Trgovec uvaja nov zaposlitveni model, s katerim bodo zaposleni za polni delovni čas, povprečno četrtino delavnika pa bodo prosti.

S septembrom pri Hoferju uvajajo nov zaposlitveni model »HOFER (po)polni delovni čas«, ki bo omogočil zaposlitev za polni delovni čas z dogovorjeno krajšo delovno obveznostjo.

Več časa za družino

Zaposleni v prodaji ter logistiki, ki so trenutno večinsko zaposleni za krajši delovni čas (povprečno za 30 ur/teden), se bodo lahko po novem modelu zaposlili za polni delovni čas (40 ur/teden), od tega pa bodo povprečno kar 10 ur tedensko prosti in čas preživeli z družino ali ob drugih prostočasnih aktivnostih. Ob tem jim bodo pripadale vse pravice zaposlitve za polni delovni čas, pripadal jim bo tudi polni regres, ki je v letu 2020 pri Hoferju znašal 1700 evrov.

Pri Hoferju si prizadevajo oblikovati spodbudne pogoje dela in omogočati usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Del tega predstavlja tudi zaposlitveni model za krajši delovni čas, ki zaposlenim omogoča, da lahko več časa preživijo z družino, se ukvarjajo s prostočasnimi aktivnostmi ali opravljajo še katero drugo dopolnilno dejavnost, na primer skrbijo za družinsko kmetijo.

Neobičajno za slovensko okolje

Zaposlitvena oblika za krajši delovni čas v slovenskem okolju ni običajna, posledično pa temu tudi ni prilagojena veljavna pokojninska zakonodaja, predvsem na področju socialnih transferjev. Čeprav zaposleni za npr. 30 ur/teden zaradi Hoferjevih nadpovprečnih plač v pokojninsko blagajno prispevajo več kot mnogo zaposlenih za 40 ur/teden, katerim se pokojninski prispevki obračunavajo od minimalne osnove, njihov staž (nivo pokojninske dobe, končni znesek pokojnine) kljub dodatnemu plačevanju pokojninskega zavarovanja ni izenačen.

Hofer (po)polni delovni čas - zaposlitev za polni čas, četrtino delavnika prosti

S septembrom pri trgovcu pričenjajo testno fazo novega zaposlitvenega modela, ki presega omejitve zaposlitve za krajši delovni čas ter zaposlenim ponuja zaposlitev za polni delovni čas (40 ur/teden), pri čemer bodo v povprečju 10 ur lahko ostali doma.

V prvo fazo, ki se bo predvidoma zaključila konec leta 2020, bodo testno vključeni zaposleni približno četrtine trgovin ter izbranega področja logistike. V tem času bodo ocenjevali vpliv novega modela in odzive zaposlenih ter tako prilagajali procese pilotne faze, ki se pričenja 2021 in v katero se bodo lahko vključili ostali zaposleni s krajšim delovnim časom. Do konca 2021 naj bi bilo v zaposlitveni model »Hofer (po)polni delovni čas« predvidoma vključenih več kot 1200 zaposlenih v prodaji in logistiki, kar predstavlja okoli 75 odstotkov vseh zaposlenih na omenjenih področjih.

Tretja stopnja motivacijskega koncepta

Pomemben dejavnik zadovoljstva z zaposlitvijo predstavljajo tudi različne ugodnosti, ki skrbijo za motivacijo, hkrati pa nagrajujejo pripadnost. Pri Hoferju se bodo v model »Hofer (po)polni delovni čas« vključili tisti, ki bodo pri podjetju aktivno zaposleni vsaj dve leti, kar predstavlja tretjo stopnjo motivacijskega koncepta: 

  • leto: Ob vstopu v podjetje zaposleni avtomatsko prejme zaposlitev za nedoločen čas.
  • leto: Po prvem letu podjetje zaposlenim prične plačevati v drugi pokojninski steber.
  • leto: Po drugem letu lahko zaposleni vstopi v model »HOFER (po)polni delovni čas«.

Nadpovprečno plačilo ostaja Hoferjeva obljuba

Zaposleni v prodaji pri Hoferju že tradicionalno prejemajo panožno nadpovprečno plačilo, januar 2020 pa jim je v povprečju prinesel kar za 18 odstotkov višje plačilo. To je bil najvišji enkratni dvig plačila v zgodovini podjetja. Prodajalci tako za četrtino krajši delavnik vseeno prejemajo plačilo, ki je skoraj za tretjino višje od zakonsko določene minimalne plače za polni delovni čas. Zaposlenim, vključenim v model »Hofer (po)polni delovni čas«, bo pripadal tudi polni regres, ki je v letu 2020 znašal 1700 evrov.

Komentarji (12)

Znj (ni preverjeno)

Sigurno ni vodstvo slovensko še majn pa komunistično levičarsko

Tunč (ni preverjeno)

Zaposluje samo stare do 40 let, pa še te večino za 20 ali 30 urni delavnik, seveda morajo vsi trgovci delati veliko več ur, do 40 urnega tedenskega delavnika. Za te ure sicer dobijo malo nadpovprečno plačilo v panogi, vendar se ne zavedajo kakšno bodo imeli bolniško ali pozneje pokojnino, če jo bodo dočakali... Dokler so zdravi jim je tako OK, dokler lahko delajo, samo da imajo kje. Tu bi morala država poskrbeti za socialno varstvo delavcev...

In reply to by Znj (ni preverjeno)

AAAAAAAAA (ni preverjeno)

Tunč Vej pa pijše ka do delali 30 ur prijavljeni pa do 40 ur, ka je nej dobro?

In reply to by Tunč (ni preverjeno)

Gost1424 (ni preverjeno)

Malo pijtaj zaposlene v Lidel/Hofri. Na papiri vse štima, ure, brez nadur, realnost je pa drugačna, včasih niti na malico nemreš. Tudi tu bodo na papirju delali 30/40 ur, realno pa ...

In reply to by AAAAAAAAA (ni preverjeno)

Samo naj (ni preverjeno)

Samo naj ne bo kot je bilo. Eno trgovsko podjetje, sindikalist v upravi, go. Ružič. Če si prišel gor, je po dolgem molku, pravo: ka bi rad tu na upravi delal. Pa hujše so tudi doživeli, seveda ženske trgovke, najslapše plačane v državi, še čistilke v bolnici so imele ENKRAT VEČJO PLAČO, TUDI KUHARICE.
Borite se, imate pravico, izkoriščanja ne bi smelo biti! Nekda smo zrli v lepšo bodočnost v opevano demokracijo, desno ureditev: kaj imamo-imate zdaj od tega?

In reply to by Gost1424 (ni preverjeno)

Varstvo? (ni preverjeno)

prodajalcev pred nami kupci? Mi jih ogrožamo!

In reply to by Tunč (ni preverjeno)

Hmmmmmmm (ni preverjeno)

Kakšno zatiskanje oči pred realnostjo... Največje zasluge, ka mamo delavci dejansko določene pravice, dopust, bolniške itd., gre pripisati socialni demokraciji. Kapitaliston, štere tak fejst podpejrajo desne stranke, za dopust pa bolniške pa 8-urni delovnik nikdar neje bilo. Oni bi najrajši, ka bi lidgej delali cele dneve in ustvarili več dobička...

In reply to by Znj (ni preverjeno)

4......... (ni preverjeno)

Najboljše bi bilo ka bi država hodila okrog nohte rezat socijelašan

njiva

To je vse en velik bla,bla,bla.Delaš normalno 40 ur na teden,pa ne dobiš tistega,kar si zaslužiš,nej ka bi delo 30 ur,pa dobo plačano 40 ur.
Halo?

(ni preverjeno)

Znan do dali bone za bio banane za 10 procentof plače.

če ge va ra (ni preverjeno)

Če se gnila država noče prilagoditi tržnim razmeram se pač potem podjetje, ki je prijazno do zaposlenih prilagodi, da zadeve delujejo.
Hofer se pač zaveda pomembnosti, da so zaposleni čimbolj zadovoljni, ker so potem tudi uspešni in produktivni.
Težko je to dopovedati nekaterim našim podjetnikom in nemogoče dopovedati državnim birokratom in politikom.
Pri naših nekaterih podjetnikih, ki se hvalijo na vse pretege in se jim lokalna skupnost klanja pa je ravno obratno. Delavce plačajo, kot bi delali kakšne 3 ali 4 ure delajo pa 10 ur.
ČESTITKE in vsa ČAST Hofer !!!!!!!!!
SRAMOTA za DRŽAVO !!!!!!

čukundeda (ni preverjeno)

Tam si preberte, kjer je odstavek "Neobičajno za slovensko okolje" !!!
Saj so že sedaj delali krajši delovni čas in so imeli plače bistveno višje od povprečja v trgovini.
Problme je z našo BLESAVO državo, ker LJubljanski birokrati in politiki pač tega kar drugje že dolgo dobro funkcionira pač ne razumejo.
Zato so imeli zaposleni kljub višji plači in posledično prispevkom krajši čas štet v delovno dobo. Zaradi države, ki tega ne uredi.
Tako je pač Hofer uredil zadevo, da vse ostane isto edino uradno bodo sedaj zaposleni za polni delovni čas, ki bo pač na papirju.
Plača in dejanske ure pa tako, kot je že bilo.
BRAVO Hofer !!!!!

Starejše novice