Kolegi s TV IDEA so v oddaji Iz našega studia tokrat gostili predsednika stranke Nova Slovenija Mateja Tonina, ki je našo regijo obiskal s poslansko skupino NSi.

»Prekmurje je zelo raznoliko, ima zelo različne uspešne zgodbe, pa tudi kar nekaj tragičnih,« ob obisku naših krajev ugotavlja Tonin in dodaja: »Bližina Avstrije rešuje marsikatere socialne probleme.«

Predsednik stranke NSi priznava, da je bil nedavni odstop premierja Mira Cerarja veliko presenečenje tudi zanj, vendar to hkrati ocenjuje za dobro taktično potezo.

Drugi tir, ki je s svojimi polemikami predstavljal povod za odstop, je po njegovem mnenju potreben, ni pa edini nujen za dolgoročno preživetje Luke Koper. Obenem meni, da ga je moč zgraditi brez posebnega zakona, vendar pa ne bi smeli ponavljati napak drugih večjih investicij, kot je denimo TEŠ6. 

Kapacitete obstajajo, potreben je sistem

Na področju zdravstva je kritičen predvsem do poti, ki jo je ubrala ministrica Milojka Kolar Celarc.

»Slovenija je zagotovo še vedno prebogata država, da bi ljudje umirali zaradi čakalnih vrst. Danes, žal, ljudje še vedno umirajo zaradi čakalnih vrst.«

Problematike predolgih čakalnih dob bi se v NSi lotili drugače. Če bi se ljudje lahko prosto odločali med javnimi in zasebnimi zavodi ter koncesionarji, zdravljenje pa bi krila zdravstvena zavarovalnica, bi to zmanjšalo čakalne vrste, je prepričan Tonin:

»Kapacitete obstajajo, samo sistem je treba narediti, da bodo zdravstvene zavarovalnice vaše zdravljenje plačale tam, kjer boste vi želeli.«

Želijo si razbremenitve plač

Vodja stranke NSi je predstavil še nekaj zamisli za izboljšanje gospodarske slike v Sloveniji. Možnost namreč vidijo v zmanjšanju obremenitve plač, iz katerih bi ljudje dobili več denarja. 

Povečanje splošne dohodninske olajšave bi pomenilo povečanje neto plač, medtem ko bi bruto plače – in s tem tudi obremenitev gospodarstva – ostale nespremenjene. Primanjkljaj pri dohodnini bi si država nato povrnila s povečano kupno močjo prebivalstva in prilivi iz DDV.

Žalostna zgodba o arbitraži

Seveda pa v pogovoru ni šlo niti mimo za naše kraje precej aktualne teme arbitraže. Politika je na tem področju po mnenju Tonina povsem zgrešena, saj smo ostali sami, brez zaveznikov:

»Kar se tiče arbitraže, je zgodba žalostna. Slovenija je na terenu izgubila praktično vse z nekaj redkimi izjemami,« meni Tonin in dodaja: »Če bi Slovenija imela zaveznike, bi takšno arbitražno razsodbo, kot je zdaj prišla ven, z lahkoto implementirali, ker je praktično v celoti v korist Hrvaške.«

Pri doseganju mladih volivcev se politik sicer poslužuje tako sodobne tehnologije kot neposredne komunikacije, in kot ugotavlja, se na neformalna srečanja in druženje v živo odzove presenetljivo veliko število mladih.

Predsednik NSi se je med drugim dotaknil še polemik, povezanih z NLB, celoten pogovor pa si lahko ogledate v priloženem video posnetku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice