Foto: BOBO
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je srečal s predsednikom države Borutom Pahorjem. O čem sta govorila?

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, ki je relativni zmagovalec nedeljskih volitev v Državni zbor, zagotovil polno sodelovanje, zlasti v njegovi želji, da vlado sestavi čim prej.

Pogovorila sta se o rokih, po oceni obeh pa bi novo vlado lahko dobili v začetku juniju. Golob si operativne vlade želi pred počitnicami.

Pahor je Goloba na neformalni pogovor povabil v skladu s tradicijo in običaji, je dejal v predsedniški palači. »Z najverjetnejšim mandatarjem sva se pogovorila zlasti o postopkih, najini vlogah in pristojnostih,« je pojasnil.

Kot je dodal, bo takoj, ko dobi poročilo Državne volilne komisije, podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora, ki bi lahko bila okoli 13. maja. Predlog za mandatarja bo po pogovoru s poslanskimi skupinami v Državni zbor poslal okoli 23. maja, tako bi lahko novo vlado dobili v začetku junija, ocenjuje Pahor.

»Sporočilo volivcev, da si želijo sprememb, je jasno«

»Robert Golob me je obvestil, da bom prejel predlog s potrebnim številom podpisov poslank in poslancev za njegovo izvolitev,« je še dejal Pahor. Dodal je, da je bilo sporočilo volivcev, da si želijo sprememb, jasno. Pa tudi, da mu tako po posvetih s poslanskimi skupinami ne bo treba izkoristiti 30 dnevnega roka za razmislek.

To bo že šesta vlada in šesti predsednik vlade, s katero bo Pahor sodeloval, je spomnil predsednik.

»Ponosen sem, da smo vsakič uspeli opraviti miren in gladek prenos oblasti,« je dejal in poudaril, da verjame, da bo tudi tokrat tako. »Kot predsednik republike vlad niti ne podpiram niti ne podiram, ampak z njimi sodelujem. Tako bom sodeloval tudi z vlado, ki jo bo pričakovano vodil Robert Golob,« je dejal. Dodal je še, da sta na sestanku izrazila vzajemno pripravljenost za delovanje v korist ljudi. Golobu je Pahor tudi javno čestital za zmago na volitvah.

Golob: »Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil«

Golob je dejal, da si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen, na morebitno zaostritev covidnih razmer in energetsko draginjo. »Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil,« je dejal in se ob tem Pahorju kot izkušenemu politiku zahvalil za nasvete in za pripravljenost, da jim na tej poti pomaga do konca mandata, kadar bo to potrebno.

V prvem nastopu izven izolacije, v kateri je bil v zadnjem predvolilnem tednu zaradi okužbe s koronavirusom, se je Golob sicer znova zahvalil volivcem za množično udeležbo na volitvah in za podporo njihovemu gibanju.

»Zavedamo se odgovornosti, ki ste nam jo naložili in jo ponižno sprejemamo,« je dejal in dodal, da bodo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in jih po dveh mandatih izpolnili več, kot jih obljubljajo danes.

Komentarji (16)

StevekTretji (ni preverjeno)

Hočemo več sociale. Pod Janšo se se čohal po jajcih, dobival bone za dopust, v zdravstvu sem živel kot bubek v loju. Pretegnil sem se od nedela. Upajmo da bo Golob nadaljeval z tako politiko. Z dodatki ki mi je omogočil janša sem lepo prenovil hišo in še je ostalo.

kuntakinte (ni preverjeno)

... kakšo spremembo?... ka podpremo agresijo Putina na samostojno suvereno Ukrajino?... tou naj bo sprememba? ... Pahor pa tebi se je že davno odpelalo... na žalost ... zaradi tebe pa Holouba si slovenski zblojeni narod zaslüjži... zaslüjži ka de se paseu... kak po leti 1945 ...

Hujs (ni preverjeno)

Dihaj!

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... tableto si zemi ... ... ... pozabi...tebi nede hasnolo ka nema podporne mase za delovanje...tableta mijslin...

In reply to by Hujs (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Mo vidle ka de zdaj naredo alfa glob v njegovon Golobinjeke? Nej ka bi van vsem,ka ste ga volile žal bilou.

Gost24482 (ni preverjeno)

Naši ponosni nasledniki komunistov do pravli ka janša vse zavozo pa nega pejnez za investicije

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

03393 (ni preverjeno)

volitve so bile ukradene, vsaj naposameznih voliščih tako v škodo skrajne Levice, kot Zdrave družbe, Domivinske lige, Resnice in SD. in polovico teh sploh ne maram. ampak kraja je v korist globalistov

someone1 (ni preverjeno)

Če kdo misli da se bo kaj spremenilo na boljše se prekleto moti. Bodo spremembe to verjamem proti komunizmu, proti socializmi, proti revščini, proti lakoti. V pozitivno pri takih kozlih in golobih nikoli. Ampak ljudje hočejo spremebe pa če tudi v negativno stran. Samo da je SVOBODAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Hi,hi,hi, (ni preverjeno)

Mislite , da sledite čistokrvnemu vrancu , na koncu pa se bo izkazalo, da je navadno kljuse.

FRAP (ni preverjeno)

Nenehni zpljunki desnice so dodobra razmočili obleko g. Goloba. Ne zamenjujemo demokracije z nizkotnostjo, slabonamernostjo in konstantno primitivnostjo. Sprememba naj zares pomeni prehod v demokracijo, da bo vredna tega imena. Za to so potrebni le dobro misleči ljudje, ne glede na njihovo versko, politično in rasno pripadnost.

someone1 (ni preverjeno)

To ste levaki dokazali s svojim pljuvanjem po drugače mislečih. Zdaj pričakujete, da nihče ne bo nasprotoval novim oblastnikom. Golob lažnivec in samo laži in lahkovernost njegovih volivcev je pripomogla k temu da bomo imeli samo SVOBODOOOOOOOOOOOOO in nič drugega. Kozli!!!!

In reply to by FRAP (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

Ni vsak levak, ki si z levo roko briše rit, ve pa kaj je demokracija.

turk

Pahor, dej se skrij pa nam nehaj sramoto delat.

FRAP (ni preverjeno)

Med Janšo in Golobom je bistvena razlika, da lahko slednji serije povsod..

za Someone1 (ni preverjeno)

Velik aplavz za vse tvoje prebrane komentarje. Bister um, zdrav razum.

ja, seveda (ni preverjeno)

Ja, obleko so mu razmočili, ogrodja pa tak ali tak nema. Samo nücate nekaj časa, ka gor pridete.

Starejše novice