Policija v zadnjem tednu na mejnih prehodih vročila 140 izjav o napotitvi v karanteno na domu.

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Patricija Furlan Fon, glavna inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo (IRSI), in višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi Tomaž Pečjak.

Usklajen nadzor smučišč med vikendi

Inšpektorica Patricija Furlan Fon pravi, da so ugodne snežne razmere na slovenskih smučiščih omogočile zgodnejši in obetajoč začetek smučarske sezone. Da bi zagotovili varne pogoje uporabnikom smučišč, so k zagotovitvi varnega okolja nemudoma pristopili tudi pristojni nadzorni organi.

Na pobudo Inšpektorata za infrastrukturo je bila v začetku prejšnjega tedna s strani policije sklicana koordinacija nadzornih organov predvsem po vprašanju, na kakšen način vključiti prioriteten in poostren nadzor nad preverjanjem PCT in drugih zaščitnih pogojev zaradi bolezni covid-19, ne da bi bili ob tem zanemarjeni že omenjeni temeljni elementi nadzora, ki omogočajo varno obratovanje smučišč.

Na koordinaciji je bil sprejet dogovor o usklajenem nadzoru smučišč zlasti med vikendi.

Na enem večjih smučišč brez nadzora PCT

V zadnjem vikendu je bilo tako po podatkih snežnega telefona odprtih 16 smučišč, na katerih je delovalo 83 od 109 žičniških naprav. Na teh smučiščih so nadzorni organi v zadnjem tednu in preko vikenda opravili skupno 26 nadzorov v katerih je bil v devetih primerih izrečen ukrep upravnega opozorila.

V večini primerov je šlo za ugotovitev, da v vrsti pred blagajno ni bila zagotovljena predpisana medosebna razdalja 1,5 metra. V vseh navedenih primerih je bila nepravilnost po opozorilu inšpektorjev odpravljena. 

urlan Fon je izpostavila, da se je kljub skromnim kadrovskim resursom, Inšpektorat za infrastrukturo prejšnji vikend nemudoma odzval na obvestilo o neizvajanju preverjanja PCT pogojev na enem od večjih smučarskih centrov.

Ugotovili so manjše nepravilnosti, ki jih je upravljalec smučišča že tekom inšpekcijskega postopka odpravil.

»Obiskovalce smučišč še po tej poti obveščamo, da je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog dovoljena le osebam, ki upravljavcu žičniških naprav ob nakupu vozovnice ali na smučišču predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in osebni dokument ter da je v žičniških napravah za prevoz oseb v zaprtih kabinah in na odprtih žičniških napravah (sedežnice in vlečnice), kjer sta oba oziroma so vsi sedeži zasedeni, za uporabnike obvezna uporaba zaščitne maske, ki je kirurška maska ali maska tipa FFP2,« je še pojasnila Furlan Fonova.

Nadzori tudi na podlagi prijav občanov

Tomaž Pečjak je nato predstavil aktivnosti policije, povezane z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V zadnjih sedmih dneh, od sobote, 11. decembra do petka, 17. decembra, so policisti ob opravljanju rednih nalog iz pristojnosti policije opravili še nadzore na 10.081 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov.

Torej dnevno v povprečju 1440 nadzorov, kar je dobre tri odstotke več kot je bilo v primerjavi s tednom poprej. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi sprejetih prijav o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov.

Pri tem so izrekli 87 opozoril po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, izdali 15 plačilnih nalogov in hitrih postopkov zaradi kršitev drugih zakonov, v treh kršitvah pa so odstopili predlog pristojnemu inšpekcijskemu organu, ker je šlo za kršitev izven njihove pristojnosti.

Ta konec tedna so tudi v sodelovanju z ostalimi pristojnimi inšpekcijskimi službami izvedli nadzore v zvezi s preverjanji pogojev PCT in ostalih ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb tudi na smučiščih.

Pečjak pravi, da lahko po prvih podatkih pohvalijo slovenske upravljavce smučišč, da so v večini primerov skrbno izvajali svoje pristojnosti glede preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT kot tudi obvezne uporabe ustreznih zaščitnih mask na žičniških napravah.

Seveda pa ni odveč opozorilo tudi v prihodnjih dneh, da vsi upoštevamo sprejete zaščitne ukrepe.

Čez mejo s ponarejenimi potrdili

V zvezi z ugotovitvami suma kaznivi ravnanj je predstavil tudi statistične podatke za obdobje od 6. do 13. decembra 2021. Na mejnih prehodih so tako obravnavali tri primere izkazovanja s ponarejenimi potrdili o cepljenju, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin.

V notranjosti države pa so v petih primerih obravnavali izkazovanje s ponarejenimi potrdilom o cepljenju ali potrdilom o testiranju, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin in v dveh primerih obravnavali sum kaznivega dejanja samovolje.

Vročili 140 izjav o napotitvi v karanteno na domu

V času od sobote, 11. decembra do petka, 17. decembra je policija na mejnih prehodih vročila 140 izjav o napotitvi v karanteno na domu, kar je za šest odstotkov manj kot enako časovno obdobje poprej.

Od tega so vročili 131 izjav o napotitvi v karanteno na domu za polnoletne in devet za mladoletne osebe. V 16 primerih, od tega so bili vse polnoletne osebe, pa so le-te ob vročitvi zavrnile podpis izjave. V teh primerih policisti njihove podatke takoj posredujejo Ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu.

Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine 77, Hrvaške 31, Srbije 15, Kosova 11 in Albanije tri osebe.

Pozanimajte se o pogojih vstopa v državo

Pečjak je še poudaril, da se v predprazničnih časih in bližajočih se prazničnih dni praviloma poveča število potovanj preko meja, zato je opozoril na preventivne nasvete. Vsi, ki se bodo odločili za potovanje, naj se pred začetkom potovanja predhodno informirajo o trenutnih pogojih vstopa v državo in si pravočasno priskrbijo potrebna dokazila. Ravno v teh časih številne države spreminjajo pogoje za vstop v državo zaradi širjenja novega seva virusa.

»Prav danes so avstrijski varnostni organi pričeli pri potnikih, ki vstopajo v Republiko Avstrijo, preverjati izpolnjevanje pogojev za vstop. Zaradi povečanega tranzita in izvajanja ukrepov lahko pričakujemo nastanek daljših kolon na avstrijsko-slovenski meji,« je še dejal Pečjak. 

Policisti v poostren nadzor prometa

Za konec je v imenu policije zaprosil vse, da še posebej v bližajočih se prazničnih dneh ne uporabljajo pirotehnike in z osebnim zgledom in preventivnim vplivom na ostale storijo korak tako za svojo varnost in tudi na varnost drugih. Enako velja tudi za varnost v cestnem prometu.

Policisti želijo, da so vsi udeleženci v prometu strpni, previdni in da je prometno okolje varno za vse, in da slovenske ceste ne bi terjale novih življenj. Letos jih je bilo žal že veliko preveč.

»Vsak od nas lahko stori ta majhen korak na poti za zmanjšanje števila poškodovanih v bolnišnicah in tako razbremenimo zdravstveno osebje in bolnišnice, ki so v tem času že tako polno obremenjene z reševanjem epidemije covid-19. Zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela,« je zaključil Tomaž Pečjak.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svinjakk (nepreverjen)

Kontrola, nadzor, preverjanje, potrdilo, dokazilo.... jeebem mater vsem tistim ka so to sranje fküper sküjali, cejlo familijo pa tistin keri pri nas to nafudavlejo in tirajo histerijo, ter jeebejo narod v glavo narod na sakših 10 metrov z ukrepami, keri nemajo veze s ten viruson. Inšpektoron pa bi trbelo redno gor nametati ka se nebi nosili kak govna in se obnašali arogantno kak da so ne ven ka, po pogovori z večino pa itak vidiš ka ne vejo do 5 prešteti.

grb 54h5 (nepreverjen)

😱FB👨🏻‍⚕️🤮🐔🧠😅😂🤣

In reply to by Svinjakk (nepreverjen)

Gezaseheca (nepreverjen)

Nouri ste edni, pa ne vidite ka je lažje prešvercat izbeglice prejk vsakše meje, edinp je trba paziti ka v Ljubljani se ne zaletite v semafor! 😂

In reply to by grb 54h5 (nepreverjen)

Kuki (nepreverjen)

Eni so vse srecni da lejko svoje sorodnike v glavou jebejo... vse molijo boga ka de cepljenje obvezno. Samo ka da po njihovo. Sram vas je lahko v rit posranci eni. Sem cepljena, samo zaradi sluzbe pa ka lejko natankan pa mi na kraj pameti ne padne nekoga jebati v glavo pa gnjavti z cepljenjon. Zdaj mate moc... samo ka nede sto od vasih bliznjih rikno od cepiva... ka te te opet kontra gucali klasika...

3234522211 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur! NATEG in PREVARA po celem svetu!
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!

grb 54h5 (nepreverjen)

😱FB👨🏻‍⚕️🤮🐔🧠😅😂🤣

In reply to by 3234522211 (nepreverjen)

Starejše novice