Napredek in razvoj nam prinašata tudi precej zastrašujoče izzive. Kje oziroma kaj bomo sploh delali, če bomo morali tekmovati s stroji in umetno inteligenco?

Raziskava Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj kaže, da bi avtomatizacija v naslednjih 15 do 20 letih lahko pomenila ukinitev tudi do 14 odstotkov delovnih mest v državah te organizacije, 32 odstotkov delovnih pa se bo verjetno močno spremenilo. V Sloveniji je tveganje celo višje od povprečja, piše STA.

V Sloveniji bo izginila kar četrtina poklicev

Po ugotovitvah OECD, ki zajema 36 držav, se je obseg naročil industrijskih robotov v zadnjem desetletju potrojil, že do prihodnjega leta pa se bo predvidoma početveril. Prav tako so se v preteklem letu podvojila zasebna vlaganja v umetno inteligenco.

V prvi vrsti bo avtomatizacija zajela poklice, ki ne zahtevajo kompleksnejših veščin. Z njo bodo ob izginjanju obstoječih poklicev resda nastajale tudi nove karierne poti, a te bodo terjale drugačne spretnosti in znanja, s katerimi pa predvsem nekateri starejši delavci ne razpolagajo.

V prihodnjih 15 do 20 letih bi v Sloveniji zaradi avtomatizacije lahko bilo ukinjenih približno 25 odstotkov delovnih mest, 27 odstotkov pa se jih bo najbrž precej spremenilo, ocenjujejo v OECD.

Pozivi k spremembam izobraževalnega sistema

Z izzivi prihodnosti se lahko najbolje spopademo z ustreznim znanjem. Eden ključnih ukrepov naj bi tako bile spremembe izobraževalnega sistema, ki bodo zaposlenim omogočale fleksibilnost in pripravljenost na vseživljenjsko učenje. Nov izobraževalni sistem bi torej zaznamovalo pridobivanje različnih veščin postopno in nenehno – ne le v času šolanja.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kdo je tu nor? Eni trdijo, da ni delavcev in rabimo Somalijce in Eritrejce.

gost-t (nepreverjen)

Rabimo vodiče do :
- špar
- hofer
- lidel
- tuš
- merkator
- eurospin
- itd. ; itd. in to je vse

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Šteri do te poklici-VODOVODAR, ELEKETRIČAR, MALAR, ZIDAR, KERAMIČAR, AVTOMEHANIK, GOZDAR, MIZAR, PARKETAR, DIMNIKAR, CENTRALAŠ, PEK, KUJAR, MESAR, ČEVLAR, ŠVELJA, DOKTOR, KELNAR so mogoče tou poklici šteri do zginuli ?. Nej te šteri delajo z rokami te de sigdar trbelo. Ovi drugo so pa nej poklici-EKONOMIST-POLITIK-TRGOVEC-BANKIR-POP-NOVINAR-SOLDAK-MILIČAR-TOU SO laprdaši, Dosta guča malo haska-tou so te šteri delavcon živijo na rbti.

gostja 426 (nepreverjen)

100-100 ma praf, te poklici nedo zginole. Nasprotno, što de pameten, de šou delat v te poklice.
Problem v Pomurje je, ka so lidje nepodjetni, preveč vidijo delo v fabriki ali na nekši firmi, drügo zanje ne obstaja. Marsičesa, ka ma že ena Lublana, eti nega, liden se zdi nesmiselno, ka bi kaj delali, za fse iščejo dežurni izgovor, ka se ne splača, pa se ne splača ... Zakoj pa se te splača v bole razvitih okoljih? Zatou najeman majstre iz LJ, pomouč pri pucanje san komaj dobila, za drobna popravila pa itak nega več nikoga.

100-100 (nepreverjen)

Majstre iz Lublane ste dobili-majstri z Sobote delajo v Avstriji tan dosta več dobijo, isto je z čistilkami. Prekmurski človik je sigdar biu znajdlivi-podjetni smo pa rejsan nej-zatou smo pa sigdar bili vekši srmaki kak drugi. So nas pa nas šče skoriščajo. V Prekmurji pa je itak dosta lepše kak indrik-pa čiglposelnost je lari fari. So brezposelni, delajo pa na čarno -tuj to je podjetnost, Da boš pa prišo v penzijo, boš pa glij tak malo meu kak of brez delovne dobe (na socijali). Tak je !

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čudno ka ne zoveš majstre iz Pariza ali Londona.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

nikaloo (nepreverjen)

copy paste 24ur?
sploj bv citati...pravljice...

Putin (nepreverjen)

Tisti kateri mislijo da napredna tehnologija prinasa samo pozitivo so se fejst zmotili... Tehnologija se vedno bole uveljavlja od cloveka, zato pa bo vedno vec bogatasev in vedno vec siromakov, rezultat tega pa de vojna med bogatasi in revezi...

Orthodox (nepreverjen)
. (nepreverjen)

Hujše od tega je prodaja kar smo ustvarili in zatem odpuščanja. V gorenju se isto dogaja kot v muri, ko so sindikalisti in direktorji že vnaprej imeli plan, ko so delavcem dali nove pogodbe, potem pa ob stečaju niso dobili nič. Pokvarjenost nas bo pripeljala do tega, da bomo samo še hlapci tujcem

Gees (nepreverjen)

En od problemom v muri je bila pretirano velika rezija, ce so odpuscali so odpuscali edino proizvodno rezijo, pa kak bojo mladino navdusili za tehnicne poklice, vej pa stalno poslušamo komu vse je trbej dati vekse plaće,v tovarnaj smo pa lejko radi ka kaj dobimo

Starejše novice