Notranja revizija je pokazala nepravilnosti pri poslovanju Pomurskih lekarn. Brez javnega naročanja naj bi letno šlo iz lekarn kar 20 milijonov.

Na včerajšnji seji mestnega sveta so se svetniki, kot smo že poročali, seznanili tudi s poročilom o notranji reviziji poslovanja javnega zavoda Pomurske lekarne Murska Sobota, ki pa je pokazala številne nepravilnosti.

Jevšek zahteval notranjo revizijo

Mestna občina Murska Sobota, ki je ena od šestnajstih ustanoviteljic javnega zavoda Pomurske lekarne, je lani postala pozorna na nekatere odločitve vodstva javnega zavoda. Predvsem na ravnanja s kapitalsko naložbo, ki jo ima javni zavod v podjetju Galex. Tudi zaradi nekaterih ugotovitev mestne uprave glede tekočega poslovanja zavoda je župan Aleksander Jevšek v začetku lanskega decembra službi za notranjo revizijo Mestne občine Murska Sobota odredil izvedbo notranje revizije, ki je bila končana marca letos. 

Več kot 20 milijonov brez javnega naročanja

Notranja revizija je pokazala številne nepravilnosti. Pomurske lekarne naj bi tako v obdobju 2014 in deloma v 2015 naročile blago v vrednosti več kot dvajset milijonov evrov brez javnega naročanja, je razvidno iz poročila. Kar pomeni, da so lekarne blago nabavljale na podlagi pogodb neposredno z dobavitelji. Kot kaže, je bil takšen način nakupovanja praksa v vseh letih delovanja, letno pa je višina prometa dosegala okoli dvajset milijonov evrov.

Prihranili bi lahko tudi do 150 tisočakov

Revizijsko poročilo Pomurskim lekarnam očita tudi negospodarno ravnanje pri naročanju blaga, saj bi lahko pri izbiri najugodnejšega ponudnika dobili tudi do 150 tisoč evrov popustov. Kar v desetih letih pomeni tudi več kot milijon evrov prihranjenega denarja. Poleg tega jim očitajo tudi nezakonito izplačevanje akontacij delovne uspešnosti zaposlenim ter drugih nagrad.

Na občini zagotavljajo, da nikoli niso trdili, da Pomurske lekarne poslujejo nekvalitetno, ampak da ne upoštevajo javnih naročil, kar priznavajo tudi sami.

Konflikt med občino in Pomurskimi lekarnami

Spomnimo še, da je s strani Mestne občine Murska Sobota na začetku letošnjega leta prišla pobuda, da bi si občine ustanoviteljice razdelile dobiček Pomurskih lekarn. Veliko občin v Sloveniji, ki so prav tako ustanoviteljice javnih zavodov, že ima sprejeto ureditev, o deljenju dobička lekarniških javnih zavodov. Direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc je ideji o delitvi dobička nasprotoval, zaradi česar sta z županom Jevškom prišla v spor.

Za komentar na notranjo revizijo smo se obrnili tudi na Pomurske lekarne in njihov odgovor še čakamo.

Preberite še

Zajc opozarja pred nepremišljeno delitvijo denarja
Od Pomurskih lekarn ima pod palcem več le Lekarna Ljubljana

Komentarji (10)

Gost (ni preverjeno)

Upajmo, da je notranja revizija ugotovila tudi odgovornega za tako ravnanje i mu naj lepo teh 150.000 EUR letno (oziroma vso škodo po letih) lepo zaračuna in ga pošlje na zavod za zaposlovanje.

Bizovicar (ni preverjeno)

Jevšek je narocil svoji zaposleni na obcini naj napravi kao "revizijo".

Stopnjevanje pritiska da SD pride do Lekarn. Preprosto. Ni javnega zavoda kjer ne bi odkrili takih napak v Soboti.

PilotCop (ni preverjeno)

Strategija je ista kot z RRA saj drugega ne znajo. Revizije, galama, pritiski, seje ... potem pa se pametni kadri razbezijo, "svoje" zaposlijo ali pa probajo ustanoviti svoje Soboske lekarne. Rezultat bo pa isti kot na RRA - pogorišče. Nic osebnega, ampak nevem zakojj na Sobota Info o tom ne pišete.

Doct (ni preverjeno)

Domneve o prihrankih, brez neke prave podlage, raziskave ... samo KAO in podobno ...
BV - politika pač.

bolje (ni preverjeno)

Bolje za Jevška, da kot župan pospravi po hiši, sicer bodo ob-tožbe padle na njega, ker je imel priložnost da odkrije goljufije, pa jih je "pustil pri miru" ali ni hotel videti.
Da ni vedel, si preprosto ne more privoščiti priznati...

Kako bo dokazal, da ni sodeloval, ali da "ni vedel" zanje ?!
To sploh ni smešno, saj lahko vsi grehi predhodnikov zgorijo na njem...
Tako da še najmanj, kar lahko stori za -svoje dobro- je, da začne čistiti...in spravljati stvari v red. Kot tukaj.

Doct (ni preverjeno)

Eh, to je kot da bi rekel, da z nakupi v Mercatorju prihraniš v primerjavi s Sparom.
Brez veze. Pri enih stvareh ja, pri drugih ne, kumulattivno pa isti šmorn - ni razlike.
Samo politikansko besedičenje in preusmerjanje pozornosti iz pravih problemov.
Sobotainfo pa itak županovo trobilo, ne glede na to kdo je župan.
Ali imajo pri teh "storitvah" na občini javne razpise???

portil

Kaj pa revizija na RIS-u? Tudi ta bo prišla na vrsto, ko bo direktor pred iztekom mandata.

Drot (ni preverjeno)

Kelko mutnih poslov se odpejra - še skous...

pozorni (ni preverjeno)

Ka so pa te tej nagrade za delovno uspešnost. Tau ka so na stelaže pa te z njij do pulta k strankan zdravila znosili. Vej pa nikdar san ešče nej prišo po vrastvo, ka se ne be gijbali kak müje v močniki tak na Koclovoj,kak v Grajskoj, pa cejla vrsta je bijla za čakate.

apotekaroš (ni preverjeno)

tu de edino glava bolela "Nikolaja" če nede prišo za direktora

Starejše novice