Fotografija je simbolična
Vlada jasneje določila izjeme od izpolnjevanja PCT-pogoja za mlajše od 12 let.

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, ki zdaj bolj jasno določa izjemo od določbe, po kateri mlajšim od 12 let ni treba izpolnjevati PCT-pogoja.

Med drugim se učencem zagotavlja 20 hitrih antigenskih testov mesečno.

Izjema pri samotestiranju učencev

Gre za izjemo, ki določa, da morajo učenci opravljati testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje za potrebe vzgojno-izobraževalnega programa, ali pa gre za testiranje s hitrimi testi, na podlagi katerega se za učence uveljavi izjema od karantene na domu v skladu s predpisom o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku.

Pri tem se navedeno samotestiranje šteje tudi za izpolnjevanje PCT-pogoja za udeležbo v glasbeni šoli, obšolskih dejavnostih in pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, je sporočila vlada.

Po novem za učence 20 hitrih antigenskih testov

Prav tako se določa izjema glede pogostnosti testiranja s hitrim antigenskim testom za samotestiranje za tiste učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih, ki se morajo vsakodnevno presejalno testirati v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika namesto napotitve v karanteno na domu v skladu z odlokom, ki ureja izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so z omenjenim odlokom med drugim otrokom zagotovili 20 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec.

Dopolnjeni odlok določa, da učencem ni treba opravljati vsakodnevnega samotestiranja namesto napotitve v karanteno na domu, če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti oziroma pogoj prebolevnosti v kombinaciji s cepljenjem, ali predložijo dokazilo o negativnem rezultatu hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Z namenom poenotenja zapisa se spreminjata tudi odstavka iz odloka tako, da se splošno določi, da mora uporabnik žičniških naprav in javnega prevoza potnikov predložiti dokazilo o izpolnjevanju PCT-pogoja. V noveli odloka se ureja še pogoj registriranih sedežev v javnem prevozu potnikov.

Kot je navedel Poklukar, so z odlokom podrobneje definirali, kakšen mora biti prostor ob vozniku.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Noro (nepreverjen)

Zakaj v šoli testiranje pa maska celi den?? Vpa če so vsi ok ne trbej maske.

Starejše novice