Foto: Bobo
V državne zboru je danes na sporedu glasovanje o zaključnem računu, zakonu o finančni razbremenitvi občin, pa tudi o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026.

Zakon o sredstvih za investicijah v Slovenski vojski predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine. 

Kot piše STA, je državni zbor na seji konec oktobra zavrnil predlog Levice za razpis posvetovalnega referenduma o tem zakonu.

Levica sicer ne izključuje možnosti postopkov za zakonodajni referendum. Vendar pa je vlada državnemu zboru predlagala sklep, da bi bil zakonodajni referendum o tem vprašanju nedopusten.

Jelinčičeva SNS bi sredstva za romska naselja pogojevala s svetnikom

Poslanci bodo z odločanjem o dopolnilih sklenili drugo obravnavo predloga zakona o finančni razbremenitvi občin. Predlog, ki je bil v DZ vložen decembra lani, je predvidel poseg v devet področnih zakonov.

Na parlamentarnem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v začetku tega meseca pa so z dopolnili, ki jih je predlagala vladajoča koalicija, v zakon vnesli še dodatne razbremenitve občinskih proračunov s posegom v še tri dodatne zakone.

Z rešitvami v osnovnem predlogu, ki ga je vložila prejšnja vlada, bi občine razbremenili za nekaj čez 31 milijonov evrov, skupaj s sprejetimi dopolnili aktualne koalicije pa za okoli 70 milijonov. Pričakovati je, da bo DZ predlog podprl. 

Dopolnilo je vložila tudi SNS, ki predlaga da bi morale tudi občine z neevidentiranimi romskimi naselji, ki bi prejemale ta sredstva, najpozneje v dveh letih v občini naseljeni romski skupnosti omogočiti svetnika v občinskem svetu. Sicer za leto 2020 ne bi bile več upravičene do dodatnih sredstev, piše STA.

Kdo bo iskal morebitne odgovorne?

Podpora se obeta tudi potrditvi zaključnega računa državnega proračuna za lani, spremembam zakona o pacientovih pravicah, pa tudi spremembi zakona o STA. Medtem prepovedi frackinga, predlagani v noveli zakona o rudarstvu, ne kaže dobro.

DZ bo danes v okviru mandatno-volilnih zadev tudi imenoval predsednika in člane Državne volilne komisije ter sestavo še druge preiskovalne komisije o ukrepih, vezanih na epidemijo.

Ugotavljala bo morebitno politično odgovornost za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov v epidemiji, še poroča STA.
 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Najvekši krivec za širjenje okužb so lidge šteri ne skrbijo za lastno ćistoučo. Ne müjvlejo si rok, ne nücajo dezinfekcijskoga sredstva. Da prideš v bauto bi mogo varnostnik razkužiti voziček pa fsakomi razkužiti roke. Zdaj pa si roke malo što razkožuvle, maske se pa rejsan nosijo, samo kakše, zamazane, znankar še iz meseca marca letošnjoga leta. Dajte lidge , ne odavlimo si megle, pa sami sebi povejmo ka sploj ne nosimo zaščite. V domovaj za starejše majo zaposleni skupne malice, isto v špitalaj, fabrikaj, seposedi je enako. Ne delajmo se norca s sebe.

ankarler (nepreverjen)

Nemški socialni demokrati obsodili protestnike in podprli policijsko akcijo v Berlinu! Kdaj bomo konstruktivno držo doživeli od Tanje Fajon?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

sem bila na kolinah
sem polna sperme
špeha in allkohola
pa ne morem misliti

In reply to by ankarler (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

potem takem se počutiš kot SONČNICA draga Tanja
polna si SEMEN

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Black

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

blamaža juhej (nepreverjen)

Bravo, 780mio za orožje, gospodarstvo pa v riti. Male firme propadajo, vedno več lidij je brez službe..... mi pa milijone za orožje.

Vipko
Truplo

To vse drži, vendar je ta denar razdeljen mislim da na 6 let. Tudi vojska je po svoje eno podjetje... če že kultura non-stop (tudi ko ni krize) zahteva enormne zneske, prav tako veliko nevladnih organizacij, katere so same sebi namen (skupno približno eno milijardo na leto, na leto, ne na šest let) se mora najti denar tudi za te reči. Nenazadnje smo v Natu, vojsko pošiljamo okrog po svetu. Sposojamo si vozila na misijah, osebna oprema je v čudnem stanju (podplati na škornjih), municija je baje tako stara, da je vprašanje, če lahko sploh služi namenu. Ima vojska primerno drugo orožje, niti ne vemo. To neko oklepno skupino obljubljamo že vsaj deset let... odločimo se: bomo v Natu, ali izstopimo (bi pa bil verjetno potreben referendum)?
Točno ne vem, vendar mislim, da je v ta denar vključen tudi nakup manjšega transportnega vojaškega letala. Marca, aprila smo videli, da bi ga rabili, kajti tisti razni transporti zaščitne opreme iz raznih dežel sveta so bili tako milo rečeno na ho-ruk. Enkrat se je na hitro vozilo tudi vojake iz Iraka (sicer preuranjeno, pa vseeno) in tudi to se je delalo po nekih etapah, na koncu jih je pripeljal falcon. Tako transportno letalo se seveda lahko uporablja tudi za civilne namene, enako kakšen helikopter, če je v načrtu dobav. Tako, da ne gledati samo na eno plat medalje.
Če se mene vpraša, nobena država naj ne bi imela vojske. Dokler pa jo imamo... jo moramo tudi opremljati. Vse države se spopadajo z izgubami, sestavljanjem krizinih proračunov in mi nismo nobena posebnost. Ker se opozicija toliko trudi, da prevzame oblast, kaj misliš: bodo črtali ta denar za vojsko? Verjetno, vendar je vprašanje, če nas dobesedno ne vržejo iz Nata. Če ne, potem se bo Levica spet skregala... in imeli bomo situacijo, kakor marca.
P.s.: to se je že dogajalo in se lahko ponovno zgodi: četudi so sprejeli proračun, vedno so možne prerazporeditve. Za vojsko je bilo že večkrat kaj obljubljenega (pa tudi za policijo, gasilce), pa je potem denar zmanjkal, se preusmeril drugam. Tako, da dokler se iz tega denarja ne kupi prvi naboj... se toliko ne sekirajmo.

In reply to by blamaža juhej (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

mislim da to ni noben znesek za našo varnost
migranti nas ogrožajo in potrebovali bomo veliko topov tankov in mitraljezev
da se jih ubranimo
in to obrambo nam lahko nudi samo naša hrabra vojska
ki mora biti dobro opremljena s topovi tanki in mitraljezi
in seveda tudi dobro plačana

In reply to by blamaža juhej (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

@blamaža juhej To se lahko Šarcu zahvališ za to investicijo, saj je že njegova vlada spomladi pred odstopom sprejela odločitev, da se investira milijone v orožje namesto v bolnišnice kjer bi ta denar krvavo rabili. Vojski teh 780 milijonov ne bo veliko pomagalo. Prej bi rabila kakih 10 milijard, da se vojska modernizira, opremi in vojake pošteno plača. To je le kaplja v morje.

In reply to by blamaža juhej (nepreverjen)

blizu (nepreverjen)

To je zelo malo denarja za vojsko, če bi lahko rekli, da je Slovenija ena od evropskih držav. Sprejeti moramo obvezno služenje vojaškega roka, da bodo: kordiš, mudodorfer, mesec, pavšič, trčen doktor,nemec tudi dali zakletvo"SLUŽIMO NARODU" zatem pa noge pod rep!!!!
fajonovo bi dal za šefico trpezarije, sukičevo pa v pralnico, najbolše mesto pa divjakovo, ki bi bila zadolžena za pedere in lezbijke. "Aha, pozabili smo še strokovnjaka za svinjsko medicino in mokrišča" žlidanek pa bi meril vsakemu vročino in pritisk.

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Vse te zadeve so seveda kristalno jasne tudi opoziciji, predvsem Levici. Vendar, populizem je potrebno nekako peljati v smeri všečnosti ljudem... Pa dvomim, da smo ljudje trenutno za razpustitev vojske oz. bi podprli referendum v tej smeri?
Še enkrat se ponavljam: če že imamo vojsko, jo moramo vzdrževati. Ta znesek, razdeljen na šest let je res ena minimalna vsota, kajti rabilo bi se verjetno veliko več. Posledica šparanja prejšnjih let. Kdo je bil že na oblasti veliko večino teh let? Podobno je z zdravstvom, pa z domovi za ostarele. Kam smo pa metali denar, pa nismo tako slabi, kar se tiče BDP-ja vsa ta leta in katere vlade so ga tako razmetavale oz. bile na oblasti?
Točno za tiste, kateri imajo sedaj največ pripomb na to vlado, torej nevladne organizacije, deli javnega sektorja, univerze, razni sociologi in filozofi (pa jih rabimo toliko?), podpiranje čudnih projektov, od katerih država in ljudje nimajo prav nobene koristi.
Tu je predvsem problem, ne pa sedaj zaganjati vik in krik zaradi teh nekaj sto milijonov, kateri še niso potrošeni in je tudi vprašanje, če sploh bodo.

In reply to by blizu (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

je vrgel Kamniški slavček
ki lepo poje
tako kot so mu rekli strici iz ozadja
PUŠKO V KORUZO
prokleta baraba
smo želi koruzo s kombajnom
in glej ga zlomka
puškina cev je prišla med nože
kombajna in ga močno poškodovala
Kaj mislite ali mi bo sedanja vlada plačala odškodnino
ali bom moral tožiti prejšnjo vlado
Da ne bo pomote
Kamniški slavček je dejansko prejšnji vladni klovn
s 6 popravci

tanja flaškon (nepreverjen)

od kdaj se pa ti Karel ukvarjaš s kmetijstvom
je pa super da smo našli nastavljalca cevi
ki je uničila kombajn

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

prot (nepreverjen)

Brez vojske nega države in vojska more imeti dober kader in biti opremljena!
Ka se tej lejvi tak vojske bojijo, mi nej jasno. Kda so bili komunistični časi, smo pa davali po 20% bdp od Yuge za jna, pa pisnote nejso vupali, hinavsko, ane?

blizu (nepreverjen)

blizu (nepreverjen) 0 sekund nazaj

To je zelo malo denarja za vojsko, če bi lahko rekli, da je Slovenija ena od evropskih držav. Sprejeti moramo obvezno služenje vojaškega roka, da bodo: kordiš, mudodorfer, mesec, pavšič, trčen doktor,nemec tudi dali zakletvo"SLUŽIMO NARODU" zatem pa noge pod rep!!!!
fajonovo bi dal za šefico trpezarije, sukičevo pa v pralnico, najbolše mesto pa divjakovo, ki bi bila zadolžena za pedere in lezbijke. "Aha, pozabili smo še strokovnjaka za svinjsko medicino in mokrišča" žlidanek pa bi meril vsakemu vročino in pritisk.

tanja flaškon (nepreverjen)

pusti mojega dejana svinjkoglavega pri miru
Če ne boš ,imel opravka z menoj

In reply to by blizu (nepreverjen)

blizu (nepreverjen)

Opa, a si tudi ti peder?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice