Člani Sekcije trgovcev tehničnega blaga, ki deluje v okviru GZS - Podjetniško trgovske zbornice, razumejo izjeme pri zahtevi PCT pogojev za delovanje živilskih trgovin. Hkrati pa opozarjajo na neenakopraven položaj, v katerem so se znašle.

Prejšnji teden ustanovljena Sekcija trgovcev tehničnega blaga, ki deluje v sklopu Podjetniško trgovske zbornice pri GZS, se je odzvala na novi odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, ki ga je vlada sprejela v soboto.

Člani sekcije, ki jo vodi Miha Drganec iz podjetja BIG BANG, d.o.o., razumejo, da potrošnikov ni mogoče omejevati pri nakupovanju prehrambnih izdelkov, zato razumejo izjeme pri zahtevi PCT pogojev za delovanje živilskih trgovin. 

Tehnične trgovine v neenakopravnem položaju

Vendar hkrati opozarjajo na  neenakopraven položaj, v katerem so se znašle trgovine s tehničnim blagom.

»Trgovci s tehničnim blagom smo zaradi sprejetega odloka v primerjavi z živilskimi trgovinami postavljeni v neenakopraven konkurenčni položaj. Če želimo vsaj nekoliko bolj izravnati konkurenčni položaj, predlagamo, da se izjeme v živilskih trgovinah omejijo pri prodaji asortimana, ki ne sodi med živila in pijačo. 

To pomeni, da se v teh trgovinah izloči prodaja tehničnega blaga, ker sicer pridemo v položaj, da za enako blago, ki ga prodajajo trgovine s tehničnim blagom v živilski trgovini, ni potreben PCT pogoj, kar ustvarja konkurenčno neenakopraven položaj,« poudarjajo.

Pogoj naj velja enako za vse trgovce

Dodajajo, da tehnične trgovine niso bile izvor okužb s covid-19, pretežno ne zaradi visokega zavedanja in spoštovanja vseh ukrepov, manjšega števila obiskovalcev in kontroliranega upravljanja z blagom.

Ker je namen odloka omejevati širjenje okužbe in preprečevati obolevanje ljudi (zaposlenih, kupcev), menijo, da bi morala ureditev PCT pogoja veljati enako za vse trgovce.

Zaradi PCT pogoja bo manj obiska

Člani Sekcije trgovcev tehničnega blaga še opozarjajo, da se bo zaradi obveznega preverjanja PCT pogoja od srede dalje pričela zmanjševati frekvenca obiska tehničnih trgovin, posledično bo padal promet v trgovinah, stroški pa bodo znatno narasli zaradi stroškov testiranja, dodatne delovne sile za preverjanje PCT pogoja in stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje PCT pogojev pri kupcih.

»Razumemo uvedbo PCT pogoja za vse dejavnosti za zasebni in javni sektor, saj bomo le tako vsi skupaj lahko varno izvajali dejavnosti in opravljali svoje delo, vendar je prevalitev stroška testiranja zaposlenih, ki niso cepljeni oziroma prebolevniki, v celoti na delodajalca prevelika obremenitev.

Strošek bi morala prevzeti država ali pa vsak posameznik, ki se ni cepil,« dodajajo v Sekciji trgovcev s tehničnim blagom.

Prepričani so, da vsak izmed trgovcev ozavešča svoje zaposlene glede pomembnosti cepljenja in posledično varnosti ljudi, vendar je potrebno vzeti v ozir tudi breme obveznosti, ki se ga pri tem nalaga delodajalcem oziroma izvajalcem storitev, zaključujejo svojo izjavo za javnost po svojem prvem izrednem sestanku v novo ustanovljeni sekciji v sklopu Podjetniško trgovske zbornice pri GZS. 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ghbhbb (nepreverjen)

P- PRISILNO
C- CEPLJENJE
T- TELET
Na vsak način hočejo da smo bolni ali da zbolimo zdravi smo diskriminirani opice pa kdaj boste gor prišli da ste vsi NATEGNJENI!

a'apaa (nepreverjen)

kdo pa vas sili da preverjate PCR, vsak na lastno odgovornsot vstopa v trgovino, opozorila so, to pa je tudi vse kar rabi trgovec narediti.

merc1 (nepreverjen)

Točno tak! Pri nas ne bomo nikoga preverjali. Sakši je san za sejbe odgovoren. Mamo opozorila.
Inšpektori pa itak ne hodijo preverjat zato ka fizično nemrejo. Edino, če so prijave.

In reply to by a'apaa (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp a'apaa

Pride inšpektor...zapre trgovino in GOTOVO. Vodja oz. poslovodja trgovine pa od lastnika odpoved. Zadeva rešena.

Ldan

In reply to by a'apaa (nepreverjen)

Boutaš (nepreverjen)

Dragi Goljufi trgovci, če je kdo v neenakopravnem položaju so to lahko samo stranke, kajti Vi umetno dvigujete marže in izkoriščate korona krizo - namesto cmizdrenja mate zdaj šanso, da znižate cene gradbenega in tehničnega materiala na predkoronski čas !

??? (nepreverjen)

Eno hipotetično vprašanje. San cepleni zato se nejde za mejne. Dosti jih je necepljenih in se tudi nedo cepili ne glede na vse tej oslarije. Me pa zanima zdaj nekaj, v bolnice in k doktori je dovoljeno samo s PCT, torej necepljeni in netestirani nemrejo več do zdravnika. Zakoj bi te tej ldje še naj plačevali osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje? Isto za tiste ka rabijo javni servis (občine, upravne enote, sodišča, davčna, gurs...), zakoj bi tej lidje še plačevali davke, če pa de se jin prepovedo dostop do storitev kere oni sami financejrajo? Ges resno ne razmin od gda smo kak družba spadnoli na takšen ignorantski nivo ka vse to dopuščamo. Trgovcon, gostilničaron in vsen ostalin pa želin zelo velik upad prometa. Čista sami ste si krivi, ka pa ste se nej gor postavili za svoje stranke. Čestitke izjeman.

Cinderellla (nepreverjen)
Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp ???

Jaz sem cepljen in tudi stranka. Kaj pa zdaj?
Trgovine, šole, vrtce, tovarne, avtobuse, hotele, cerkve, občine, pokopališča, gostilne, frizere bolnice za cepljene in necepljene pa problem rešen😎😎😎

Ldan

In reply to by ??? (nepreverjen)

Starejše novice