FOTO: Jure Banfi
Podjetja ob napovedi ponovnega zaprtja države in pozivih k prehodu na delo na daljavo večinoma ne načrtujejo ustavitve proizvodnje, pač pa bodo še naprej izvajala ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi.

Predstavniki vlade so podjetja v nedeljo pozvali, naj med 1. in 11. aprilom delo po možnosti organizirajo na daljavo. Če tega ni mogoče storiti, pa naj delavce spodbudijo h koriščenju dopusta ali nadur.

Vlada je namreč v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Ti bodo, z izjemo zaostritev na meji s Slovenijo, ki velja že od danes pa vse do vključno 12. aprila, veljali od 1. do vključno 11. aprila.

Delo od doma učinkovit kolektiven ukrep

»Opravljanje dela na daljavo je izjemno učinkovit kolektiven ukrep varnega opravljanja dela, saj lahko zajame veliko število delavcev in odpravi tveganje za okužbo,« je pozvala tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Od letošnjega januarja do konca marca je delo na domu prijavilo nekaj manj kot 1600 poslovnih subjektov za skoraj 77.000 delavcev. Prav zato smo se odločili preveriti, kako bodo delo ob novi zaustavitvi javnega življenja organizirala pomurska podjetja.

V podjetju Var maksimalno koriščenje dopustov

V podjetju Var se bodo maksimalno prilagodili sprejetim ukrepom vlade na način, da bo ta prilagoditev imela čim manjši vpliv na proizvodnjo in na izpolnjevanje pogodbenih obveznosti do kupcev. Sicer pa že od začetka epidemije spoštujemo vse stroge ukrepe za preprečevanje širitve virusa covid-19 vključno s preventivnim testiranjem vseh zaposlenih. Pravijo, da so bili pri tem precej uspešni, saj pri njih ni bilo veliko okuženih.

»V sami proizvodnji zaprtje države ne bo imelo vpliva. V režiji se bodo prilagodili ukrepom in priporočilom in bomo tako maksimalno koristili dopuste. V primeru potrebe se bo uvedlo delo na domu. Sicer pa bodo zaposleni, ki so v režiji in so neposredno vezani na proizvodnjo normalno prihajali v službo«.

Ukrep čakanje na delo za zdaj pri njih ni predviden.

Zaradi ponovnega zaprtja v Virsu nekateri tudi na čakanje

V podjetju Virs bo ponovno zaprtje povzročilo nekaj dodatnega napora za organiziranje službenih poti zaradi omejitve prehajanja med regijami. Nekatera pisarniška dela bodo zaposleni opravljali od doma. Ostali zaposleni pa bodo svoje delo opravljali na sedežu družbe kot običajno, saj bo proizvodnja potekala nemoteno. 

»Tisti zaposleni, ki bodo morali organizirati varstvo svojih otrok, bodo ostali doma. Če je narava njihovega dela takšna, da ne morejo delati od doma, bodo na čakanju,« sporočajo iz podjetja Virs.

V podjetju dodajajo, da je težko govoriti o tem, ali bodo nekateri zaposleni koristili dopust ali bodo doma na čakanju, saj ni jasno, kako dolgo bo trajalo ponovno zaprtje. Vendar pa dodajajo, da bo takih zaposlenih zelo malo.

V Daihen Varstroj tempo dela ne omogoča zapiranja

V lendavskem podjetju Daihen Varstroj tempo dela ne omogoča zapiranja. Delali bodo ob maksimalnem upoštevanju vseh možnih ukrepov za zaščito. 

»Delo od doma je mogoče le v manjši meri. Čakanja ne koristimo,« še sporočajo.

Zaprtje države na delo v Planiki ne bo vplivalo

Iz turniške Planike so za Sobotainfo sporočili, da ponovno zaprtje države ne bo vplivalo na delo pri njih. 

»Smo proizvodno podjetje, kjer delo na daljavo ni možno, zato bomo delali, kot delamo ves čas epidemije – ob upoštevanju vseh sprejetih ukrepov za preprečitev širjenja virusa na delovnem mest«.

V Luštu nihče na čakanju

Pri Luštu pridelava paradižnika trenutno poteka na obeh lokacijah. Paradižnik z Male Polane obirajo že od januarja, v naslednjih dneh pa bodo začeli tudi z obiranjem v Renkovcih.  

»Procesi dela bodo pri nas potekali naprej, kot to narekuje potek pridelave. Na obeh naših lokacijah pa izvajamo ustrezne zaščitne ukrepe. Delo od doma bomo uvedli pri tistih profilih, kjer je to mogoče. Je pa takšnih sodelavcev zelo malo,« so sporočili.

V Luštu dodajajo, da nihče od njihovih zaposlenih ne bo na čakanju.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lklkjmjmnj (nepreverjen)

STOP LAŽNI PLANDEMIJI IN NATEGU ČLOVEŠTVA POHABLJENCI ENI DA SODELUJETE V TEJ PREVARI!

Salovske (nepreverjen)

Seveda, delavec de zaradi nesposobnosti vlade zdaj koristo v lockdowni dopust, ka de lejko se sproščo pri gledanje skozi okno v künji.

Nothing to see here, folks, move on

buba švaba (nepreverjen)

Jebeš takšen lockdown ge 80% dejavnosti dela brez problema. Pa še ostalih 20% lejko dela, če izdajajo račune na davčne številke. V cejloj toj zadevi so edino najebala deca kera palik iz neznanoga razloga nesmijo v šole. Bravo naša zarukana vlada in vsi tisti, keri to nesposobnost podpirate.

Za naciste (nepreverjen)

vedno delal 80% ... za italijansko mafiju pa samo 20%

In reply to by buba švaba (nepreverjen)

Starejše novice