Foto: Bobo
O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta spregovorila notranji minister Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec je uvodoma z zadovoljstvom dejal, da v zadnjih dneh epidemiološko gledano drvimo navzdol in vsak pozitivni primer še naprej okuži manj kot enega.

"Trenutno ena oseba dodatno okuži 0,84 osebe, danes 19 oseb statistično tako okuži največ 16 oseb," je pojasnil Kacin in ponovno pozval k preventivnemu obnašanju, poudaril pa je predvsem posebno pozornost domovom za ostarele, kar priča zadnje žarišče v Hrastniku."Letos se moramo izogibati večjim praznovanjem, obletnicam, družinskim slavjem in vsemu, da se izognemo virusu, prenosu in razširjanju virusa," je pozval.

Število oseb, ki se lahko zbira, ostaja enako

Notranji minister Aleš Hojs je v nadaljevanju najprej spomnil, da odlok glede zbiranja na javnih mestih in površinah ostaja v isti obliki v veljavi še naprej. Torej do 10 oseb oziroma med 10 in 50 ob listi prisotnosti navzočih in do 500 brez sodelujočih za prireditve.

"Pričakujemo, da smo dosegli vrh drugega vala, zato je vlada odločila, da se tu zadeve ne spreminjajo," je povedal. 

Policisti bodo vročali odločbe povsod, tudi znotraj države

S ponedeljkom se spreminja režim dela na mejnih prehodih. Tako za karantenske zavezance ne bo več omejeno vstopanje na posameznih mejnih prehodih s Hrvaško, ampak bo to mogoče na vseh mejnih prehodih. Nov sistem bo omogočil, da predstavnik ministrstva za zdravje ne bo fizično prisoten na meji, ampak bo lahko v realnem času po elektronski poti izdal odločbo, ki jo bo policija vročila karantenskemu zavezancu. Postopek bo po ocenah Hojsa potekal okoli 5-7 minut, možni pa bodo večji zastoji na Obrežju in Gruškovju

"V kolikor bo potrebno, bo policija organizirala posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jim sledi izdaja karantenske odločbe, da ostali ne bodo čakali," je napovedal notranji minister. 

Podobno bo potekalo vročanje znotraj države. V primeru, da policija odkrije tako imenovani nezakoniti prehod meje, ko legitimira osebo, kateri bi morala biti izdana karantenska odločba, bo zdravstveno ministrstvo posredovalo odločbo policijski postaji, lokalni policisti pa bo nato to odločbo osebi nemudoma izročil. 

Hojs je poudaril, da bo ta način vročanja potekal samo za to obdobje pandemije, za čas veljavnosti odloka. 

Seznami držav in nadaljevanje inšpekcijskih nadzorov

Vlada se je tudi seznanila z epidemiološko situacijo drugih držav in tako je prišlo do sprememb pri seznamih rumenih, zelenih in rdečih držav.

Hojs je napovedal, da bo pri uvrščanju držav na posamezne sezname prišlo do določenih sprememb.

"Magične meje 10 okuženih na 100.000 prebivalcev ne bomo spreminjali, bomo pa pripravi model, ki bo upošteval tudi stanje naše države v primerjavi z našo in podatek, od kje prihajajo okuženi k nam, saj različne države izvora predstavljajo različna tveganja," je pojasnil minister.

Kacin je še povedal, da se inšpekcijski nadzori na terenu nadaljujejo. V preteklem dnevu je bilo tako opravljenih 246 inšpekcijskih nadzorov v gostinskih lokalih, nepravilnosti pa so bile ugotovljene v dobri petini, bilo je torej konkretno 55 primerov kršitev, v katerih so inšpektorji izdali zgolj opozorila. 

"To kaže, da se tudi ponudniki gostinskih storitev hitro privajajo na novo realnost in da skupaj zmoremo iskati uresničljive kompromise," je ocenil vladni govorec.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice