiskovni agenciji, ki med drugim bistveno posegajo v spremembe financiranja in upravljanja dveh javnih novičarskih servisov.

Prav tako ni nobena skrivnost Janševo neplačevanje RTV-prispevka. Tako je že leta 2016 na izredni seji odbora za kulturo na temo nedopustnih političnih pritiskov zaradi seksističnega tvita, namenjenega novinarkama RTV Slovenija, Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek, povedal naslednje:

»Nacionalna televizija, za katero plačujejo – jaz že dve leti ne več in pozivam tudi vse ostale, da s tem prenehajo – a velikanska večina odjemalcev električne energije plačuje to naročnino, ta televizija je po odločitvi vodstva, urednikov in neke novinarje, ocenila za primerno, da v osrednjem dnevniku, ki ga gleda 100.000 oziroma 200.000 ljudi, objavi poročilo gospe Carlove o tem, da so v nekem lažnem profilu neki člani SDS in da baje še niso vsega tega tako hitro zanikali.«

Prav zaradi tega se je na družbenem omrežju Facebook oglasil Renato Volker, mariborski umetnik in aktivist. Ta je pozval Radiotelevizijo Slovenijo, da mu na njegov osebni naslov pošljejo položnico za plačilo RTV-prispevka, ki bi jo sicer bil primoran plačati Janez Janša. Pravi, da bo za čas njegovega mandata naročnino plačeval namesto njega.

Ali je Volker prejel kakšen odgovor, še zaenkrat ni znano.

Fizične osebe sicer plačujejo mesečni RTV-prispevek za vse svoje televizijske in radijske sprejemnike, ki jih uporabljajo zasebno oziroma skupaj s člani svoje družine v pavšalnem znesku 12,75 evra. Če ima zavezanec za zasebno rabo le radijske sprejemnike, pa plačuje mesečni prispevek v višini 3,77 evra.

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Spoštovani tovariš malo še počakajte, vam bomo še iz naše občine poslali položnice za plačilo RTV. Že vnaprej se vam zahvaljujemo za prijaznost in pomoč. Šifra : penzionisti.

čarni vrag (nepreverjen)

na rtv pa jaz ne bi bil v službi
razen da bi bil varuh
gledalčevih pravic

In reply to by tuncika

icterus (nepreverjen)

Panika, panika ;)
Za svobodno izbiro (neodvisnih, nepristranskih) medijev in proti prislinemu prispevku RTV!

Joj. (nepreverjen)

Ja nova tv je zakon. Drugih ne bo.

In reply to by icterus (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Zanimivo, kakšne paralele so viditi glede mnenja o javnoj televiziji. V Avstriji je proti državnoj javnoj televiziji PFÖ, v Nemčiji AfD, v Sloveniji SDS... Jah, vsen strankan je skupno, ka so skrajno desne. Javne televizije ne podpejrajo, ker jih boli, ker se v javnosti ne podpejra njihovih "načel". in ker majo občutek, ka so zatirani. Na drugoj strani gučijo, kak ščejo meti neodvisne pa nepristranske medije, na konci koncov pa majo razne youtube-kanale oziroma svoje televizije, štere nejso neodvisne in štere so daleč najbole pristranske. Žalostno, ka nan vladajo takšne stranke...

Aja, pa za vse SDS ofce in patriote: včasik nebi škodilo se malo navčiti slovenščine. S strani JJ-ja in podpornikov ves čas poslušamo, kak RTV pa neven šteri mediji še vse nejso neodvisni. A pa znate, ka pomeni neodvisno? Neodvisen medij pomeni, ka je nej v lasti politične stranke. In recimo RTV neje v lasti politične stranke. Isto 24ur. So pa na drugi strani mediji, šteri so v lasti politične stranke, kak npr Demokracija, nova TV, po novon Planet... In vsa začuda v lasti madžarskih desničarov. Telko o odvisnosti in neodvisnosti medijov. Aja, valda mislite pristraskost. Malo nagaja slovenščina. Ampak kaj pričakovati od strank, štere glavna volilna baza so nižje izobražene osebe...

Vipko
Truplo

Dragi moj, zamešal si veliko stvari. Edino to, da je v Avstriji, Nemčiji... tega ne vem in ne bom komentiral.
Nam vlada koalicija nekaj strank in nikakor ena stranka. Vlada je bila izvoljena na demokratični način, v parlamentu, pa se ti obesil od muke. Tudi, da se je mandat za sestavo vlade dobilo od predsednika države!
Sploh pa nimaš prav to o neodvisnosti in primerjave drugih televizij... Nacionalka je tako milo rečeno v lastni vseh (ker vsi plačujemo prispevek, pa to hoteli ali ne), dočim POP TV, Nova24... so pač komercialne in vsi vemo, kaj to pomeni. In da so nekateri mediji v lasti, pod vplivom določenih političnih opcij drži, le, da si navedel samo desne medije... Levih pa ne... saj so vsi po tvojem neodvisni, a? Mladina je že tak medij, kateri stalno drek meša, kakor se temu pravi. Nacionalka bi morala biti neodvisna, pa sigurno ni. Včeraj so takoj zagnali vik in krik... seveda, ker bo manj denarja. Direktorju je bilo v oči povedano, da je nesposoben! To na nacionalki, seveda pa je imela voditeljica v studiu še nekaj orožja... kakor vedno. K oddajam vabijo samo določene komentatorje in analitike, razne oddaje kot je Studio City so dobesedno pogrom proti demokraciji. Če se oglasi kakšen desni politik tvega, da mu takoj prilepijo epiteto sovražnega govora. Pa ga na široko trenutno širi Tanja Fajon in praktično vsi predstavniki stranke Levica. To seveda na nacionalki zamolčijo...
Seveda ne bova prišla skupaj, to je jasno, niti ni moj namen, da te probam prepričati. Sem pač napisal... in bom tudi to, da take nacionalke ne rabimo. Če ne drugega, tu je zaposlenih 2.200 ljudi, ena slovaška nacionalna televizija pa bi jih naj imela okrog 900, sama država pa ima dvakrat več prebivalcev in je tudi ozemeljsko večja. In naši nacionalki non-stop zmanjkuje denarja... stalno so v izgubah in še kaj. Kako je to mogoče? Hvalijo se, da imaj skoraj 70% lastnega programa, a to vsebuje tudi npr. včeraj tisti dve uri studiskega programa. In tega je preveč. Ne vrtijo nekih komercialnih filmov (samo neke svoje izbore tedna...?), dokumentarcev je premalo in so tudi nezanimivi, športnih programov skoraj ni oz. vsaj ne tistih gledljivih: liga prvakov v košarki, rokometu, nogometu, NBA in NHL lige... Prenašajo pa umetnostno drsanje, pa kakšno veslanje, pa tekme nacionalne nogometne reprezentance, katere gleda zalo malo gledalcev. Niti finale pokala v nogometu niso bili sposobni prenašati, pa je to bil po svoje nacionalni interes. Celi svet bi gledal NAŠE državno prvenstvo v kolesarstvu (bilo je celo zanimanje od Eurosporta), katero je bilo prvi na vrsti po pandemiji. Pa se nacionalki spet ni izplačalo oz. morda še huje, ni enostavno dojela, da bi to gledalo veliko gledalcev. Veliko več... kakor njihovo studijsko nakladanje o vsem mogočem, pa pustimo politiko.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmmmm (nepreverjen)

Šteri pa so te tisti kriteriji, ka je vlada legitimna? Ker tudi Cerar je bil izvoljeni, pa je vlada bila nelegitimna. Isto Šarec... Jah, legitimno je očitno samo te, kda je notri SDS. Sicer pa uživajte še to leto pa pol. Na naslednjih volitvah nede strank ala DeSus pa SMC, šterin de vlada edina možnost, ka preden odidejo na smetišče zgodovine, še ostanejo pri koriti.

In očitno si moje definicije nej razmo. Kak da bi me presenetilo...RTV je neodvisna, ker neje v lasti nikšne politične smene. Za Mladino neven, ker je ne čitan. Je isto kak JJ-TV totalno neprebavljiva. Edino JJ-TV malo poglednen, kda se počutin slabo pa man probleme s samopodobo. Te malo prečitan tiste "članke", pa se takoj počutin boukše. No, v glavnon, neven če je Mladina v lasti kakšne stranke ali nej. Če neje, je neodvisen medij. Neje pa nepristranski. To sta dva različna pojma, šteriva san ti očitno neuspešno razložo. Drugi del komentara pa je palik v smisli vsseh teh strank, štere san zgoraj navedo: mi smo bogi, vsi napadajo samo nas, če medij poroča o mutnih poslaj Jankoviča, je to pravilno, če poroča o mutnih poslaj Janševe vlade, je pristranski in nevreden vsega... Kak zanimivo, ka, kak san že omeno, z nacionalnimi TVjami majo problemestranke s podobno mentaliteto... So očitno v vseh državaj katastrofalni rundfunki, ker pridesnih strankaj razloga seveda nejde iskati...

In vsaka država nuca svojo nacionalno televizijo. Zaposlenih majo mogoče rejsan preveč. To se strinjan. To s športon je pač tak, ka so komercialne televizije seposedi finančno močnejše in si lejko prek sponzorov in drugih vložkov ležje priborijo prenose športov. Preden RTV na podlagi toga šinfeš, pogledni, ka prenašajo nacionalne televizije Avstrije, Nemčije, Hrvaške itd. pa boš vido, ka je tan stanje glede toga enako. Ena izmed teh ne prenaša svoje domače lige. Niti ena izmed teh ne prenaša tujih lig v fuzbali... Izmed športov, ka jih tan vidiš, so smučanje, nacionalna reprezentanca v fuzbali, EP pa SP v fuzbali in to je to. RTV je sigurno potreben določenoga remonta. Ampak nej v takšnon smisli in s takšnimi ciljami, in povrhi vsega še s strani lidij s takšnin mnenjon o RTVji kak ga ma SDS...

In reply to by Truplo

gggeer (nepreverjen)

zakaj je vlada Cmerarja nelegitimna, in komedijata tudi? kdo to pravi. Legitimna je vsaka, ki je po volitvah sestavila in imela 46 glasov in jo je dz potrdil. vse ostalo so diktature. Rtv paje diktatura, je drzava v drzavi, kjer je prevec srbskih nacionalistov in ideolosko usmerjenih novinarjev. Lahko so vendar si naj sami placajo ta glupi rtv.

In reply to by Hmmmmmmm (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ti se hecaš, a? Kje sem trdil, da so ostale vlade nelegitimne? Če dobijo mandat za sestavo in uspejo... je to čisti legitimet! Pa četudi sestavijo tehnično vlado, projektno vlado (sicer mi vsaj za sedaj ni jasno, kaj bi s tem hoteli)? Vse je v okviru zakonov naše parlamentarne demokracije. Tako, da ne zavajaj!!!
Tvoja definicija je čisto narobe, ni problem v ne/lastništvu, ampak v nepristranskem poročanju. Zadnji cirkus, katerega bodo imeli je tisto na meji, kjer so nekateri mediji levih opcij kar tekmovali, kateri bo bolj "verodostojno" poročal. Pa izgleda vojak ni ne legitimiral, ne usmeril puške v tistega "levega ekstremista". In kaj je sploh tam ta počel?
Leve opcije imajo v "oblasti", ne lasti večino medijev in to ni skrivnost. In niso neodvisni, sicer pa me boli ku.. za to, ker jih berem ali ne in me nihče nič ne prosi. Nacionalko pa moramo plačevati, v tem je point! Ker si omenil Jankovića in Janšo v enem kontekstu. Pravilno bi bilo, da poroča seveda o obeh, če je kaj narobe. Ampak za Janšo na veliko povdarjajo marsikaj, pri Jankoviću pa se ravno ne "trudijo". Pa za oba trdim, da sta nedolžna, ker jima še ni nič dokazano. Morda kdaj bo, morda ne... to ni moj problem.
O športu pa se po svoje motiš: drži, da tudi druge nacionalke oz. mi vidimo avstrijsko televizijo, pa hrvaško, marsikaj ne prenašajo. Ampak, naša nacionalka praktično prenaša vse, kar ni gledljivo. Avstrijska prenaša npr. forumulo ena, seveda pa ne bo košarke. Ker ni zanimanja. Naša sicer prenaša Tour de France, žal pa ne Gira... pa čeprav imamo trenutno prvega in desetega kolesarja na svetu po točkah. Hrvaška prenaša tekme svoje reprezentance, mi sicer tudi, pa to ni primerljivo, saj so Hrvati med najboljšimi na svetu, nas pa tolčejo že skoraj San Marino, Luxemburg... Vsaj nekdaj so Avstrijci imeli na sporedu tako svoje prvenstvo, kakor tudi razne reportaže. Imajo kaj od tega? Mogoče celo da, naši sigurno ne.
Ja, napisal si: nacionalka je potrebna remonta. Kakšnega? Po mojem naj spravijo zaposlenost na normalno raven, to pa je številka npr. kot jo ima slovaška nacionalka. Pa bodo odpustili cca. tisoč tristo ljudi in še kakšnih petsto honorarcev? Kje rabijo takšno število ljudi, ko jih druge nacionalke izgleda ne? To je lahko ogromen prihranek v denarju. Remont je tudi v tem, da se znebijo politikanstva v prid levih opcij. Vedno vabijo, predvajajo ene in iste komentatorje, analitike, če pa se komu zareče (Fajonovi zadnjič), pa hitro skrešejo oz. odrežejo tisto, kar je moteče. Da ti voditeljica v obraz pove, da se ne strinja z desnim analitikom... ona je tam, da oddajo vodi in ne da se strinja ali ne. Takoj bi morala dobiti vsaj neki ukor od vodstva, pa ni bilo nič od tega. Je pa lepo kimala, ko je govoril tisti politični analitik levim v prid. To ni ne neodvisno, ne nepristransko!
In kaj tako hudega bi prinesli ti zakoni? Oddajniki in zveze bi se izločili. Ker jih koristijo vsi... bi bilo to smiselno po mojem, čeprav me to niti toliko ne zanima. STA bi dobila nekaj denarja, bi pa nadzornike oz. ne vem točno koga, imenovala vlada in ne sami med sabo. Pa ne bo vedno ta vlada, če bo sedaj ta imenovala te ljudi, jih bo naslednjič neka leva opcija. To ti mora biti jasno. Dalje, denar bi se malce razdelil... nacionalka pa bi dobila možnost, da tudi trži, torej predvaja več reklam. Pa se tega otepa... ja, delati bi bilo potrebno.

In reply to by Hmmmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

No, priznan. Nejsi trdo ti. Vaš veliki vodja je. Predvsem za Cmerarovo. Pa tudi za Šarca je enouk ali dvakrat izjavo ka je nelegitimna, ker pač nejso zmagali volitev...
Nej, moja definicija je točna. Je razlika med neodvisnostjo pa nepristranskostjo, ampak to eni neščete vrvati. Ker ne ustreza tomi, ka pravi JJ. To, kak se trudijo pri enon pa pri drugon glede novic je seveda palik subjektivno. Z vaše strani smo navajeni, ka je vsako negativno poročanje politično motivejrano, napad na stranko pa na vlado pa neven vse kaj. In te naj takšnin vrvlen, kda gučijo, ka medij tak močno preferejra druge, njih pa nej? Vejpa prosim te no. In ja, dan ti delno prav, ka je RTV malo levo usmerjena. Ampak malo. Daleč od toga, ka vi pri SDSi gučite. Tipično ekstremistično početje: če si nej z nami, si proti nam. Podobno kak razni levičarski ekstremisti pri BLM pa podobnih zadevah. Totalno enako mišlenje. Glede športa si napiso kaj dosta, ampak povedo ničesar. Pač, eni prenašajo eno, drugi prenašajo drugo. Zaj na podlagi toga, ka Avstrija prenaša Formulo, Slovenija pa Tour de France, delati nekšne razlike in predstavlati slovensko RTv ka katastrofalno, avstrijski ORF pa boukši glede prenosov, je pa grotesno in skregano z realnostjo. In če smo že pri fuzbali: RTV prenaša eno tekmo slovenske lige vsakšno kolo, medten ka ORF nej. Dobro, zaj s korono so se s Skyjon zmenili, ka do prenašali eno tekom. Torej je tu RTV na boukšon. Pač, poglejmo resnici v obraz: nacionalne televizije, štere se financejrajo z RTV prispevkon in poleg športa upravljajo druga področja, enostavno nemrejo biti konkurenca privatnin televizijan, po možnosti multinacionalkan kak je Sportklub pa Sky, šteri majo samo eno področje, šteri živijo od reklam pa izjemno dragih naročnin. Nejde...
San pa proti, ka RTV trži. To, ka nacionalka ma reklame, ges ne podpejran. Par odpuščanj ja, ampak obvezen prispevek pa more ostati. Država nuca nepristranski medij. Čeprav ti dan prav, ka čistak nepristranski nejso, ampak so vseeno daleč najbole objektiven slovenski medij. Mo pa spremeno mnenje, če mi poveš enoga, šteri je bole objektiven od RTVja...

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če je glede nelegitimnosti kakšne vlade to trdil Janez Janša, se je hudo motil. Mogoče bi lahko trdil, da ni "najbolj" legitimna in to je vse. Potem lahko trdimo tudi za njegovo drugo vlado enako, ko pa Janković ni mogel sestaviti vlade. Pika!
Besedno je razlika med tema besedama, poanta pa je itak ena: nacionalka je dobesedno odvisna od novinarjev, kateri zagovarjajo leve opcije, od raznih filozofof in pisateljev enake usmeritve... in s tem je popolnoma pristranska. Daleč od tega, da je objektiven medij. Ves svoj informativni imidž gradijo na protidesni politični opciji. Redke so oddaje, intervjuji, kjer prikazujejo tudi kaj drugega. En Možina... je premalo!
Drži pa, da skupaj tu ne bova prišla in bolje, da nehava. Od nacionalke so malodane vsi bolj objektivni in to iz enega preprostega razloga: vsaj te njihove informativne oddaje gleda največ ljudi, ker enostavno mislijo, da je to njihova televizija in da bo s tem objektivna. Nova24 lahko objavlja, kar hoče, ampak jo gleda tako malo ljudi, da nima nekega vpliva na javno mnenje za razliko od nacionalke... katera pa ima ogromnega. Pri tej se eden zlaže in to vidi, ve vsa Slovenija, pri Novi24... pa je bolj kot vpitje obupanca v puščavi.
Bi pa bilo zanimivo... kaj predvaja avstrijska, hrvaška, ... televizija glede športa in seveda gledljivost le-tega v primerjavi z našo nacionalko. Še vedno trdim... da so tu tanki, da bolj prozorni ne morejo biti!
In še enkrat: ta novi zakoni ne ukinjajo obvezni prispevek, le denar bi se malo porazdelil. Tudi druge države imajo tak prispevek in bi bilo zanimivo vedeti, kako oni razdeljujejo denar. Ampak, kdo bo naredil razne evidence, raziskave...? Upam, da ne nacionalka, ker bodo vsak podatek obrnili sebi v prid, kakor včeraj tisto o procentu svoje produkcije programa.
P.s.: ker ravno gledam Odmeve in današnje protestnike in plakat o "orbanizaciji" medijev. Orban ima na Madžarskem 65% podporo, torej njihovi prebivalci podpirajo veliko večino vsega, kar premier sosednje države počne. Tudi z mediji. Pri nas ima pri tebi tolikokrat omenjena SDS podporo slabe tretjine volilcev, kateri so volili... Tako mora imeti seveda "sodelavce" v vladi, ti pa so lahko nasprotnega mnenja o določenih zadevah. Zato največja parlamentarna stranka nikakor ne more prevzeti, obvladovati oz. imeti pod kontrolo medije v popolnosti. Vpliv seveda lahko poveča, to pa je tudi vse. Že včerajšnja poteza Desusa in morda še kakšne stranke, da so morali podaljšati rok za razpravo pove dovolj.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

AntiTruplin (nepreverjen)

Isuse bože samo si budaletina janšista eden grdi puj

In reply to by Truplo

.,.. (nepreverjen)

a lahko se placa namesto mene? ali se samo preserava kot 2300 zaposlenih na rtv.

čarni vrag (nepreverjen)

če bi bil jaz predsednik bi takoj odpustil 2000 komadov iz rtv
jih oblekel v vojaške uniforme
in jih poslal na južno mejo braniti našo drago domovino Slovenijo

In reply to by .,.. (nepreverjen)

ooo (nepreverjen)

naj kar placa, kdo ne gleda rezimske rtv, pac naj ne placuje. To je tip, ki je proti obveznemu cepljenju, a zagovarja obvezen prispevek. Bolani folk. Samo da so nasi.

zaljudi (nepreverjen)

Vsakdo mora imeti možnosti izbire ali neko stvar potrebuje ali ne. Džihadistično posiljevanje je zadnje, kar si svobodni prebivalci zaslužimo.

Renit (nepreverjen)

Pa kaj nas briga en pacient. Teh najdes na vsakem vogalu. A lahko vsak ima 5 min slave ko napise neumnost na tw? Ali je pomembno da si v partiji?

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prispevek za javno televizijo bi bilo treba povečati na 30 evrov

boljsevik (nepreverjen)

ja, tebi celo na 50 in vsem clanom skrajno leve radikalne stranke.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

ali je z vami vse v redu

In reply to by boljsevik (nepreverjen)

fafatron (nepreverjen)

odkar ne gledamo razimsko rtv, veliko bolje. pa z vami vse v redu?

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

za TV naročnino vam je težko dati 30 Evrov
za tankanje avtomobila, ki onesnažuje okolje pa vam 30 evrov ne pomeni nič

In reply to by fafatron (nepreverjen)

Anti Komunist (nepreverjen)

Naj kar plača, tudi jaz teh komunistov več ne nameravam plačevati. Ali morda kdo ve kako se temu odreči na legalni način?

penzioner (nepreverjen)

tanja si vzela tablete ????? tu jaz pošljem temu Volkeru svojo položnico naj mi plača.

Joj. (nepreverjen)

Kolko aktivistof je na sobotainfo.

Janezek himself (nepreverjen)

Ko gre na wc naj gre tudi z njim da mu malo polize

Znj (nepreverjen)

Za tako kvalitetni program pa ja dam 1000 eur na teden l. P

tanja flaškon (nepreverjen)

premalo sredstev se troši za RTV
Toliko kot nam RTV daje za ta denar nikjer ne dobimo

007-9 (nepreverjen)

če ni plačeval, niti opomina ali izključitve ali izvšrbe ni bilo? ali pa plačuje žena?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice