Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil aktualno stanju glede bolezni COVID-19.

Današnja tiskovna konferenca vlade, na kateri je sodeloval vladni govorec Jelko Kacin, je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer potekala brez snemalcev in drugega tehničnega osebja.

Epidemiološka slika se na Zahodnem Balkanu drastično poslabšuje, predvsem v državah, kjer so se odločili za izvedbo volitev, je ocenil Kacin. Slovenija je uspela z uvedbo sistema vročanja karantenskih odločb direktno, minuli vikend jih je bilo tako na šestih mejnih prehodih (z Republiko Hrvaško, z Republiko Madžarsko in na letališču Brnik) vročenih 1213.

»Vlada pričakuje sedaj, da bo sledil tudi poostren in učinkovit nadzor nad izvajanjem karanten,« je poudaril vladni govorec.

Osumljena prenašanja nalezljive bolezni

Kacin je predstavil primer, ki se je zgodil minuli petek v popoldanskih urah v Ljubljani. Dva tuja državljana, ki prebivata v prestolnici sta namreč osumljena storitve kaznivega dejanja prenašanja nalezljive bolezni in jima grozi denarna ali celo zaporna kazen v skladu s kazenskim zakonikom.

»Gre za 37-letno žensko, ki je bila že 20.6 seznanjena, da je njen 40-letni partner okužen s koronavirusom in mu je bila tudi odrejena karantena. Ta 37-letnica je 3. julija 2020 poklicala na 112 in povedala, da čuti bolečine v trebuhu ter se počuti slabo, ni pa povedala, da je mož bil okužen, ni seznanila zdravstvenega osebja, ki je poskrbelo za prevoz, niti osebja v UKC Ljubljana. To je povedal šele po petih urah. Njen 40-letni partner je kljub odrejeni karanteni redno opravljal službo v večjem podjetju,« je povedal Kacin in dodal, do so policisti začeli z zbiranjem podatkov in dokazov v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja po 177. členu Kazenskega zakonika, ki za prenašanje nalezljivih bolezni predvideva denarno kazen ali celo osem let zapora, če pride do smrti.

Kršitve karantene v Mariboru

Kacin je povedal, da se je minulo nedeljo vendarle zgodilo, da so bili opravljeni številni nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb. Nadzori so bili opravljeni na območju Maribora in Ljubljane, zdravstvenim inšpektorjem pa so pomagali tudi policisti. Med tem, ko so v Ljubljani vseh 36 oseb našli na naslovih določenih za karanteno, pa so v Mariboru ugotovili dve kršitvi pri štirih osebah, nadzor pa je bil opravljen pri 27 osebah. 

Pri dveh osebah je bilo ugotovljeno, da ju ni na naslovu določenem za karanteno, za dve pa je zelo verjetno, da sta dali lažne podatke o sebi in kraju preživljanje karantene, saj na naslovu osebi sploh nista bili poznani. Zdravstveni organ bo za kršitve uvedel prekrškovni postopek, a vladni govorec poudarja, da se večina ljudi vendarle drži karantenskih omejitev, glede na dosedanje podatke. 

»Epidemiološka slika v Sloveniji ni dobra, za današnji dan je pričakovati velik skok okužb ob povečanju števila opravljenih testov. Jutri bomo videli, kakšne so dejanske razmere,« je še opozoril vladni govorec in posebej izpostavil razmere v domovih za starejše občane, kamor je virus ponovno vdrl, konkretno v Vipavi

Danes bo potekala tudi seja vlade na temo koronavirusa. Vlada se bo seznanila z državnim načrtom zaščite in reševanje in z ukrepi za zajezitev drugega vala koronavirusa, pa tudi s kršitvami karantene in situacijo v domovih za starejše. 

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
I1276 (nepreverjen)

Zabarski ćefurrji nam nosijo virus

Gost23232 (nepreverjen)

Koliko let zapora bo dobil Janša zaradi namernega uvažanja virusa z odprtimi mejami?

oiu (nepreverjen)

vsekakro manj kot komedijant Šarec in botri iz ozadja ki namerno fašistično ovirajo skrb za ljudi.

In reply to by Gost23232 (nepreverjen)

Trgo (nepreverjen)

Ja ce nebi bilo politikov in doktorov zdaj ze ciganice zovejo ka njin karte mecejo in horoskop pa vedezevanje si je jj in kaco zmislo samo ka so lidge bole nervozni, ka tej virus nema rad zetve

sobočanec123 (nepreverjen)

Saj poskok okužb v Sloveniji ni nobeno presenečnje. Nemški BILD je danes poročal o 232% porastu okužb na Hrvaškem v primerjavi s predhodnim tednom, pri čemer se opira na vire iz Hrvaške in Slovenije. Seveda pa je porast okužb posledica tega, da je Hrvaška začela bolj testirati za Covid 19 kot prej. Lockdown nam zelo verjetno ne uide, ker se meja kar noče in noče zapreti.

Korona-COVID-19 (nepreverjen)

Ovce pa še vedno vsemu verjamejo....NATEG OD NATEGA!

SDmafija (nepreverjen)

A je Jevšek v MS še vedno župan??

Jevšek ali kat… (nepreverjen)

Mafija v MS je in bo. Poskusite mu poslati prošnjo za fb prijateljstvo! Ne bo nič! Mafija tudi tu deluje, preverjali vas bodo, verjemite, da bo tako, pa čeprav bi bili v SD- stranki in redno plačevali članarino.

In reply to by SDmafija (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Saj Jevšek je edini župan kjer kot občan ne moreš več stopiti na občino, ker te varnostnik ne pusti dalje. Tudi če imaš termin te obravnavajo kot kriminalca.

In reply to by Jevšek ali kat… (nepreverjen)

borja (nepreverjen)

Če smo že pri županu, čeprav smo zašli s teme, ki bi jo naj komentirali, naj dodam: tudi na pisma ne odgovarja, že v prejšnjem mandatu je ukinil spletno stran Pomoč občanu, če se najaviš in prosiš za razgovor, prav tako ne dobiš odgovora... Tega pri prejšnjem županu in prejšnjem direktorju ni bilo. Vem iz lastnih izkušenj, ko sem nenapovedano prišla, pa me nikoli niso napodili, ne varnostnik, ne kateri od njiju.

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

Karantena? (nepreverjen)

Zato pa ne grem k zdravniku! Pobegnila od ortopeda, kot je rekla zdrav.del. ko po nekem čudu prišla do moje mobi št. To pa zato, ker mi tam v čakalnici postajalo slabo. Sede se mi vse bolj vrtelo, sluh kot bi mi odpovedal, bolečine so bile še hujše, kar bi lahko privedlo do testiranja, zato šila in kopita od tam! Sicer so me že lovili z rešilci ZD, letos pa še ne. Zdaj me edino lahko prijavijo sodedje, ko zaslišijo moj kašelj in mi tako do kraja uničijo življenje. Dajte ga še vi, če ste sovražite koga. Razlog za nekaj takega, zmore vsak bolani um. Glede testov pa je res tako, ti delujejo tako kot jim človek ( podkupljiv zdrav. sistem) narekuje.

čarni vrag (nepreverjen)

https://www.youtube.com/watch?v=DP1tNpsduHY&t=18s
https://www.youtube.com/watch?v=-JZwnSz4d_Q TOU JE RESNICA 5G SEVANJE malo si poglednite ka pa malo raziščite ka je to morilsko orožje

Saganca (nepreverjen)

Kak nas opet pumpajo

Čuj (nepreverjen)

Ajda se trij objave minimalno od corone. Ka se nevejmo ka tou je fejst nas zanimle!!!

busolenko (nepreverjen)

Ha ha ha, pa še 100000x ha ha ha. Jeebo vas tej brezvezen virus, keri še nikomi neje resno naškoudo. Obnašate se pa tak kak da bi pou svetovne populacije mrlo. Več de zdravstvenih problemov zaradi toga blesavoga nošenja mask, kak pa zaradi toga viruseka.

Bull**** (nepreverjen)

Navaden bullshit je tou vse van pravin. Enin redno mozgane perejo .... ali ste pa ze vacik tak blesavi.

boreci (nepreverjen)

Ce hocemo imeti mir se mora angazirati pijana tozilka iz Kroga , samo mora biti trezna ....

...ds (nepreverjen)

pogresam konkretne predloga opozicije SD in iskalca puske v koruzi iz Lms o tem kako zajeziti korona virus, namesto fasisticnih parol in populisticnih floskul iz gostiln.

čarni vrag (nepreverjen)

jaz sem slišal, da so iznašli cepivo za korona virus
To bi naj bil znoj našega znanega metalca puške v koruzo
mi njemu bližnji ga kličemo kar KLOVN
Ja cepivo so že iznašli samo nikako da dobijo švic od klovna
ker ta pizdič še v življenju ni delal

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj bo Kacin, kot vsakši lažnivec pokopal samega sebe. Ker ne bo nič iz njegovih apokaliptičnih napovedi, bo še največji bedak spoznal, da nas nategujejo s tem testiranjem. Že naprej ve, da bo jutri več okuženih, ker so opravili več testov. Ta Kacin spada na psihiatrijo ne pa na televizijo.

Hmmmmm (nepreverjen)

Neje že bil velik skok pričakovani pri petkovih protestih? Pa pri prvon odprtji trgovin pa gostiln? Navsezadnje pa se je porast zgodo po tiston, šteroga so vsi vodilni v celi Evropi meli za najbole ziher: odprtje mej...

čarni vrag (nepreverjen)

Parola idiotov: Zaprimo meje pa crknimo od lakote in bede. Ti izgleda misliš ka pejnezi na drevaj rastejo. Nucamo samo Janšo pa njegove koronapakete.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

1411

Za vse keri mislite ka virus ne obstaja, pa vrlvele vsen teorijan zarote ka preštete na internete, ne vrvlete pa lastnin doktoran in strokovnjakon..:
"V smislu kognitivnih procesov, so ljudje, ki verjamejo teorijam zarote, bolj nagnjeni k precenjevanju verjetnosti sočasnih dogodkov, k pripisovanju namena tam, kjer je le majhna verjetnost, da obstaja, imajo pa tudi nižjo raven analitičnega mišljenja. o v veliki meri pojasni, kako je mogoče, da takšne posameznike ne prepričajo niti dejstva, ki negirajo teorijo zarote.
Po drugi strani pa nagnjenost k temu, da posameznik verjame teorijam zarote, povezujejo s še eno zanimivo človeško "lastnostjo", ki je znova pri delu populacije izražena bolj, kot pri drugem. In sicer s potrebo, da se "oseba počuti, da je nekaj posebnega.
Ljudje z visoko potrebo po unikatnosti hitreje nasedejo teorijam zarote, saj te predstavljajo "posedovanje nekonvencionalnih in potencialno redkih informacij, ki jih nima vsak. To ljudem da občutek, da so bolje od drugih obveščeni o političnih in družbenih dogodkih,"

Hmmmm (nepreverjen)

Po domače povedano: menje inteligentni lidgej stremijo k teorijan zarote. Med kolegi neman nikoga, šteri bi bil teoretik zarot kar se tiče korone, ravne zemlje, chemtrailov itd... Ka so menje inteligentni teoretiki zarot je logično, ker zaradi kakršnihkoli razlogov pač znanosti ne vrvlejo, ker veliko zadev sami nemrejo razmiti in viditi logičnih povezav med pojmi. Pa verjetno travme iz šole, ko so se matrali pri vajah fizike ali matematike, pa neje šlo. Za njih so znanstveniki šarlatani, ampak največji car pa je uporabnik dfgrtze1987 na youtubi, šteri v svojih besedaj skrivle resnico.
Trbej pa vseeno ločiti med teoretikon zarote pa človekon, šteri ne vzeme resnico za vse, kar trdijo mediji, ampak si na podlagi dejstev iz različnih virov proba san ustvariti določeno sliko. Kritično sprejemanje stvari pa po moje vseeno more biti. Samo zato, ker novinari tirajo paniko ob vsakšnon kroona okuženon, to še ne pomeni, ka je panika potrebna... Tudi, če se lepo čuje, ka se virus premaga in je najmenje žrtev, če maš lockdown, je to neizvedljivo, ker mamo puno drugih pdročij, štera so za naše delovanje tudi pomembna...

In reply to by 1411

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice