FOTO: Jure Banfi
Minister Zdravko Počivalšek si bo prizadeval za uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi.

Dokončna odločitev pa bo sprejeta po pogovorih z družbo Prestige Tourism, SDH in Kadom. Z družbo Prestige je minister danes že opravil pogovor. 

»Po vseh zbranih podatkih bomo sprejeli odločitev, kaj je za slovenski turizem najbolje,« je dejal.

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi. 

Neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države, za kar ima ta 30 dni časa. Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov.

Počivalšek si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je danes ob robu podpisa sporazuma o skupnem nastopu strank SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati na parlamentarnih volitvah ponovil, da si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice za Savo, v kateri ima država prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe slabih 47 odstotkov.

A je minister ob tem poudaril, da zgodba ni črno-bela in da ne gre zgolj za vprašanje uveljavljanja predkupne pravice. 

»Treba je najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju,« je opozoril.

Pričakovanja do kateregakoli investitorja, ki želi vstopiti v slovenski turizem, ne le za madžarskega, so po Počivalškovih besedah jasna. 

»Ko bomo dobili odgovore od družbe Prestige Tourism, ko bo družba jamčila, da bo tisto, kar obljublja, tudi storila, takrat bomo sprejemali odločitve,« je dejal Počivalšek, a izpostavil, da sam SDH in Kadu ne more odrediti neke odločitve. Je pa to, kot je pojasnil, njegovo stališče.

SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov.

Tako v SD kot Kadu, ki so v torek prejeli obvestilo o sklenitvi pogodbe o prodaji Yorkovega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, so pojasnili, da sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bennej (nepreverjen)

naj oda, što je lastnik, ka je tu nej jasno.....aja, volitvi idejo kcoj, zato se sindikati pa stranke napihavlejo, ka nej odati, sram vas naj bou

Šef.. (nepreverjen)

Politiki nam z lopatov mečejo pesek v oči.

ilonka (nepreverjen)

Kulci zahtevajo, da država za 38 milj. kupi Savo, odplača 100milj. pufa, vloži 200milj. v prenovo in ga nato njihova vlada proda novemu yorku za 40 milj. Baje z dobičkom. hahahaha

Mitvižonko (nepreverjen)

Vse naštetp še vedno znese manj, kot je cena oklepnikov, s katerimi bo toninčk vozil dojenčke v bolnišnico, kot je sam pojasnil uporabo na tv - ju.

In reply to by ilonka (nepreverjen)

Mitvižonko (nepreverjen)

Vse naštetp še vedno znese manj, kot je cena oklepnikov, s katerimi bo toninčk vozil dojenčke v bolnišnico, kot je sam pojasnil uporabo na tv - ju.

In reply to by ilonka (nepreverjen)

pozvekov jožek (nepreverjen)

Sava je sikdar bila zatočišče levih kadrov, zato je verjetno takšna panika. Prodati, ka nede več tou možno.

. (nepreverjen)

Jožek malo poglefni kadre pa te bluzi. Si vličejo na svojo stran desni, levi se je isto lopovsko sranje.

In reply to by pozvekov jožek (nepreverjen)

tuncika

Preden začnete "javkati" na forumih, preberite še kakšen spletni portal, razen Necenzurirano.
“Za sedanje stanje je seveda kriv poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Janeza Bohoriča, ki je imel nekaj napačnih poslovnih odločitev. In to, kar je za slovenski turizem v tem trenutku ključno vprašanje, je – ne to, ali bo lastnik Nemec, Avstrijec ali Slovenec, ampak kdo je pripravljen vložiti 150 do 200 milijonov svežega denarja, da se te hotele dejansko prenovi, da bodo na podobnem nivoju, kot so hoteli v Avstriji in drugod na tujem (Matej Lahovnik).

Rejsan si nepismeni (nepreverjen)

Nej je lastnik Nemec, Avstrijec ali Nemec ampak madžarski tajkun, beri madžarska orbanova klika. Fašisti so svojen balatonskim kolegon oudali že marsikaj v Sloveniji; še fala bougi, ka mo tou ultračarno pa ultrapokvarjeno bagro fuknoli po 24. apriluši v najblobji berek od kda se več nedo poubrali. Zdaj bi začnoli odavati falat po falat slovenske zemle!
Pa drugo si prešte: oni so neka pripravlene.... kap pa te, če si ednouk lastnik lejko tudi bager pripelaš pa vse zravnaš z zemlof. Ka so oni pripravlene! Naj si vred vzemejo svoje srmaštvo. Pa svoje hotele, ka do kak v Avstriji in drugod na tujem!
Gnila klerofašistična banda!

In reply to by tuncika

Športaš (nepreverjen)

Rejsan si nej pismeni! Tou je priblijžno tak: tij si se odloučo, ka svojo hišo odaš, dobijš küpca, sosed de pa pravo, ka tou tomi ne smejš odati. York je privatni tuji (ne vej se čidi) sklad, šteromi je lejva vlada odala skoro pou Save. Tej privatni lastnik se je odloučo, ka zdaj tou svojo polovico oda. Lejko küjpiš, če maš pejneze. Če nemaš, de pa küjpo tisti, šteri je ma in šteroga tou zanijma.

In reply to by Rejsan si nepismeni (nepreverjen)

vauuuua (nepreverjen)

Robert Golob naj bi program stranke predstavil…pazite zdaj…
šele en mesec pred volitvami…kar je vseeno napredek od Marjana Šarca, ki je program svoje stranke predstavil…12 mesecev po volitvah. hahaha..

sklad York (nepreverjen)

od kod 700.000 upravičencev do energetskih bonov?

škoalpa (nepreverjen)

tudi jaz si želim, da se vsem v Sloveniji dvignejo plače, ampak da se zdravnikom dvignejo za 25%, medtem ko ima učiteljica že 7 let zamrznjeno na 950 eur, je pa skregano z logiko. Pa imajo učitelji veliko bolj pomembno vlogo pri izobraževanju naše mladine...

Masko Počivalšek (nepreverjen)

Počivalšek si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice, samo se njemu je stanje na TRR po pogovorih z družbo Prestige Tourism občutno izboljšalo, zato si nebo tako zelo goreče prizadeval za uveljavitev predkupne pravice. Ampak nam bo vseeno govoril, da si prizadeva, čeprav si ne. Podobno kot z maskami. Reševal je življenja, čeprav jih ni. Zdravko je zakon!

Trdonja 1 (nepreverjen)

Procentualšek, uživaj dokler lahko! Potem boš lahko do konca življenja jedel prleške sendviče....še malo 24.4. 👊 ⏳

akademik (nepreverjen)

Počivalšek, kupi ti hotele na Madžarskem, če si upaš. Nimaš ene šanse. Oni svoje ščitijo.

Jack000000 (nepreverjen)

aha.. je že povedal, da ne bo nič naredil.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice