To peti paket protikorona ukrepov prinaša za samozaposlene, družbenike in kmete.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok pripada tudi od 250 do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta. 

Izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za oktober, november in december je že na voljo. Dostopna je na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31. 12. 2020. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Kdaj so upravičeni do dohodka?

Samozaposleni, družbeniki in kmeti so do delno povrnjenega izgubljenega dohodka upravičeni, če ne morejo opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu.

Upravičenec mora dokazati, da ne more opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu. Če uveljavlja povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi:

  • odrejene karantene: upravičen je do delnega povračila izgubljenega dohodka, če se odpravi v državo na zelenem ali oranžnem seznamu v času njegovega odhoda iz Slovenije in mu je bila ob prehodu meje pri povratku v Sloveniji odrejena karantena, ker je bila država uvrščena na rdeči seznam, ali če mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo
  • obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali zaradi druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole: upravičen je do delnega povračila izgubljenega dohodka, če je otroku odrejena karantena ali če predloži ustrezno dokazilo, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole (npr. potrdilo vrtca ali šole, da je oddelek, vrtec ali šola zaprt).

Nadomestila različno visoka

250 evrov za vsako odrejeno karanteno ali za čas, ko ni zmožen opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar ne več kot 250 evrov za deset dni, 500 evrov za dvajset dni in 750 evrov v enem mesecu.

Vloga se mora vložiti v roku 30 dni od vročitve odločbe o karanteni oziroma od pridobitve drugega ustreznega dokazila, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najkasneje do 31. decembra 2020.

Nakazilo zneska:

  • do 31. 10. 2020: če bo vloga vložena do tega datuma, bo nakazan denar na TRR 10. 11. 2020 
  • od 1. 11. do 30. 11. 2020: če bo vloga vložena v tem obdobju za november ali za oktober in november skupaj, bo nakazan denar na TRR  do 10.12. 2020. 
  • od 1. 12. do 31. 12. 2020: če bo vloga vložena v tem obdobju za december ali za december in november ali za december in oktober ali za vse tri mesece skupaj, bo nakazan denar na TRR 10. 1. 2021. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ole-ole (nepreverjen)

Stari zaj bon pa obogateu! Država mi onemogočila dejavnost, bon pa daubo 250€. Za štrik de zadosta.

Kageste orginal (nepreverjen)

Pa ka bi zdaj rad? Virus ti je nej omogočo dejavnost, nej država. Država ti pa plača. Iz naših žepov.

In reply to by ole-ole (nepreverjen)

ole-ole (nepreverjen)

Aja ok. San nej znau ka je virus sprejeu zakon.
In što je država? Jes, tij in ostalij 2mio lidij.

Tau je tak kak či bi pravo ka bi pri dvigi mogeu bankomati biti hvaležen, ka mi je lastne pejneze dau.

Dokeč mi je vlada nej onemogočila dejavnost, san mesečno meu 1.200€ prihodkov, zaj mo pa lejko daubo 250€ miloščine.

Či Janez pravi ka je 250 več kak 1.200, te že tak je. Njegovi verniki tau brez problema vrvlete.

In reply to by Kageste orginal (nepreverjen)

uieieje (nepreverjen)

ne seri, da pa ta tvoja drzava odpise milijone balkanskemu serifu, ali razdeli miljardo nic vrednim nevladnim organizacija, si pa tiho. Tudi mi bomo sedaj tiho, ko tebi ni vsec. Drugace pa porivatniki imajo velik eur in jim gre zelo dobro, jokajo pa non stop nad drzavo in kako so ubogi.

In reply to by ole-ole (nepreverjen)

plantarič h. (nepreverjen)

Že pa eden maloumen imbecil. Pozabo si v isti sapi še omeniti režimsko RTV in plačevanje naročnine, pa še kakšna janšistična maloumnost bi se najšla.

In reply to by uieieje (nepreverjen)

Bebinho (nepreverjen)

Tij si resno tak fukjeni samo bo torkih?

In reply to by uieieje (nepreverjen)

ole-ole (nepreverjen)

Ob vsej dnevaj. Janšizem je degenerativna mentalna bolezen.

In reply to by Bebinho (nepreverjen)

Starejše novice