Foto: Bobo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je predstavil podatke gospodarskih organizacij, ki kažejo, da podjetja niso vir okužb in hkrati presenetil z izjavo o neuspešnosti ukrepov.

Gospodarski minister se je včeraj udeležil video konference Sveta za konkurenčno in stabilno okolje, kjer je bilo govora o načrtovanih ukrepih iz sedmega protikorona paketa PKP7 in načinih, kako skupaj ustvariti pogoje na zdravstvenem področju, ki bi lahko vladi omogočili postopno sproščanje ukrepov in odpiranje gospodarskih dejavnosti.

Gospodarstvo zavrača ugotovitev, da so glavni vir okužb delovna mesta

Predstavniki gospodarskih organizacij so, kot člani Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, uvodoma izpostavili, da so neutemeljene trditve, da so delovna mesta glavni vir okužb. Izpostavili so, da so podjetja poskrbela tako za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih, kot tudi za njihovo varno preživljanje odmorov.

Zato so zavrnili analizo, ki je temeljila na telefonskih anketah, v katerih so okužene spraševali, kje mislijo, da so se okužili. Tak pristop dojemajo kot nestrokoven in tudi škodljiv, saj ustvarja povsem zgrešeno sliko dejanskih tveganj, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Spomnimo, Nacionalni inštitut za javno zdravje je prejšnji teden predstavil težko pričakovane podatke o virih okužb med 16. in 22. novembrom. Ti so pokazali, da je približno četrtino vseh potrjenih okužb mogoče povezati z izpostavljenostjo na delovnem mestu. Malenkost manjši je delež okužb, ki najverjetneje izvirajo iz domačega okolja, iz družine ali skupnega gospodinjstva. Pri tem pa še vedno večina ljudi ne ve, kje so se okužili oziroma ne poznajo lokacije okužba. Zaznati pa je tudi prenose okužbe zaradi zasebnih druženj.
 

Analize, ki govorijo v prid gospodarstvu

Gospodarske organizacije so predstavile svoje analize in podatke, predvsem pa so poudarile, da je v njihovih delovnih okoljih zelo malo okuženih oseb, pa še te so večinoma vezane na okužbe izven delovnega okolja.

Tako je denimo Trgovinska zbornica Slovenije predstavila podatek, da so v podjetjih, ki obratujejo (živila, naftni distributerji, medicinski pripomočki, zadruge z omejeno odgovornostjo, kmetijske prodajalne in drogeristi) v obdobju med 4. in 18. novembrom bili zaposleni odsotni v 1,90 odstotkih zaradi aktivnih okužb v prodajalnah, v 2,76 odstotkih zaradi višje sile (varstvo otrok, šolanje na domu, nezmožnost javnega prevoza) in v 4,7 odstotkih zaradi karantene.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je ob tem, da ima približno 70 odstotkov njenih članic prepoved obratovanja, med preostalimi podjetji izvedla anketo z vzorcem 1.660 članov. Analiza je pokazala, da je imelo stik z okužbo manj kot pol odstotka vprašanih, medtem ko je bila odsotnost zaposlenih zaradi drugih razlogov približno en odstotek.

Anketa Gospodarske zbornice Slovenije na vzorcu prek 130 podjetij pa je pokazala, da je v celotnem obdobju od prvega marca do 18. novembra bilo z dela odsotnih 3,5 odstotka zaposlenih neposredno zaradi okuženosti z virusom SARS-CoV-19, medtem ko je bilo 3 odstotke odsotnih zaradi varstva otrok in 4 odstotke zaradi karantene ali drugega razloga.

Ti podatki gospodarskih organizacij kažejo, da delovna mesta niso glavni vir okužb, temveč je na tem področju zagotovljena visoka varnost pred okužbo. Gospodarstvo zato poziva vlado, da dovoli poslovanje podjetij, sicer pod zelo strogimi pogoji in nadzorom njihovega spoštovanja.

Počivalšek bo vlado pozval k razmisleku o spremembi strategije

Dodaten argument za odpiranje delovanja nekaterih dejavnosti je izpostavila tudi Obrtna zbornica Slovenije, ki ugotavlja, da se je zaradi prepovedi opravljanje nekaterih storitev precej povečalo delo na črno, ki poteka v povsem nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih. Zbornica zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo, saj številke kažejo, da sedanja strategija ne deluje.

Predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij.

Minister Zdravko Počivalšek bo podatke in zahteve gospodarskih organizacij predstavil vladi in njeni strokovni skupini, pri tem pa je, kot so še zapisali na ministrstvu, tudi sam dodal: “Glede na številke je očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov. Zato bom pozval k razmisleku o spremembi strategije."

Spomnimo, Počivalšek naj bi veljal za ostrega nasprotnika 'lockdowna', pri čemer naj bi tudi novembra pred odločitvijo o ponovnem zapiranju države prišlo do trenj med njim in zdravstvenim ministrom Tomažom Gantarjem. Slednje sta sicer oba zanikala.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ahaopaopa (nepreverjen)

Opa, veliki "entreprenuer" Masko Procentivalšek! Kapo doj, gozdni joža s Kozjanskoga!

MarcusPorciusCato

Ti si sam ostal, še poslanci te ne upoštevajo, niti Janša, niti opozicija, ostal boš zapisan kot nesposobnjakovič ki je na lastno pest odrejal kdo bo dobil posle z maskami in ventilatorji

jko... (nepreverjen)

Noben pristop ne deluje. Ce se dogaja. Zaposleni priznavajo, da ne nosijo vedno mask in se sprostijo bolj, kot bi se lahko.
Edino kitajska diktatura deluje. Pri kitajskem virusu.

slvkos (nepreverjen)

zdaj ko so gospodarstvo skoraj uničili ugotavljajo da so se narobe lotili problema

sobočanec123 (nepreverjen)

Saj so se ga narobe lotili po celemu svetu. Vsi zapirajo, učinka pa ni nobenega, saj se virus vedno znova pojavi.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

gogogogo (nepreverjen)

8 mesecov je nuco ka je gor prišo tisto ka smo eni že od začetka gučali. Mater je brihten....

KORONČKA (nepreverjen)

Saj pa ostali koronisti dobro vedo da je tako, ampak šli so takodaleč da poti nazaj več ne vidijo.
EVRODIKTATURA jih je prevzela.

In reply to by gogogogo (nepreverjen)

revival (nepreverjen)

Ne zgovarjaj se na trgovce, prosin... Si trgovci mamo prometa, ka smo ga ešče nej mele pa ga nikdar več nemo mele....

Ghost 2020 (nepreverjen)

g. Počivalšek in Zdravstvo v SLO malo poglednite kaj pravi, zna in obvladuje ga. dr. Nela Sršen !!!
za ostale samo eden link: https://4d.rtvslo.si/arhiv/od-blizu/174736178

Starejše novice