V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ponovno pozvali vlado in pristojna ministrstva, da naj uredijo karantene za samozaposlene.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije že dlje časa opozarjajo na neenak položaj samozaposlenih, ki jim je odrejena karantena.  

Za razliko od zaposlenih namreč samozaposlenim ne pripada nikakršno nadomestilo za čas karantene ali višje sile, torej ko so njihovi otroci v karanteni. 

V zbornici so zato vlado in resorna ministrstva ponovno pozvali, da to napako nemudoma popravijo.
 

Napako in krivico je treba odpraviti

Število karantenskih odločb se je ob poslabšanju epidemioloških razmer bistveno povečalo, s tem pa se povečujejo tudi stiske samozaposlenih. Predsednik zbornice Branko Meh pa ob tem pojasnjuje: 

»Tudi samozaposleni in njihovi otroci dobivajo karantenske odločbe. In če zaposleni dobijo nadomestilo za čas karantene ali karantene otrok, potem morajo enake pravice imeti tudi samozaposleni. To napako in krivico je treba nemudoma odpraviti.«
 

Samozaposleni brez nadomestila plače

Medtem ko so torej zaposleni v času odrejene karantene in višje sile (karantena otrok) upravičeni do nadomestila plače, pa samozaposleni iz tega naslova nimajo nikakršnih pravic. 

Predlog zbornice je, da se ponovno uzakoni nadomestilo v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka, podobno kot v PKP5, in sicer v višini 250 eur za vsako odrejeno karanteno oziroma za čas, ko samozaposleni ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile (karantena otrok), vendar ne manj kot 250 eurov za 10 dni, 500 eurov za 20 dni in 750 eurov na mesec.

Enaka obravnava za vse

V zbornici obenem pozdravljajo ukrep, da bo država krila stroške hitrih testov tudi za zaposlene v gospodarstvu, s čimer se je izenačil položaj zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.

»Enakopravno obravnavo pa si zaslužijo tudi samozaposleni, ki jim je odrejena karantena. Prepričan sem, da bo vlada tudi to krivico popravila,« še dodaja Meh.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Goust (nepreverjen)

Kaksno nadomestilo??? Mas senki cepivo pa se cepi.

Grachkee (nepreverjen)

Drugič čitaj preden komentiraš.
Evo ti moj primer.... Sem cepljen, sem zamozaposlen. Zaradi okužbe v družini (pa smo vsi v gospodinjstvu cepljeni), moram biti 14 dni doma, pa mi tega nihče ne krije. Če bi bil zaposlen v kateri koli drugi firmi, ne samozaposlen, bi dobil nadomestilo plače. Ti je zdaj bolj jasno kaj piše zgoraj? Dvomim.

In reply to by Goust (nepreverjen)

. (nepreverjen)

če si cepleni ne dobiš karantene

In reply to by Grachkee (nepreverjen)

Starejše novice