Vlada je na včerajšnji seji zaostrila urekepe z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa.

Od danes so prepovedana vsa zbiranja, razen če so zbrani člani družine oziroma člani istega gospodinjstva. Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. Prepovedujejo se tudi vsa slavja in praznovanja, maše in drugi obredi, a pozornost je pritegnila izjema, ki omogoča sklenitev zakonske zveze ob predčasnem soglasju ministrstva za delo.

V veljavi tudi ostaja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej možne izjeme (prihod na in odhod z dela, opravljanje kmetijskih, gozdarskih in gospodarskih dejavnosti, dostop do zdravstvenih, sodnih, upravnih in drugih storitev in druge).

S ponedeljkom se zaustavlja še javni potniški promet (v kar ni vštet letalski promet) in znova zapirajo nenujne trgovine. Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. O vseh omejitvah glede zbiranja in gibanja mora sicer vlada v skladu z ustavno odločbo odločati vsakih sedem dni. 

Zadnji 'lockdown' pred cepivom? 

Premier Janša je v četrtek zvečer tvitnil, da so razmere težke in zgolj z razumom in solidarnostjo lahko zmoremo. Kot je znano, je vlada sledila predlogu zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki je zagovarjal dodatno zaostrovanje.

»Zavedamo se vseh stisk, v katerih so se znašli ljudje, gospodarstvo in celotna država. A treba je vedeti, da je lahko gospodarska škoda še veliko večja, če bi nam epidemija ušla iz nadzora. Namen strožjih ukrepov, ki jih uveljavljamo za krajše obdobje 14 dni, je prekinitev začaranega kroga širjenja okužbe, « je pojasnil Gantar ob predstavitvi ukrepov.

Zdravstveni minister je na četrtkovi tiskovni konferenci tudi napovedal cepivo proti koronavirusu, ki bi ga naj prejeli že v drugi polovici decembra. Slovenija je sicer po njegovih navedbah zagotovila količino cepiva, ki zadostuje za 60-odstotkov prebivalstva.
 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Smrt jansi (nepreverjen)

Gamad,kolko denarja ste pokasirali da ste razglasili pandemijo prokleti?

albert berto (nepreverjen)

10x manj kot smo zapravili... to bomo plačevali desetletja....

In reply to by Smrt jansi (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... spoštovano uredništvo ... kot državljan Slovenije vas prosim da komentatorju pod imenom ... Smrt jansi ... zablokirate možnost komentiranja na vašem portalu ... predstavlja se kot potencialni atentator na predsednika vlade ...

slavery (nepreverjen)

Kak bougi v glavi moreš biti ka neka takšnoga napišeš kak tej kuntakinte.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

bmkk (nepreverjen)

tejbe bi trbelo skuper z janso pred zid postaviti

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Popoln fiasko Janšistične vlade. Največ mrtvih na svetu, največ okuženih na svetu kljub najbolj strogim ukrepom na svetu. Nobena država ne omejuje gibanja svojih državljanov tako zalo, kot to počne janšistična vlada. Vsi ukrepi vlade so se zreducirali in koncentrirali na o ejevanje morebitnih protestov, medtem ko varovanje zdravla Janši nikoli ni bila prioriteta. Domovi ostarelih, bolnice in šolstvo so nepripravljeni pričakali drugi val zato ker vlada ni naredila svoje naloge. V Nemčiji so nabavili hitre teste za vse stanovalce domov ostarelih in tam zaposlene. Prav tako reddno testirajo vse učitelje in profesorje. Zato v Nemčiji nimajo niti desetine okožb kot v Sloveniji, umrlih je dvajstkrat manj, šole so odprte, življenje skoraj normalno poteka. V Sloveniji pa je popoln kaos, otroci niso bili defacto v šolah že od 12 marca, v domovih ostarelih nimajo več kadra, bolnice selijo bolnike v tujino. Poleg tega pa je Janša zadolžil državo za 8 milijard evrov . Iz te godlje se ne bomo izmazali še naslednjih 20 let, teh norih sedem mesecev bodo plačevali še naši vnuki. Druge drżave se bodo lepo izmazale iz Covid krize saj jih vodijo usposobljeni ljudje, strokovnaki in politiki, Slovenija pa je največji poraženec Covid krize. Janśa ravnokar zabija zadnji žebelj v krsto te države. Želim mu vse najslabše v nadaljevanju njegovega bednega življenja.

liter pa slatina (nepreverjen)

Vütro mamo martinovanje v goricaj. Pa me boli kuurac za vse fküper.

Radajner (nepreverjen)

Prijdemo

In reply to by liter pa slatina (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... jes tüj lejko prijden? ... vej nemo politiko tirali ... glavno ka de se jelo pa pilou ... pečeno gousko seuf prnesen ... vijna neman ...

In reply to by liter pa slatina (nepreverjen)

TSN (nepreverjen)

Cepivo decembra, super, samo prvo se naj vlada cepi :)

Ka? (nepreverjen)

Sobočki hujskač, kak si pravo, smrt Janši? Šteri drügomi grabo kople, san prvo notri padne! Kak si že
ednouk pravo, ka vlada padne najkesneje decembra? Šteroga leta pa?

Starejše novice