Izteka se Zakon o Pomurju, ki je bil sprejet v času najhujše gospodarske krize in v sklopu katerega je bilo za razvojne projekte v Pomurju neposredno namenjenih 33 milijonov evrov.

Zakon o Pomurju je bil sprejet leta 2009 kot odgovor na gospodarsko krizo, ki je takrat še toliko bolj prizadela dalej najbolj nerazvito pomursko regijo. Zakon je bil dvakrat podaljšan, od 2015 do 2017 ter od 2017 do 2019 in v okviru zakona je šlo za razvojne projekte v Pomurju neposredno 33 milijonov evrov.

"To je odličen primer kako se mora država ukvarjati s tistimi regijami, ki so podhranjene," pravi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

V okviru zakona so se izvajali ukrepi spodbujanja konkurenčnosti, spodbude za zaposlovanje, davčne olajšave za investiranje in prednostna obravnava projektov iz Pomurja. Po podatkih direktorata za regionalni razvoj je bilo ob začetku izvajanja zakona v Pomurju 11407 brezposelnih oseb, ob koncu lanskega leta pa 6400.

"Čeprav regija še zmeraj zaostaja za najbolj razvitimi, pa se stanje v Pomurju izboljšuje", razlaga Marko Drofenik, generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj. Drofenik izpostavlja promocijo regije, ki so jo v regiji izvajali samostojno preko Razvojnega centra Murska Sobota, kjer je izpostavil dva projekta podprta s strani države, in sicer paviljon Expano ter Mednarodni poslovni forum.

V Pomursko regijo 50 milijonov evrov

V okviru zakona je bilo ustvarjenih 925 novih delovnih mest in odprtih 516 novih družb, ki še delujejo. Na področju konkurenčnosti je bilo odprtih 9 javnih razpisov, kjer je bilo razpisanih 40,3 milijona evrov in sklenjenih za 34,8 milijona evrov pogodb. Trenutna realizacija je 28 milijonov evrov, ob tem da nekaj projektov še poteka, število podprtih projektov pa je 261.

Preko povračila prispevkov za zaposlovanje brezposelnih oseb je 219 podjetij zaposlilo 192 brezposelnih oseb in dobilo povrnjenih prispevkov v višini 2,6 milijona evra, na drugi strani pa je 259 podjetij pridobilo davčne olajšave za zaposlovanje v višini 800 tisoč evrov. Kar 1700 podjetij iz Pomurja pa je pridobilo 12 milijonov evrov davčnih koristi pri olajšavah za investiranje.

Sicer pa je država v devetih letih izvajanja Zakona o Pomurju vložila v pomursko regijo okroglih 50 milijonov evrov, ocenjuje Drofenik. Finančna podpora pa je po besedah Drofenika vezana tudi na številne druge projekte v regiji, recimo Pomurski vodovod, za katerega je bilo namenjenih kar 140 milijonov evrov.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jao (nepreverjen)

pa sto v pm vas je fcul naslove pisati? mars nazaj v osnovno solo.

Culle (nepreverjen)

V sodelovanju s časnikom Delo???
Seveda???, samo na Delu o tem nimajo pojma.
Ukradli/prepisali ste zopet članek. Fuj, le kako vas ni sram?

Krek (nepreverjen)

Da je nastal v sodelovanju s časopisom Delo ne pomeni, da je od njih, ampak da je bil napisan tudi ZA njih ;)

11Miro22 (nepreverjen)

Z 11 tisoc 400 brezposelnih na 6 tisoc 400 v desetih letih. S tem je bilo odprtih 925 novih delovnih mest. Moja matematika se vedno deluje ceprav sem starejsi. To pomeni da si je vec kot 4 tisoc ljudi moralo poiskati zaposlitev v drugih regijah ali v tujini. Mater ste bili uspesni s tem zakonom za razvoj Pomurja......Kak pravijo "Saka vam cast"

Milessssssdx (nepreverjen)

asdsadsnk you so much for this. I was into https://tracktrace.one/usps/ this issue and tired to tinker around to check if its possible but couldnt get it done. Now that i have seen the way you did it, thanks guys
with
regards

Milessssssdx (nepreverjen)

you so much for this. I was into this issue and tired to tinker around to check if its possible but couldnt get it done. Now that i have https://kodi.software/download/ seen the way you did it, thanks guys
with
regards

Starejše novice