Trgovska veriga Hofer je pod znamko »Kakovost iz Slovenije« v polovici pregledanih trgovin oglaševala živila, ki niso izvirala iz Slovenije niti bila slovenskega porekla, so ugotovili na Inšpektoratu za varno hrano, je včeraj razkrila TV Slovenija.

V drugi polovici marca so pregledali 36 Hoferjevih poslovalnic na celotnem območju države, pri čemer so odkrili 68 nepravilnosti v 17 poslovalnicah, je včeraj poročala TV Slovenija.

Živila, katerih kraj izvora ni bila Slovenija in niso bila slovenskega porekla, so bila ob ceni na polici oglaševana kot »Kakovost iz Slovenije«.

Tudi dalmatinski pršut kot »slovenska kakovost«

Trgovec je omenjeno znamko »Kakovost iz Slovenije« oglaševal z naslednjimi besedami: »Podpiramo slovensko kakovost in prisegamo na fer odnos. Pri HOFERju si prizadevamo kupcem ponuditi vse več slovenskih izdelkov najvišje kakovosti.«

Inšpektorji so pri nadzoru ugotovili, da so pri Hoferju kot kakovost iz Slovenije označili tudi dalmatinski narezek, ki je bil narejen in pakiran na Hrvaškem, je še poročala TV Slovenija. Takšnih izdelkov je bilo po ugotovitvah inšpektorjev še več, večina oznak pa naj bi bila napačno nameščena le na prodajnih policah, ne na izdelkih samih.

Avstrijsko mleko in jogurte zaradi zavajanja umaknili iz polic

Na embalaži pa so bila napačno označena kot »Kakovost iz Slovenije« tri vrste mleka, jogurta in kefirja, ki so bili proizvedeni v Avstriji, država porekla pa ni bila označena. Zaradi tega so jim inšpektorji izrekli prepoved prometa.

»Gre za mleko iz slovenskih kmetij, ki ga v Avstriji predeluje, polni in pakira avstrijska mlekarna ter prodaja trgovina Hofer, zato je izdelek treba označiti kot izdelek avstrijskega porekla,« je za TV Slovenija povedala direktorica inšpekcije Andreja Bizjak.

Hofer: Šlo je za človeško napako, oznaka je bila premična

V Hoferju so se po odkritih napakah v odzivu za TV Slovenija pokesali in zatrdili, da je šlo za človeške napake, ki so bile nemudoma odpravljene. Pojasnili so, da je oznaka »Kakovost iz Slovenije« bila premična, kar naj bi zaradi občasnega spreminjanja lokacije izdelka v poslovalnici privedlo do napačnega oglaševanja.

V Hoferju so po odkritih nepravilnosti spremenili sistem označevanja, za sporne mlečne izdelke, ki so bili odstranjeni iz prodaje, pa se še ne predajajo. Za TV Slovenija so namreč pojasnili, da je bil ob oznaki »Kakovost iz Slovenije« ter pripisu »Mleko iz Slovenije« na embalažah naveden tudi avstrijski dobavitelj. Kljub temu bodo, kot so zatrdili za TV Slovenija, embalažo popravili.

Sedemnajstkrat po 6000 evrov kazni, nadzor tudi pri drugih

Inšpektorju so uvedli 17 prekrškovnih postopkov z globami od 600 do 1.800 evrov za prekršek odgovorne osebe pravne osebe in 6000 evrov globe za pravno osebo, je še poročala TV Slovenija.

Inšpektorat za varno hrano sicer napoveduje pregled označevanja porekla pri vseh večjih trgovskih verigah.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Ja mogoče pa bomo po "kalekovi" arbitraži in tajnem sporazumu odstopljenega zunanjega ministra priključili Dalmacijo Sloveniji ??

PekinškaPatka (nepreverjen)

Če avstrijska mlekarna polni slovensko mleko, ne smejo napisati "Kakovost iz Slovenije". Če slovenska mlekarna polni madžarsko mleko, pa lahko. Pa kdo je tu nor?

Starejše novice