Inšpektor Slokan: Bodimo odgovorni in otrokom omogočimo izobraževanje v šolah.

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin in glavni šolski inšpektor Simon Slokan

V prejšnjih valih na voljo več kadra

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je dejal, da se v njihovi bolnišnici zdravi 191 covid-19 bolnikov, 53 jih potrebuje intenzivno terapijo. 

Bistvena razlika med drugim in tretjim valom ter sedanjim je, da je takrat veljalo t.i. zaprtje države in so bili oddelki, kot je recimo klinika za interne bolezni, travmatološki oddelek pediatrije relativno prazni. 

Tako je bilo na voljo večje število prostih postelj, prav tako je bilo na voljo veliko več prostega kadra. 

Na bolniški 450 zaposlenih

Dejal je, da so pred covid-19 krizo imeli na voljo 27 postelj za intenzivno nego, v tem trenutku pa tako posteljo potrebuje kar 53 bolnikov, kar predstavlja točko, na kateri se lahko vse prelomi, saj se vlagajo izredni napori. 

Opozoril je tudi, da epidemija traja že leto in pol, zdravstveni kader je izčrpan. V UKC Maribor je na današnji dan 450 zaposlenih v bolniškem staležu, kar je enormna številka, ki dodatno otežuje delo. 

Na področju šolstva 121 nadzorov

Inšpektor Simon Slokan je predstavil rezultate nadzora, katerega cilj ni zgolj statistika in ukrepanje, ampak vzpostavitev varnega šolskega in športnega okolja za vse vključene. 

Inšpektorat je tako na področju šolstva v mesecu novembru skupno izvedel 121 nadzorov, pri čemer so bile v 11 primerih ugotovljene nepravilnosti, ki izhajajo iz določil za preprečevanje širjenja virusa. 

V enakem obdobju smo na področju športa izvedli 382 nadzorov in ugotovili dve nepravilnosti. 

Poudaril je, da so se zadeve v zvezi upoštevanja ukrepov in preverjanja PCT pogojev, v zadnjem obdobju, zelo izboljšale – tako lahko pohvali vse organizatorje športnih prireditev, kot tudi ponudnike različnih športnih aktivnosti, saj so pri spoštovanju ukrepov zelo dosledni in družbeno odgovorni. 

V nekaterih šolah niso uredili samotestiranja

V nadaljevanju se je bolj osredotočil na šolski prostor, saj gre z uvedbo samotestiranja v šolah za specifično situacijo, ki je predhodno niso poznali. 

Od uveljavitve novega odloka oziroma v preteklem tednu so na področju šolstva izvedli 43 nadzorov, pri čemer so v petih primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja določil odloka.

Šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobila soglasje s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasja, niso ustrezno uredile izobraževanje na daljavo. 

V vseh omenjenih primerih so izdali ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja. V tem okviru so nato izvedli ponovne nadzore, kjer je bilo do sedaj ugotovljeno, da je večina šol pristopila k urejanju nepravilnosti. 

Celotna šola zaradi neupoštevanja odločb izvaja šolanje na daljavo

Po njegovih besedah v enem primeru šola odločbe ni upoštevala, zaradi česar so na podlagi sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo, z odredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. 12. 2021 oziroma do ureditve nepravilnosti, izvaja šolanje na daljavo.

V ostalih 38 zavodih pa so ugotovili, da so se šole odlično pripravile na izvajanje ukrepov, da večjih posebnosti ni bilo ter da so ravnatelji, skupaj z zaposlenimi, starši in otroki, naredili odlično delo v okviru zagotavljanja varnega šolskega okolja. 

Največje posledice čutijo otroci

Izpostavil je dejstvo, da se posamezni starši z ukrepi in izvajanjem samotestiranja, kljub vsem informacijam, razlagam, pojasnilom strokovnjakov ne strinjajo. Zato je poudaril, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti, dolžni spoštovati in izvajati. 

Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice tega čutijo otroci.

  • so že zaznane stiske otrok s strani pedagoških delavcev,
  • otroci niso pri pouku v šolah,
  • iz razloga, ker so v posameznih primerih zlorabljeni v okviru poskušanja doseganja določenih pravic njihovih staršev.

Varno šolsko okolje pogojeno z upoštevanjem ukrepov

Starše je zato ponovno pozval k odgovornosti, da se lahko otrokom omogoči izobraževanje v šolah. Prepričan je, da je to naš skupni cilj.

Po njegovih besedah se moramo tudi zavedati, da je varno šolsko okolje pogojeno z upoštevanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa slehernega posameznika, ki v vsakodnevno vstopa v šolski prostor.

»Inšpektorat si bo tudi v prihodnje zavzemal, da vsi, ki vstopajo v vrtec ali šolo, spoštujejo vse ukrepe, kajti le-tako bomo lahko zagotovili, varen in spodbuden prostor za vse ter da bo pouk lahko še naprej potekal v šolah,« je zaključil inšpektor Slokan.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fjfjjfhhxrf (nepreverjen)

https://youtu.be/Hw_pol1HXUM
PRAVILNO SAJ PA VSI ZNAMO DA SE GRE ZA NATEG IN PREVARO!

sosed Peter (nepreverjen)

Vejpa na gš Beltinci so učenci, keri so se izpisali med šolskim letom, še naprej hodili na pouk kot , da ne bi bili izpisani iz te šole. Pri tem pa so bili vpisani na drugo, zelo oddaljeno glasbeno od te v Beltincaj! Vpisan si na eno šolo, obiskuješ pa drugo s kere si se izpiso! Vejpa to je možno le v Beltincaj! Prekleta banda!

In reply to by Fjfjjfhhxrf (nepreverjen)

soseda Mojca (nepreverjen)

Tak je zrikto BIVŠI ravnatelj, Matej Zavec,egoist in zlobnež , z namenom - škodovati drugemu! To je njegovo poslanstvo, zato zdaj pobira vsak dan DREK V ŠTALI ,namesto da si ogreva rit na ravnateljskem stolčku! V svoji podlosti in zlobi je šel predaleč, zato je zdaj BIVŠI RAVNATELJ ( NA VSO SREČO )!

In reply to by sosed Peter (nepreverjen)

komentar x (nepreverjen)

povprečna starost hospitaliziranega je 65 let.
povprečna starost umrlega je 79 let.

vir NIJZ

5444 (nepreverjen)

Celokupna smrtnost v skupini mlajši od 60 let je dvakrat višja v cepljeni, kot necepljeni skupini.
Nikoli se ne cepi ljudi sredi epidemije. Če že potem vsekakor pred. kot da bi sredi bitke šele vstavljal naboje noter, prepozno.

In reply to by komentar x (nepreverjen)

T29 (nepreverjen)

Tako je, cepiva delujejo!

In reply to by 5444 (nepreverjen)

blekota (nepreverjen)

Zbolijo starejši in stari, umirajo samo stari s pridruženimi boleznimi, maltretejra se pa zaradi toga deco.
Mi pa to mirno cuj gledamo. Nej so ovi gnoji ka to delajo, mi smo ka to dopuščamo.

tbanfi (nepreverjen)

ko poslušam argumente staršev, ti niti ne vedo, kaj govorijo. Govorijo take neumnosti, kot da nikoli niso hodili v šolo.

wasa (nepreverjen)

Smrtnost mladostnikov v starosti od 0-18 let zaradi okužbbe covid je 0,002%. To je dokazano. A bi so vi vstavili plenice, če bi vedeli, da je verjetnost da vam bo ušlo v hlače 0,002%.
kaj pomeni verjetnost 0,002%. To je enako verjetnosti, da vas bo oblečenega v čebelarski opremi sredi predavalnice pičila čebela.

530 (nepreverjen)

Starše ki grozijo morajo ravnatelji oz učitelji takoj prijaviti na policijo, saj pa groziti pač nimajo kaj. Banda ena...

normalen (nepreverjen)

Ko bojo pa imeli otroci posledice od stranskih učinkov nošenja 6 ur mask pa ni pomembno. Sedaj že opisujejo slabosti z omotičnostjo. POTEM , ČE GOVORIMO O DOBREM ZDRAVJU OTROK BI MORALA BITI ŠOLA NA DALJAVO. Očitno ni pomembno zdravje potomstva.

slabonormalen (nepreverjen)

ti si nej bil ceplen, pa ži maš posledice, zgleda!
Slabosti z omotičnostjo od stranskih učinkov nošenja 6 ur mask pa avstrijski otroci nemaju, ker so bole odporni ali bole zdravi, po tvoje??

In reply to by normalen (nepreverjen)

genau (nepreverjen)

Do konca zime nas bo večina cepljenih, ozdravljenih ali mrtvih!

zumbo (nepreverjen)

Ocitno bom umrl🤷‍♂️

In reply to by genau (nepreverjen)

qaqq (nepreverjen)

Otroci se testirajo, vsi negativni, potem pa vsi v maskah?!! A mi kdo lahko znastveno razloži, pred kom v razredu ščiti maska, ko so v skupina samih nagativnih ali po domače zdravih.

Odgovori (nepreverjen)

Ne dvomi v troedino znanost v imenu Kreka vsemogočnega.

Ob 19h pa pridno pred TV po novo dozo ene in edine strokovne resnice.

In reply to by qaqq (nepreverjen)

heraldscotland (nepreverjen)

Začela se je preiskava o porastu smrti med novorojenčki na Škotskem.
Uradni podatki kažejo, da je septembra v 28 dneh po rojstvu umrlo 21 dojenčkov, zaradi česar je stopnja umrljivosti novorojenčkov prvič porasal po...

Swans (nepreverjen)

Deco terorizejrajo zaradi tistih starčkov, keri se necepljeni lepou okoli po špecerijaj sprehajajo brez ka bi rabili teste.
Če se deca ne testejrajo nesmijo v šolo, ka prej nedo doma okužili dedkov pa babic. Tej isti dedki pa babice pa se neščejo cepiti. Resno ide že cejli svejt pomali k vragi.
Zdaj čitak ka necepljeni nesmijo več v gostilne na Slovaškon in Češkon. Cepljeni okuženi pa lejko brez problema okoli odijo.
Samo še komet nas rejši tej bedarije. Naj pride pa zbrijše človeštvo s planeta ka to več nema nikše forme.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice