*Fotografija je simbolična
Državni zbor je sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki prinaša kar nekaj sprememb.

Sprememba zakona o pravilih cestnega prometa prinaša nižje kazni za prehitro vožnjo, zvišuje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo in med drugim uvaja možnost zavijanja na desno pri rdeči luči na semaforju.

Če vas bodo tako možje v modrem zalotili med uporabo mobilnega telefona med vožnjo, bo kazen znašala 250 evrov in tri kazenske točke. Globa je prej znašala 120 evrov. Za neupravičeno parkiranje na mestu označenem za invalide pa bo po novem globa 200 evrov. 

S skiroji po kolesarski stezi ali po cesti v naselju

Novela zakona prinaša tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu. Gre za invalidske vozičke na motorni pogon ter električne skiroje in rolke. Vozniki navedenih vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti.

Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Obvezna bo tudi uporaba zaščitne kolesarske čelade za voznike do 18. leta starosti razen za voznike invalidskega vozička na motorni pogon. 
 

Filtriranje ne, zavijanje na desno pa ja?

Nad možnostjo zavijanja na desno pri rdeči luči na semaforju pa ni preveč navdušen predsednik neparlamentarne stranke Pirati Ben Ferreira. Pomurec je namreč leta 2019 neuspešno predlagal uzakonitev filtriranja, torej možnost, da se motoristi prebijejo na začetek kolone.

Po njegovih navedbah študije dokazujejo, da ima zavijanje na desno pri rdeči za posledico več zbirih pešcev in kolesarjev. 

Novela zakona sicer začne veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu. 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gezaafirti (nepreverjen)

Pa ka bi vij rade največje kazni mamo v evropi da vas ni sram pohabljenci eni.

Ptresaas (nepreverjen)

Ce pa imamo tudi najvec balkancev v drzavi, nekako jih je treba civilizirati.

In reply to by Gezaafirti (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Zanimivo da so povečali kazen za prekoračitev od 10 do 20km, ki jih je največ. Zmanjšali pa kazen za najvišje prekoračitve.

Kerozin (nepreverjen)

Ti si ziher ka znaš čitati?

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Sonz240hz (nepreverjen)

Nateg in prevara

Kerozin (nepreverjen)

Filtriranje je koristno ja, če ga motoristi izvajajo po pravilih, sepravi max 10km vec od vozil v koloni, glede na kulturo voznje pa bi prinas to seveda zgledalo zelo drugače.

Filter (nepreverjen)

Predlog je bil max 15 hitreje in absolutni max 50. Redne kazni za neupoštevanje. Za vožnjo mimo nega omejitve gnesden.

In reply to by Kerozin (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

In kdaj začne zakon veljati?

Mmmaas (nepreverjen)

Edino pravilno da se lahko zavoja na desno, pri rdeci, to imajo v eu drzavah ze vec let. Mi pa kot da samo sranje kopiramo, razne parade ipd

Vestrr (nepreverjen)

Kje so pa mnenja ostalih neparlamentarnih strank?? Npr. Dobra drzava.

Vah, (nepreverjen)

Muki nede nič povedo na to temo.

Juhica (nepreverjen)

Kakšne študije navaja? Govoriti o kar nekih študijah je pri nas zelo aktualno, konkretno pa raje ne, saj raja tega itak ne razume.?

PUSSI (nepreverjen)

Pa ne vozite tak , da bi vas bilo potrebno kazniti in vas višina kazni tudi ne bo motila. Kar se tiče zavijanja desno pri rdeči pa bo to definitivno pripomoglo k več nesrečam za kolesarje. Tak smo vsem na cest in napoti.

Kerozin (nepreverjen)

Če se z biciklon voziš tak ka pričakuvleš ka ti 2 tonski avto z miljon mrtvimi kotami more obvezno dati prednost (če glih ti pripada) si pač sam sebi nevaren, nesreče se nažalost dogajajo. Specijalkari so pa itak več na cesti kak na kolesarski, kera je napravlena samo za kolesare. Pa nej mi z argumenton, ka se ti hitrej kak 25km/h pelas pa zato lejko ides na cesto. Omejitev je 25, pelaj se 25. Ge se tuj skoz naselje lejko pelan 140, pa se nej, ker je omejitev. Ge kolesarske nega, ok razmin, nej pa ka z mojih pejnez delajo ceste ekstra za tebe, po kerih se te ti ne voziš, zato ka si se oblejko v 3x premali dres pa misliš ka si novi roglič.

In reply to by PUSSI (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice