Foto: Jure Banfi (simbolična)
Vlada je v luči izboljšanja epidemiološke situacije še dodatno sprostila ukrepe na številnih področjih.

Po poročanju TV Slovenija je vlada na današnji seji, na kateri je obravnavala aktualno epidemiološko situacijo in pretresala ukrepe za zajezitev koronavirusa, sprejela vrsto omilitvenih ukrepov.

Tako je vlada odločila, da bo ponovno dovoljeno druženje do 50 oseb na javnih površinah, gostinski lokali bodo lahko obratovali od 5. do 22. ure, na javnih prireditvah kot so nogometne tekme in gledališke ter kino predstave, pa bo lahko zasedenih polovica sedišč. Obisk prireditev bo pogojen z dokazilom o cepljenju, negativnem testu ali prebolelosti. 

Po poročanju STA se bo lahko ravno tako povečala zasedenost v kampih in igralnicah, notranji minister Aleš Hojs pa je za STA potrdil, da bo karanteno, ki bo odrejena pri vstopu v državo, zopet možno prekiniti po petih dneh z negativnim testom PCR.

Epidemijo, ki se bi sicer končala v nedeljo, je vlada znova podaljšala za 30 dni, poleg tega pa odločila, da je celotna Slovenija v skladu z vladnim načrtom v rumeni fazi sproščanja ukrepov.

Vsi sprejeti odloki

  • V Republiki Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo s tretjim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Zaradi pojava novih različic virusa smo priča njenemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Vlada je zato z Odlokom o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije podaljšala epidemijo na območju celotne države za 30 dni.
  • Z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji bo po novem v vseh statističnih regijah opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih dovoljeno od 5. do 22. ure. Spremenjeni so tudi pogoji za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Kot nova izjema se določa tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Igralni saloni lahko ponujajo do 50-odstotkov razpoložljivih kapacitet.
  • Z Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se omejitev števila končnih uporabnikov pri javnih kulturnih prireditvah v zaprtih javnih prostorih in na prostem sprosti na način, da se število končnih uporabnikov omeji glede na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč.
  • Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer se z Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pri verskih obredih, bogoslužjih, molitvah in drugih verskih praksah določa, da se število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih omeji na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč, na prostem pa na največ 50 udeležencev.
  • Z novim Odlokom o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov se sproščajo vsa športna tekmovanja, ne glede na to ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom in vnovična prisotnost gledalcev na tekmovanjih. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do 50 vadečih.
  • Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 od sobote na prireditvah in shodih dovoljuje zbiranje do 50 udeležencev.
  • Vlada Republike Slovenije z Odlokom o spremembah in dopolnitvah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ponovno uvaja možnost predčasne prekinitve karantene s PCR testom peti dan po napotitvi v karanteno.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ravninec (nepreverjen)

Fašisti popuščajo ljudstvu. Ljudstvo se upira. Še malo pa bo konec !

Kozel (nepreverjen)

Pod pogojon ka se cepiš ja.. zmaga je njihova :(

In reply to by ravninec (nepreverjen)

Gorickilajkos (nepreverjen)

Idemoooooo MURA, zadnjo tekmo, derbi sezone, odločilna tekma, VSI V LJUDSKI VRT!

Komarac (nepreverjen)

Epidemija pa podaljsana za 30 dni. Ka do dale kradnoli pa meli narod za norca...

en (nepreverjen)

glavno ka de vse odpreto, pod pogojon ka se ceplene...
in seveda GLUPI narod de se sau cepit, samo ka de lajko šau nekan...
naj odprejo vse, pa nejde nisce ta ge so potrebni testi ale cepivo, pa mo vidle kak dugo de trbelo eno ale ovo..

Vprasanje (nepreverjen)

Kako je z igranjem rekreativnega malega nogometa 6+1?Kakšni so ukrepi?

navijač pa pou (nepreverjen)

lejko se aktivejra in do 50 oseb.lp

In reply to by Vprasanje (nepreverjen)

sefele (nepreverjen)

pa s katerim dnevom veljajo vse to??????

navijač pa pou (nepreverjen)

z 17.5.lp

In reply to by sefele (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Samo cepleni lejko idejo na tekmo ?! WTF ??!! Tou je fašizem. Tou je jebeni fašizem.

Starejše novice