Avtomobilski gigant je za februar napovedoval začetek testne proizvodnje, že marca pa začetek redne proizvodnje v lakirnici Magna Nukleus. Odgovorni trdijo, da pritožba zoper okoljevarstveno dovoljenje njihove časovnice ni porušila.

»Hiter tempo izgradnje novega obrata družbe Magna v Občini Hoče – Slivnica se nadaljuje, bodoča tovarna pa vse bolj dobiva svojo končno podobo. Nahajamo se pred pomembnim mejnikom gradnje, saj prihodnji teden pričnemo z montažo notranje opreme, vključno s proizvodno linijo,« so besede, s katerimi je Ana Topolic Kriechbaum, direktorica za marketing in komuniciranje pri Magni Steyr, povabila medije na ogled gradbišča projekta Magna Nukleus.

Notranjost lakirnice je v družbi podpredsednika družbe Magna Steyr dr. Wolfganga Zitza predstavil vodja projekta Magna Nukleus David Adam. V objektu že potekajo preizkusi posameznih proizvodnih linij in strojev. Kljub pritožbi Združenja ROVO zoper okoljevarstveno dovoljenje, ostajajo prepričani, da bo redna proizvodnja stekla do konca marca.

Robot nanese lak v treh minutah

V Magni že dela 140 ljudi, v začetku februarja bo zaposlenih že več kot 200. Na današnjem ogledu so med drugim predstavili, kako poteka barvanje karoserije v novi lakirnici, ki naj bi do leta 2022 zaposlovala vsaj 400 ljudi. Prikazali so barvanje karoserije Jaguarja E-Pace, na katero robotski stroji drug sloj laka nanesejo v pičlih treh minutah.

Magna s svojo gasilsko enoto

Veliko pozornost namenjajo tudi varnosti. Adam in Zitz sta se pohvalila, da se hoška Magna ponaša z naprednejšo tehnologijo od graškega obrata glede prečiščevanja zraka. 

Hoški obrat Magne ima tudi lastno gasilsko vozilo in svojo gasilsko enoto. Ta je sestavljena iz prostovoljnih gasilcev, ki so zaposleni v podjetju. V času proizvodnje jih dežura pet, zvečer in popoldan pa dva delavca.

Kako bo vplivala pritožba?

Magna je tik pred božičem dobila okoljevarstveno dovoljenje za obrat Magna Nukleus v občini Hoče-Slivnica, a to za dobrih sto delavcev še ne pomeni, da bodo prihodnji mesec gotovo začeli s testno, marca pa z redno proizvodnjo. Tako kot je Gorazd Marinček za Mariborinfo napovedal že v sredo, je Združenje ROVO vložilo pritožbo zoper okoljevarstveno dovoljenje Magne Steyr za obrat Magne Nukleus v Hočah. Združenje ROVO okoljevarstveno dovoljenje v celoti izpodbija, pritožbenemu organu pa nalaga, naj ga v celoti odpravi ali izreče za nično ter ugotovi, da zaradi določbe zakona o vodah izdaja dovoljenja ni možna ter posledično ustavi postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja.

A vodilni pri Magni se ne strinjajo, da bi jim pritožba porušila časovnico.

»Izpolnili smo vse zahteve, ki so bile podane v okoljevarstvenem dovoljenju. Upamo, da se bo zadeva pozitivno in v kratkem času rešila. Izhajamo iz tega, da bomo našo proizvodnjo res začeli v prvem četrtletju 2019,« zagotavlja Adam. Tako še vedno računajo, da bo okoljevarstveno dovoljenje pravnomočno že prihodnji mesec, obenem pa bodo uspeli pridobiti obratovalno dovoljenje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

To je možno samo v Sloveniji. Zdaj ko so bili vloženi težki milijoni, bi nekšni brezvezniki s pritožbo blokirali zadevo in povzročili milijonsko škodo. Če smo enkrat tej Magni dali dovoljenje smo jim pač dali. Tudi če skočim v vodo se nemrem v zraki staviti in skočiti nazaj. To je možno samo v risankaj.

Starejše novice