Minister za delo Janez Cigler Kralj je vendarle napovedal dvig najnižje urne postavke za dijaško in študentsko delo. Po dvigu minimalne plače z začetkom leta 2021, bi se namreč morala dvigniti tudi postavka za študentsko delo.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal, da bo predvidoma še ta teden z objavo v uradnem listu določena nova najnižja urna postavka za dijaško in študentsko delo, in sicer bo ta po novem znašala 5,89 evra bruto. 

Minister je na Twitterju zapisal, da so ob objavi minimalne plače 2021 takoj pričeli z določitvijo najnižjega zneska urne postavke za dijaško in študentsko delo.

Trenutna urna postavka znaša 5,40 evra bruto oziroma 4,56 evra neto. Kot je napovedal minister bo nova postavka znašala 5,89 evra bruto oziroma 4,97 evra neto. 

Ministru očitali, da je »pozabil« na študente

S spremembo postavke se je Cigler Kralj odzval na očitke Levice in Študentske organizacije Slovenije, ki so opozarjali, da je »pozabil« na uskladitev z rastjo minimalne plače.

Stranka Levica je namreč spomnila, da so leta 2019 dosegli spremembo zakona o uravnoteženju javnih financ, s katero se je ministrstvo obvezalo, da bo študentsko urno postavko v prihodnje usklajevalo z rastjo minimalne plače.

»Ker se je januarja dvignila minimalna plača, bi se to moralo poznati tudi na desetodstotni rasti študentskih postavk,« so zapisali. 

»Toda minister Cigler Kralj je na to 'pozabil', s tem pa oškodoval vse študente, ki so delo od 20. januarja opravljali za nižje plače od zakonsko določenih,« so še navedli v Levici. 

K uskladitvi urne postavke so pozvali tudi v Študentski organizaciji Slovenije. Kot pravijo, so »dijaki in študenti očitno zopet zadnja družbena skupina, na katero pomisli ministrstvo, pristojno za izvajanje socialnih politik in politik na trgu dela.«

V Študentski organizaciji Slovenije so ministrstvo ob tem zaprosili še za informacijo o tem, koliko dijakov in študentov bo zaradi zamika uskladitve minimalne bruto urne postavke finančno oškodovanih.

Opozorili so namreč, da se dvig minimalne plače nanaša na delo, opravljeno po 1. januarju letos, medtem ko še ni znano, od kdaj naprej bo začela veljati nova urna postavka za opravljeno študentsko delo.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Waheterhdhdjd (nepreverjen)

Ze zaj dobijo studentje vec place kak mi redni delavce.... Neman besed

aoaa (nepreverjen)

to so posledice Kahlove burek koalicije z cirkusanti.

In reply to by Waheterhdhdjd (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

Waheterhdhdjd No pa malo pomisli ka je naroube nej valjda študentsko delo, tvoja plač je premala. Kak nemaš besed popvej svojomi delodajalci ka maš premalo plačo.

In reply to by Waheterhdhdjd (nepreverjen)

Infiniti (nepreverjen)

Kelko staršof ka ma malo deco bi rado delalo ka ščejo preživeti,pa seposede samo študente gemlejo...

In reply to by ..... (nepreverjen)

Budo. (nepreverjen)

Študenti naj študirajo, keri so za penzijo, takoj v penzijo, socijalaši pa delat.

trollnado123 (nepreverjen)

Kda de študentska štipendija tak velka kak socialna, socialna pa tak velka kak štipendija pa ka normalna penzija po 40let rednoga dela te de to možno.

In reply to by Budo. (nepreverjen)

Starejše novice