Foto: MJU
V Medvodah je danes potekala redna letna seje skupščine Skupnosti občin Slovenije, ki ji predseduje soboški župan Aleksander Jevšek.

Na seji, ki je potekala v prostorih Športne dvorane Medvode, je bil prisoten tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Slednji je pohvalil delovanje lokalne samouprave v času epidemije in se zahvalil predsedniku Aleksandru Jevšku, županjam in županom, članom Skupnosti občin Slovenije za vso požrtvovalnost, ki so jo izkazali v zadnjih mesecih, ko se je Slovenija soočala z epidemijo virusa Covid-19.

 »Slovenske občine so v času hude preizkušnje odigrale eno ključnih vlog pri zajezitvi širjenja bolezni ter pri zmanjšanju njenih posledic. Kot kaže smo bili v tem boju uspešni,« je ob tem poudaril Koritnik.

Minister je izpostavil tudi več rešitev, ki so ali še bodo ugodno vplivale na finančno poslovanje občin in dodal, da vlada pospešeno pripravlja predlog Zakona o finančni razbremenitvi občin, ki ureja zmanjšanje stroškov občin, zmanjšanje administrativnih postopkov in povečanje nekaterih prihodkov občin. Za to rešitev se zavzemajo in po njej pozivajo tudi v SOS. Koritnik je še pozval k dobremu sodelovanju in obljubil vzpostavitev delovne skupine, ki se bo sestajala najmanj na 3 mesece ter povedal, da si je zadal cilj, da v tem mandatu obišče vseh 212 slovenskih občin, so zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: MJU

Projekt pokrajin se nadaljuje, že 48 občin za manj plastike

Jevšek je glede ustanavljanja pokrajin povedal, da se nadaljuje, kar kaže na to, da gre za državotvoren projekt, saj se ni ustavil niti zaradi menjave vlade niti zaradi krize. Kot naslednji korak je bilo povedano, da bodo pristojna ministrstva do srede junija 2020 pripravila oceno finančnih posledic prenosa nalog v pristojnosti pokrajin, na podlagi katerih bo strokovna skupina pripravila predloge pokrajinske zakonodaje, delovno gradivo pa bo posredovano v opredelitev tudi občinam, so zapisali na spletni strani SOS.

Po zaključeni skupščini SOS, kjer so sprejemali dokumente za leti 2019 in 2020 ter razpravljali o aktualnih temah v občinah, je sledila slavnostna podelitev plaket občinam podpisnicam Sporazuma o organizaciji dogodkov brez plastike za enkratno uporabo.

Jevšek in Minister Simon Zajc, v imenu Vlade RS sta namreč že 15. novembra 2019 podpisala sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K dogovoru, ki je prostovoljen, lahko kadarkoli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora.

Od prvega poziva občinam do danes, je k podpisu sporazuma pristopilo 48 občin. Plakete sta občinam podelila Tanja Bolte, vodja Sektorja za okolje in podnebne spremembe na Ministrstvu za okolje in prostor in predsednik SOS Aleksander Jevšek.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Simon78 (nepreverjen)

Zahvalo se je cejloj Skupnosti občin = vsen občinan, nej pa Jevški osebno. ;)

fonzekk (nepreverjen)

Koritnik je bil vljuden in se je predsedujočemu zahvalil. Kaj bi pa naj naredil? Pohvalil bo tudi vseh 212 županov, ki jih bo, kot je obljubil, obiskal. Vendar vsi ne bodo dobili članka na Sobotainfo

Starejše novice