*Fotografija je simbolična
Je v zadnjem času prišlo do podražitve izdelkov v naši nakupovalni košarici? Splošnega višanja cen, kot navajajo trgovci, ni bilo zaznati. A dodajajo, da se višajo nabavne cene določenih izdelkov, kar posledično vpliva na spremembo njihove cene.

Epidemija koronavirusa in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so v lanskem letu vplivali tudi na zvišanje cen. Trgovci sicer navajajo, da večjih podražitev v tem času ni bilo in pojasnjujejo, da so cene vezane na sezonska nihanja.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so se drobnoprodajne cene v letu 2020 nekoliko znižale.

Zabeležili smo podražitev hrane, pijače in tobaka, in sicer za 2,2 odstotka. Cene blaga so se znižale v povprečju za 1,9 odstotkov, cene storitev pa so se zvišale v povprečju za 1,1 odstotka.

Trgovci o podražitvi nakupovalne košarice

Kako pa je v prvih mesecih letošnjega leta? Bralci Sobotainfo zaznavajo višanje cen določenih izdelkov, ki se na tedenski ravni znajdejo v nakupovalni košarici gospodinjstev. Predvsem so višje cene zaznali pri živilih, kot je na primer jogurt, kjer zvišanja cen potrošniki niti ne zaznamo takoj.

Pri večjih slovenskih trgovcih smo preverili, ali je v zadnjem času prišlo do podražitve cen in kje tiči razlog za to. 

Povišujejo se nabavne cene olja

V Eurospinu so za Sobotainfo povedali, da trenutno niso zvišali nobene cene. A priznavajo, da imajo s strani slovenskih dobaviteljev veliko zahtev po zvišanju cen. 

Pojasnjujejo, da so se na trgu zelo podražile nabavne cene olja. »Ampak mi trenutno prodajnih cen nismo povišali,« so povedali v Eurospinu.

V Sparu podražitev svinjskega mesa in določenih znamk vin

Podobno odgovarjajo tudi v Sparu. »Za prvo polovico letošnjega leta so nekateri naši dobavitelji napovedali dvig cen zaradi različnih razlogov – višjih logističnih stroškov, višjih stroškov dela, surovin in embalaže,« sporočajo. 

Dodajajo, da vsako takšno napovedano zvišanje cen dobaviteljev natančno preučijo in na njih pristanejo le v primeru, da dobavitelj izkaže utemeljen razlog za dvig nabavne cene.

V zadnjem mesecu so bili v Sparu primorani zvišati cene svinjskega mesa, podražile pa so se tudi določene blagovne znamke vin, brezalkoholnih pijač in prigrizkov, konzervirane hrane in izdelki posameznih blagovnih znamk.

V Sparu pojasnjujejo, da cene dvignejo maksimalno v višini razlike v nabavni ceni, »s tem, da naša prioriteta ostajajo nizke cene na slovenskem trgu.« Ob tem upoštevajo tudi zakonske ovire v okviru novega kmetijskega zakona.

V trgovinah Spar opažajo, da potrošniku kupujejo čedalje bolj premišljeno in pri tem koristijo akcije in kupone s popusti. 

Splošne podražitve v trgovinah ni zaznati

V Hoferju pojasnjujejo, da se skozi leto cene velikokrat spreminjajo, a o splošni podražitvi izdelkov v trgovinah ne morejo govoriti. »V zadnjem času so se marsikateri izdelki celo pocenili,« so sporočili.

Pojasnjujejo, da na oblikovanje prodajnih cen vpliva več dejavnikov, in sicer nabavne cene, logistični in drugi stroški poslovanja ter splošno stanje na trgu.

Pri Hoferju dodajajo, da si prizadevajo, da se dvig nabavnih cen ne pozna pri višjih stroških za kupce. 

Dogajanje na trgu vseskozi spremljajo tudi v trgovini Lidl in temu prilagajajo cene. »Obenem pa skrbimo, da kupcem zagotavljamo kar najboljše razmerje med kakovostjo in ceno,« so povedali.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije do objave članka odgovorov na vprašanja o podražitvi nakupovalne košarice niso odgovorili.

Strah pred visoko inflacijo ali dolgotrajno deflacijo?

Območje z evrom je sicer februarja beležilo 0,9-odstotno letno stopnjo inflacije, kar je enako kot januarja, je v začetku marca objavljeno prvo oceno potrdil evropski statistični urad. V EU je bila inflacija 1,3-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot januarja.

Ob tem je Slovenija februarja v medletni primerjavi beležila 1,1-odstotno deflacijo, kar je druga najvišja stopnja v EU. Po podatkih statističnega urada so se na letni ravni pocenili tako blago, kakor tudi storitve.

 Na mesečni ravni je bila sicer v Sloveniji zabeležena 0,2-odstotna inflacija in to predvsem po zaslugi podražitev počitniških paketov in naftnih derivatov. 

Komentarji (15)

Veliki Mesec (ni preverjeno)

Ce se drazijo, je to nedopustno. Politkolesarji takoj na ulice, pred trgovine.

Gost5 (ni preverjeno)

Seveda, trgovci počasi dražijo, tako lepo prikrito. Kmetje po drugi strani pa za goveje meso dobijo 2,8 eur, pred korono pa 3,6. Pa še vprašanje je ali ti sploh vzamejo ali pa čakaš 1 mesec na odkup. Kje je tu pravica? Pri svinjskem mesu, mleku, tudi ni nič bolje, cene padle ali stagnirajo. Po drugi strani pa je vse kar se kupi, od repro materiala, ..., dražje. Enako delavcem stagnirajo plače ali pa so padle. Samo v javnem sektorju si delijo ogromne korona dodatke in jim rastejo plače. Korona, raj za javni sektor in smrt za zasebni, samo se bedaki ne zavedajo kdo jih hrani.

Tupash (ni preverjeno)

Vejpa pijavke tuj ne premislavlejo, cecajo dokec lejko. MI SAMI smo si krivi da se pustimo, med sebov se zajebavlemo pa tozimo oblastnikom. Edino ka je dobro ce de se ta korona kalvarija se dugo vlekla je do bojo popusili tudi lastniki raznih firm stere propadajo, bolo jih je k... da so se mnozili v javni upravi, nevladniki, etc /edino so brecali da se je mizerna minimalna placa dvigala ! umetniki ki mislijo da bojo ziveli na racun delavcev, etc, vsak migrant ima vec pravic pa pozornosti kot pa mi, kak koli mi ide na zivce ta corona bedarija, dam prav vladi ki proba malo te parazite odstraniti , firme propadajo ker je suport predrag,, krivci pa smo zopet delavci ki hocemo take place da vsaj stroske pokrijemo, tile vsi prikoritniki pa se imajo za od boga poslani,

In reply to by Gost5 (ni preverjeno)

Falonistka (ni preverjeno)

Joj, samo, da se burek ne drazi.

lopirtz (ni preverjeno)

Trgovce ste pijtali? Skoraj vse se je podražilo v zadnjem časi, prašek, moja zobna pasta, pašteta, sadje, konzerve, čokolada

F5 (ni preverjeno)

Prasci eni do zdigavali cene sv. mesa kero je pitaj boga s kejc, meso od domacih rejcov pa je kao predrago? Koga se tu farba?

smrkci (ni preverjeno)

Izdelki se dražijo vsak teden kdo to ne spremlja je idiot.

1 (ni preverjeno)

Spar primoran zvišati ceno mesa? Halo vej pa majo cejne mesa kak da bi zlato odavali. Ge v Spari meso ne kupuvlen niti slučajno.

rad bi delo (ni preverjeno)

Dragi moji naivneži, to van ges že celo leto gučin, od kak se je ta korona histerija začnola. Čista sami ste si krivi ka se vse draži, ka pa podpejrate tej nateg. Pa nejso telko trgovci krivi v toj cejloj zadevi, kak pa "vojni dobičkari" keri zdaj koristijo priliko. Zadnjič san čuo ka so se v eni trgovini zgučavali ka se cejne dražijo zaradi dviga cejn materijala in transportnih stroškov. Transport se je podražo za 5x ali pa še več. Pravo mi je pajdaš ka ladisjki prevozniki navijajo cejne transporta za kontejnere do plafona. In če ščejš robo pač moreš plačati. Zato pa ta neumnost okoli toga virusa tak dugo traja in de dugo še trajala. Malo si poglednite kakšne milijardne dobičke kujejo farmacevti, prevozniki, izdelovalci zaščitne opreme in vsi tisti ka dobivlejo nenormalne dodatke k plačan zaradi toga. Vi sirotinja pa vse to plačujete in celo podpejrate vse tej brezvezne ukrepe in lockdowne. Bravo vi. 11 tisoč lidij je zgibilo službo v trgovski dejavnosti, 6000 v turistični dejavnosti, ka ne gučin o tistih ka delajo v zabavni industriji pa o vseh propadlih malih podjetnikih. In ka se je zdaj pokazalo cejlo to sranje podpejrajo samo tisti ka so pri koriti, upokojenci in zaposleni v javni upravi. Teh ta kriza kaj dosti ne zadene, zato ka sakši mesec lepou dobijo na račun tak kak so prilej, eni celo še dosti več zaradi kriznih dodatkov. Tisti ka si pa moremo z lastnin delon ustvariti mesečne prihodke in kerin država že eno leto ne dovoli delati, davle nan pa mesečno miloščino, kera niti za pokritje vseh stroškov ne zadošča pa malo drugače na to gledamo.

Tupash (ni preverjeno)

To je moja poanta, ce inteligenca in delodajalci racunajo da se bo raja gor dvignila se motijo boli njih drugace za nas ! mi smo se pa v teh letih s tem sprijaznili, , trbelo de se gor postaviti ce do hoteli preziveti, sam si pravilno opisal vse ka se v svetu godi, ge so vse te zbornice? Kak znajo dame modrovati da so se trgovine v nedeljo zaprle! Zdaj pa mrtva tisina da kooperacije sluzijo na racun zadolzevanja drzav/ drzavljanov!

In reply to by rad bi delo (ni preverjeno)

Luster (ni preverjeno)

Te bi pa šo v javno upravo delat bedak ka se zaj smiliš sam sebi seronja

In reply to by rad bi delo (ni preverjeno)

sunce van... (ni preverjeno)

Hofer ne serite....primer: baby strucke ste podražili za ca. 36 %
spar pa ka ne gučimo!

efwfwef (ni preverjeno)

Vse je drago u pizdo materno. Ideš v bauto njaš 50€ tan pa za 3 dni palek moreš ite. Katastrofa včasi san za 50€ 2 kedna nej več v bauto šau.

kolega

Hahaha Lidl je za odgovor kar svoj moto dal. Izviren odgovor👍😂

albert berto (ni preverjeno)

Delan v tehnični trgovini in kakšni dvig cen je bil letos nej bilo zadnjih 10 let nikoli... 3x več kot ponavadi je dvig cen... najmanj

Starejše novice