To je pokazal pregled trga fiksnih elektronskih komunikacij v Sloveniji.

V ponudbi fiksnih elektronskih komunikacij na slovenskem trgu prevladujejo združeni paketi osnovnih storitev: trojčki in četverčki – po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS je njihov že presegel 75 odstotkov vseh naročnin.

Ali si jih potrošniki res želijo? Ne vedno, vendar dokler so cene paketov le za odtenek višje od enako hitrega samostojnega priključka v internet, je jasno, za kaj se potrošniki odločamo, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.

(Pre)drag samostojni internetni priključek

Hiter pregled ponudbe storitev pokaže, da so cene samostojnih priključkov v internet, ki so osnova vseh storitev, previsoke, predvsem pa niso v sorazmerju s cenami paketov z enako hitrimi dostopi. Razlike med ponudbami so majhne, kar je poleg vezav tudi eden od razlogov, da je prehodov med operaterji malo.

A kljub temu na ZPS svetujejo, da ni odveč redno preverjati, ali so na voljo novi paketi, ki za enako naročnino nudijo več ali kaj drugega, kar potrebujemo.

Elektronske komunikacije so v sodobnem gospodinjstvu ravno tako (ali celo bolj) pomembne, kot sta električni in vodovodni priključek, zato je pomembno, da za svoj denar dobite največ, vsaj kar zadeva internetni priključek. Alternative za televizijo in stacionarno komunikacijo so spletne storitve, ki pa ne delujejo, če priključek ni dovolj hiter, zato bi morali operaterji ponujati tudi samostojni priključek po pošteni in sorazmerni ceni.

»Pri tem so postali še kako iznajdljivi, saj so samostojne ponudbe bistveno manj izpostavljene kot združene. To je verjetno tudi razlog, da je v Sloveniji delež gospodinjstev s samostojnim internetnim priključkom manj kot 10-odstoten,« poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Tudi na prvi pogled cenejši mobilni nadomestek te težave žal ne bo rešil. Sto ali nekaj sto GB prenosa na mesec, ki ga ponuja večina tovrstnih rešitev, je namreč za številne uporabnike premalo. Mobilni internet je fiksnemu lahko alternativa samo, če ni na voljo nobenega kabelskega dostopa.«

Televizija je še vedno priljubljena

Mnenja o priljubljenosti televizije v Sloveniji so sicer deljena, a kakršnekoli spremembe s strani operaterjev sprožijo številne in burne reakcije. Na ZPS si za potrošnike želijo predvsem več prilagodljivosti pri izbiri, saj menijo, da bi bilo s stališča uporabnika najbolj pošteno, če bi lahko s seznama vseh izbral le tiste programe, ki jih želi.

»Sicer smo realni in se zavedamo, da to zaradi različnih razlogov, povezanih z avtorskimi pravicami in močjo izdajateljev programov, trenutno ni popolnoma mogoče, a več kot sto programov v paketu nima nobene vrednosti, če jih večina dokazano redno spremlja do največ nekaj deset,« glavno težavo izpostavlja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije, kjer so prepričani, da bi operaterji namesto rednega letnega povišanja cen lahko operaterji uvedli več programskih shem, med njimi tudi shemo z le slovenskimi ali tematskimi programi (šport, filmi, dokumentarci ...) za uporabnike, ki jih drugi programi ne zanimajo.

Telefon, dodan kot »darilo«

Skoraj vsak član gospodinjstva ima svoj mobilnik, zato je fiksni telefon v združenem paketu dodan tako, da je videti, kot bi bil brezplačen. Ni naročnine, klici v domače omrežje (če imamo v hiši več številk, to pomeni tudi »interni« klici med nadstropji) so brezplačni, za klice v druga omrežja je pogosto nekaj minut vključenih v paket. Nobene škode ni, če je fiksni telefon v paketu, še posebej, kadar so v gospodinjstvu starejši člani, ki so jim mobilniki manj domači.

A pozor, po podatkih Akosa je še vedno kar nekaj uporabnikov starejše tehnologije, največkrat ISDN, ki je Telekom v vsem tem času ni niti umaknil niti pocenil.

Cena naročnine je za današnje čase pretirana, samo za priključek ISDN uporabniki plačujejo več kot za solidni mobilni paket, zato na ZPS svetujejo, da kdor ga še ima, naj preveri, s čim ga lahko zamenja.

Skrivalnic je vedno manj, a za nekatere pomembne podatke je še vedno potrebno branje drobnega tiska!

Operaterji so poenostavili ponudbo paketov fiksnih komunikacij, ki je zato za večino preprosto razumljiva. Na letakih oziroma na spletni predstavitvi so glavni podatki, kot so cena paketov, akcijska ponudba in glavne lastnosti, jasno in razumljivo navedeni, razumljive so tudi razlike med paketi in podatki o tem, kaj uporabnik še prejme, če se odloči za ponudbo operaterja.

Še vedno pa se morate bolj potruditi, če želite izvedeti več podrobnosti, na primer, kakšna je cena dodatne številke ali dodatnega televizijskega sprejemnika, kakšne so pričakovane hitrosti pri uporabnikih, saj ima vsa ponudba priponko »do« pred navedbo hitrosti, in podobno, kako lahko odstopite, kakšni stroški so s tem povezani in podobno.

Komentarji (9)

MTS (ni preverjeno)

Za fiksne storitve ides na A1, za mobilne storitve pa na Telekom.

Ribizl (ni preverjeno)

Če si na A1 fiksnih storitvah, si v bistvu pri Telekomu (omrežje).

In reply to by MTS (ni preverjeno)

MTS (ni preverjeno)

Drži. Samo cenovno so pa bistveno cenejši in majo programsko tv shemo obširnejšo.

In reply to by Ribizl (ni preverjeno)

License to kill (ni preverjeno)

Mah..., to kar je na TVju, od ponudbe filmov, je ena velka zalost. Brezvezni filmi, pa samo eno neskoncno ponavljanje. Mogoce kdo ve, ce je kaka opcija, ce si na T2 optiki, da vse skenslas in placujes samo za internet? Sam se nisem pogledal, bom pa sel povprasat v poslovalnico.

Bondijada (ni preverjeno)

Za internet imaš praviloma samo VDSL (ADSL) opcijo. Tudi pri ostalih. Telemach pa sploh ne ponuja paketa, ki bi imel samo internet.

In reply to by License to kill (ni preverjeno)

lovrenčec (ni preverjeno)

Stacionarni telefon ,ki ga ponujajo v paketih vsi opertaterji kot brezplačno ni res .3 € je na mesec in ti pravijo ,da je vštet v paket in ne gre brezi te opcije če ga imaš ali nimaš .Torej prisilni mus

Hmmmmm (ni preverjeno)

Itak je TV tisto, ka je višek nesramnosti pri teh operateraj. Oni pač služijo na račun lidij, šteri morejo za to, ka gledajo 3 svoje programe, plačati 135 izmed njih... Te maš operatere, ge je v standard shemi, štera je že itak dražja in nekaj več od osnovne, recimo Sportklub 1 in Sportklub 3, medten ka za Sportklub 2 moreš nadgraditi svojo shemo in plačati dodatnih 8 evrov na mesec. Država pa očitno gleda vkraj in dopušča to izkoriščanje svojih državljanov s strani multinacionalk. Pa tudi ZPS ne napravi zadosta v toj smeri. Itak je znano, ka vsi programi pridejo do našoga modema. Ampak te na podlagi njihovih nastavitev pride do filtrejranja in dale v komunikator idejo samo podatki od programov, štere maš nastavlene... Ges san zato, ka se uvede neke vrste sistem točk. Ob sklenitvi zbereš recimo 20, 50, 100 točk za TV programe in na podlagi le-teh prosto zbejraš programe, štere ščeš gledati. Pa te so zavolo menej tej najfalejši programi (regionalni, pa radii in podobno) lejko vredni 1 piko, drugi pa 2 ali pa 3 recimo. Pa si san zberen, štere programe in kelko jih ščen gledati. To je poštenje, štero pa v teh sistemih na žalost nega...

. (ni preverjeno)

Včasih smo imeli 6 programov in je bilo boljše kot zdaj ko jih je 500. Slovenija, ki ji plačujemo vrti reklame med dnevnikom. Poslanci ne protestirajo glede tega. Avstrija ima slabšo sliko kot takrat ko je bila na anteno. ... Prej si plačal 0 zdaj pa precej. Na sporedu so samo nove reklame in vedno isti stari filmi. Z izjemo kavace.

boonker (ni preverjeno)

Ja seveda operaterji, ti so "monopolisti" na fiksne priključke. Če kdo na optiki opazi napake v delovanju spletnega brskalnika pa ima polno hitrost "snemanja" je težava in krivda pri operaterju, ker le ta izvaja tako imenovani "packet droping" na upload-u ! Potem pa, ko pokličeš in opozoriš na težavo, ki nikakor ni tvoja krivda, oziroma uporabnika, pa ti ponunajo novejši paket ponudbe, češ da bo novejši potem deloval in to na istem dostopu in enakem fizičnem dostopu. Jaz sem skoraj enoletno težavo rešil tako, da sem jim dobesedno "zapovedal", da bom osebno poiskal tele "bumbarje" na telemachu, ki delajo na dostopih in, ki fizično zapirajo upload dol do nule. Ker večina izmeri ali preveri samo download sploh ne opazijo, da jim to povzroča nekdo na dostopnem serverju, kjer se nastavljajo pasovne širine vsakemu uporabniku posebej. Na optiki tudi ni nobene potrebe več za t.i. Conax-e na TV sprejemnikih, ker lahko za vsakega uporabnika posebej določijo, katere programe lahko gleda in to brez kripto kartic. Staro tehnologijo ohranjajo samo zato, da izvajajo kontrolo nad napravami, ki so priklopljene. Vidijo popolnoma vse. In potem zaračunavajo drugi TV in tako dalje. Morate se zavedati, da plačujete paket na priključek, na gospodinjstvo, gospoda pa si jemlje pravico nadzora nad vsemi vašimi gor priklopljenimi napravami pa vam glumi z dodatnimi obremenitvami. Kak kdo konzumira internet in multimedio je uporabnikova stvar in ne stvar ISP-ja, kje bo kaj gledal, kako in katerem TV-ju. IP-TV pa ne spustijo gor! Ker potem ne bi imeli več kapitalističnega poplenitisa. Imam paket Silver2 pa so TV kanali v tej shemi dol zanič. Kvaliteti streaminga na 55" TV je zelo slaba, tudi če je digitalna, ker je enostavno premajhna resolucija. Samo nekaj jih je HD od 120+ pa še niti na enem nimam kašnih novih filmov. Samo stare filme vrtijo. Tako da študiram. da bom nabavil DreamBox pa SAT. Jebeš Telemach. 5G bo močno spremenil sliko, samo naši nočejo kitajskega, ker so se prodali amisom, amisi pa nimajo praktično delujočega sistema, pa tudi v pogon ga ne bodo spustili, dokler ga ne bodo 100% "lomili". Popolna kontrola in to je bistvo in jedro spora med amisi in kitajci.

Starejše novice