*Fotografija je simbolična

Sporni posnetek dogajanja na Prvomajski ulici v Mariboru je hitro zaokrožil po spletu, sedaj pa se je odzvala tudi Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki pojasnjuje, da jo prišlo do napačnega informiranja javnosti o delu inšpektorja. Več moških oseb, ki so žalili in grozili inšpektorju, pa je bilo prijavljenih organom pregona.

Spomnimo, po spletnih omrežjih je pred dnevi zaokrožil posnetek, na katerem moška branita starejšo gospo, ki jo želi inšpektor oglobiti zaradi prodaje vrtnin. Na posnetku je moč videti, da se večkrat obregneta nad ravnanjem inšpektorja in mu izrečeta celo nekaj ostrih žaljivk. V inšpekciji sedaj pojasnjujejo, da je bila gospa obravnavana na isti lokaciji že večkrat in tudi opozorjena, poleg tega pa je tržnica z najemom stojnice, ki znese zgolj 1,80 evra na dan, oddaljena le 80 metrov.

Ob tem dodajajo, da inšpektor zaradi grobih napadov in groženj ni mogel dokončati postopka, ker pa navedenega dejanja predstavljajo kazniva dejanja, so jih na inšpekciji tudi naznanili organom pregona.

Odziv Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin podajamo v nadaljevanju v celoti.
 

»Dne 8. 9. 2020 je inšpektor Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) - Območni urad Maribor po uradni dolžnosti, glede na predhodno anonimno prijavo, opravljal nadzor na Prvomajski ulici v Mariboru. Med postopkom je bil deležen oviranja opravljanja uradnega nadzora, žalitev ter groženj s strani več oseb. Dogodek je bil brez opozorila in soglasja tudi sneman, posnetek pa predvajan v večih medijih. Mediji v zvezi s tem niso preverili dejstva na pristojnem organu, zato so bila predvajana in objavljena napačna ter zavajajoča sporočila glede celotnega postopka oz. dogodka, posledično javnost napačno informirali in prikazali delo inšpektorja kot negativno in napačno. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zavrača tovrstno ravnanje posameznikov. Zato pričakuje v javnih objavah prikaz dejanskega stanja. 

Pojasnilo dogodka:

Med inšpekcijskim postopkom 8. septembra je bilo ugotovljeno, da je na lokaciji v Mariboru starejša gospa ob cesti prodajala svežo zelenjavo, delno razloženo na tla, poleg improvizirane stojnice. Gospo je Inšpekcija UVHVVR obravnavala na isti lokaciji že večkrat. Jeseni 2019 ji je bilo izdano ustno opozorilo zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev za prodajo živil, januarja 2020 pa ji je bilo z ustno odločbo na zapisnik prepovedana prodaja zaradi neustreznih higienskih pogojev na prodajnem mestu in zaradi pomanjkljive dokumentacije. Izdano je bilo tudi opozorilo po Zakonu o prekrških.

Ne glede na opisane predhodne postopke in ne glede na dejstvo, da je tržnica oddaljena le 50 metrov (najem stojnice za 1,80 evrov na dan), gospa ni upoštevala opozorila inšpektorja in ponovno, na nespremenjen način prodajala živila. Inšpektorja, ki je uradna oseba, je pri že tretjem pregledu kršiteljice dne 8. 9. 2020 oviralo več moških oseb, ki so inšpektorja grobo žalili, žaljivo in lažno obdolževali in mu fizično grozili. Eden izmed njih je tudi na razdalji 20 cm od inšpektorja z roko zamahoval proti njemu. Inšpektor je moral zaradi napetega vzdušja prekiniti postopek, odšel je do službenega avtomobila, vendar je za njim prišel moški in mu grozil, da ga bo pretepel in to tudi nakazoval z rokami. Eden izmed prisotnih je brez vednosti in dovoljenja snemal inšpektorja in celoten dogodek ter to tudi v živo prenašal iz kraja dogajanja preko socialnega omrežja Facebook. Ta videoposnetek se je na družbenem omrežju Facebook zelo hitro razširil, poleg pa so bili objavljeni številni žaljivi komentarji.

Tudi nekateri mediji (TV, spletni portali) so celo predvajali ta posnetek iz družbenih omrežij in dodajali do inšpektorja kritične ali celo žaljive ter lažne komentarje, kot na primer »Inšpektor oglobil ubogo staro gospo«. Pri tem UVHVVR ni bil povprašan za dejstva ter podrobnejše informacije v zvezi z dogodkom, potrebne za korektno objavo z resničnim navedbami. 

Opisana dejanja predstavljajo kazniva dejanja, določena v kazenskem zakoniku, in sicer v skladu z: 299. členom - preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, 158. členom – razžalitev in obrekovanje, ter 160. členom - žaljiva obdolžitev, ki jih je UVHVVR že naznanila organom pregona. 

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pričakuje od medijev, ki so to objavili, da se opravičijo in k objavi podajo dejstva v tej zadevi.«

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bghfj (nepreverjen)

pa ge so muslimanski samomorilci?? skoz na nepravon mesti

Avgust (nepreverjen)

Ha ha ha, pa ka ste nouri ka mamo mi to za imbecilne stroke. Keri bolnik si zmišlavle tej predloge? Maske zunaj po 18:00, gostilne zaprte po 22:00 ... Resno me zanima ka je to za bebastih lidij ka na takšen način ščejo virus zaustaviti? Vejpa največja gužva je na ulicah in v gostilnah čez den gda je narod po opravkaj pa službaj, nej pa zvečer gda so vsi doma. Ali pa mogoče tej virus čez den spi in ide v akcijo samo po 18:00 uri. Sigdar bole slabo mi je od tej našo politike in naše stroke

In reply to by bghfj (nepreverjen)

bute (nepreverjen)

ja sramota. ka si vupajo te inšpekorji, ka starin bogin gemljejo kruh :) tudi ges se zavzeman ka stari lidje nedo plačuvleli davkov Ka si vupajo gnjaviti boge stare lidij???
najden 1000 starih lidi. Jih dan par cekinov ka do normalno živeli in do dilale vrtnitne za mene:))) 100% podpiram glas ljudstva :)

gorf (nepreverjen)

Točno to. Ludje vidijo samo stare boge ženice. Ali nažalost obstaja preveč oseb, kere do vsako luknjo v sisteme izkoristili v svojo korist. Zaradi teh oseb mamo oz. moramo meti takšne zakone.

In reply to by bute (nepreverjen)

Zuzu (nepreverjen)

Uboga ženskica se komajda prezivlja s kriminalnom :( jaz bi najraje dovolila manjse kriminalne delikte starejsim osebam. Ker so tak ubogi ker so stari

In reply to by bute (nepreverjen)

En (nepreverjen)

🤮🤮🤮🤮

Murekkk (nepreverjen)

ja sramota. ka si vupajo te inšpekorji, ka starin bogin gemljejo kruh :) tudi ges se zavzeman ka stari lidje nedo plačuvleli davkov Ka si vupajo gnjaviti boge stare lidij???
najden 1000 starih lidi. Jih dan par cekinov ka do normalno živeli in do dilale vrtnitne za mene:))) 100% podpiram glas ljudstva :)

Mama mia (nepreverjen)

Saj pa večina zelenjave zraste iz zemlje dragi inšpektorji,kaj je potem tu spornega,če je gospa imela zelenjavo na tleh.Če je zelenjavo pridelala brez umetnih snovi,katere pospešujejo rast si vedno upam kupiti to zelenjavo,pa čeprav je imela vse na tleh.Drugo dragi kao inšpektor gospa nikogar ne sili,da kupi od nje zelenjavo.Kdor se odloči,da kupi,si pač kupi,kdor pa ne pa naj gre naprej.Saj vemo vam se je bolj šlo za tisti 1,80 evra,za državo.Pa če imaš toliko časa pojdi delat red tja kjer se milijoni kradejo državi in slovenskemu narodu,pa je vsa vladna ekipa zdajšnja in vse ostale od osamosvojitve Slovenije tiho.Zakaj sploh potem naj gremo na volitve,ko nas pa navadne delavne državljane,ko so volitve mimo kaznujete. Vem,da prihaja tisti dan,ko bo nekdo grdo nastradal,ker je v Sloveniji ogromno jebanja v glavo navadnega naroda.

prekmurec75 (nepreverjen)

bo pa prisel kaki placanec iz Argetine pa bo naredil mir med inspekcijo

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

To bogo starejso gospo te gnjavili,tam jankovica&co. Pa nisce ne upa stopiti na prste,se vec duga njin odpisite!!!!tau je sramota za slovenijo!!!!malega človeka uničiti,vse njemi zejti..ka te leko gospodam odpisavlete davke pa neven ka vse nej...🤮🤮🤮🤮

inokss (nepreverjen)

TO BOGO STAREJSO GOSPO JE MORAL PRIJAVITI EN OBCAN!
PO PRIJAVI JE INSPEKTOR PRIMORAN ZADEVO PREVERITI. V KOLIKOR NE PREVERI JE ON V PREKRSKU!!!

KAPITO SELJAKI!!!

LEJKO JO JE MOGAUCE RAVNO TISTI PRIJAVO KERI JE SNEMO!

inokss (nepreverjen)

PO DRUGI STRANI KA MA TA NOVICA VEZE S POMURJEM!!!???

inokss (nepreverjen)

MEDIJI, VI PA SAMO SERITE IN LAZITE!
VSE ZA KLIKE!!
KAMA SMO PRISLI...JOJ

Ambrozijaaaaa (nepreverjen)

Naj se rajši spravlajo delat inšpekcijo po njivah kere so pune ambrozije!

harom nul (nepreverjen)

Sramota da se spravite na starejšo gospo...

Banana olupek (nepreverjen)

Ta ženska je zavestno kršila zakon. In to večkrat. V čuzo z njo.

In reply to by harom nul (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

Sramota za državo... Srbskin pritepencon se pa odpijšejo milijouni duga, srbska mafija hara "Ljubljanom"..... Groubo oviranje, če zagučavleš nedužnoga človeka??????

In reply to by Banana olupek (nepreverjen)

sobočanec177 (nepreverjen)

kerim srpskim pritepencon? napiši imena, točno napiši kere zakone so kršili itd... Živimo v demokratični državi. "Nedolžen, dokler ni dokazana krivda."
Kak bi to vo vidlo, ka ka bi te obtožo pedofije in bi avtomatsko bil spoznan za krivoga :)

In reply to by inokss (nepreverjen)

umberto (nepreverjen)

In ge se dokazuje ta krivda?? Na "našon" podküplenon sodišči, ge majo sodniki za "naše" drüjge zakone pa kazni, kak za "vaše"
Jeb... takšno sodstvo pa dokazovanje krivde na takšnon sodstve

In reply to by sobočanec177 (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

ni cudno da imamo v sloveniji varde mislim da bomo se kmalo medsabo pobivali med desnimi in levimi

prekmurec75 (nepreverjen)

drzavni organi so najvecji lenuhi kateri se skrivajo v luknjah kot neka smrad

prekmurec75 (nepreverjen)

slisal sem da se nekdo zanima za inspektoro naslov baje so prisli placanci iz argetine

Avgust (nepreverjen)

Saj pa večina zelenjave zraste iz zemlje dragi inšpektorji,kaj je potem tu spornega,če je gospa imela zelenjavo na tleh.Če je zelenjavo pridelala brez umetnih snovi,katere pospešujejo rast si vedno upam kupiti to zelenjavo,pa čeprav je imela vse na tleh.Drugo dragi kao inšpektor gospa nikogar ne sili,da kupi od nje zelenjavo.Kdor se odloči,da kupi,si pač kupi,kdor pa ne pa naj gre naprej.Saj vemo vam se je bolj šlo za tisti 1,80 evra,za državo.Pa če imaš toliko časa pojdi delat red tja kjer se milijoni kradejo državi in slovenskemu narodu,pa je vsa vladna ekipa zdajšnja in vse ostale od osamosvojitve Slovenije tiho.Zakaj sploh potem naj gremo na volitve,ko nas pa navadne delavne državljane,ko so volitve mimo kaznujete. Vem,da prihaja tisti dan,ko bo nekdo grdo nastradal,ker je v Sloveniji ogromno jebanja v glavo navadnega naroda.

inokss (nepreverjen)

OCITNO ENI NE RAZMITE...
CE NEKDO PRIJAVI NEKOGA, MORA INSPEKTOR PO URADNI POTI ZADEVO PREVERITI, DRUGACE SAM DOBI ODPOVED.

INSPEKTOR V TEM PRIMERU NI NIC KRIV, KER OPRAVLJA SAMO SVOJE DELO!
KRIV JE TISTI KATERI JE PRIJAVIL!!!

Vipko
Truplo

To drži, vendar so zadnjič na televiziji povezano s tem dogodkom tudi lepo povedali in prikazali primer gostilniškega razgrajanja nekje v Ljubljani krepko preko polnoči.
Spotikamo se ob manjše prekrške, ko ljudje mogoče niti drugače ne morejo... nekaj delajo za preživetje, dočim se nekateri, pa ne samo gostinci, delajo norca iz nas in države.
In tu je problem!

In reply to by inokss (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

naprimer delam v trgovini kot varnostnik in preko kamer vidim prijaznega reveza ki ukrade eno jabolko.
V KOLIKOR GA NE UGRABIM BOM NA PODLAGI DOKAZOV NA KAMERI JAZ ODGOVARJAL ZA ZLORABO SVOJEGA DELOVNEGA MESTA.
V KOLIKOR GA UGRABIM PA BODO S PRSTOM KAZALI NA MENE, DA SEM NESRAMEN KER LJUDI UGRABLJAM ZARADI KRAJE ENE JABOLKE...

v danasnjem casu pa so razne organizacije, katere namensko ustvarjajo take incidente in jih potem s telefoni snemajo in prodajajo medijem....

KAJ BI VI NAREDILI???

In reply to by Truplo

Max1 (nepreverjen)

Daj daj. Pri koliko razlicnih zadevah , krsenje delovne zakonodaje pa se inspektor sploh ne oglasi in je vse v redu. Tam pa ga ni ko je potrebno zascitit narod kljub prijavi. Zato ne bluzi

In reply to by inokss (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Sramota za državo... Srbskin pritepencon se pa odpijšejo milijouni duga, srbska mafija hara "Ljubljanom"..... Groubo oviranje, če zagučavleš nedužnoga človeka??????

inokss (nepreverjen)

PRIJAVO PA JE SIGURNO OVI Z KAMERO, KER MA POSLEDICNO KAJ ZA SNEMATI.
NEBI SE CUDO KA ZA TEM STOJI KAKSNA PROTESTNA SKUPINA;)

In reply to by feri11 (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

1:80 eur na dan, kolko pa sploh ta gospa proda da bi se ji izplacalo najeti stojnico.... za take primere bi zadostovala kazen 10 eurov,?pa se to je prevec za to siroto

Dragan Krstić (nepreverjen)

Dacarji po tržnicah preganjajo branjevke če izdajajo račune za petršiljček, zeleno, paradajz, solato, ljubljanski Zoki pa neovirano krade milijone. K njemu in njegovim sinčkom ne smejo, sicer pa že vnaprej vedo da bodo sodniki brisali njegove dolgove do države. Preberite nove Zokijeve avanture na NovaTV portalu, opremljeno z dokaznimi dokumenti.
A bo Erika Žnidaršič pripravila Tarčo o Zokiju. Seveda ne, bo Kadunc prepovedal po nasvetu "naših".

andzelko (nepreverjen)

Inšpekcija laže kot pes teče.....radi bi zaščitili svoj pravi obraz...obstajajo dokazi,da ta uslužbenec laže ki je starejšo gospo gnjavil....ja pa ja tudi...."na predhodno anonimno prijavo" je pač moral nekdo annonimno prijaviti staro ženičko,kako bi rada si ilegalno prislužila mogoče 15€ ....LAŽLJIVEC 1. KLASE!!!!

zippo (nepreverjen)

ajde vo z dokazi! Pokazi jih... :)

In reply to by andzelko (nepreverjen)

Negdo že (nepreverjen)

Vi si pa resno malo preveč dovolite.Od Danijele mizo date na začetno stran pa te napišete ka je slika simbolična.Bomo gospo obvestili če mogoče nej vidla!!

čikapajo (nepreverjen)

Hehehe, mediji se naj opravičijo inšpekciji ?! Ne me hecat !!!!
Nabijem ja inspektorja na kurac.
Le kako je lahko nekoga prijavil, če ne ve kako se imenuje?
Pa kaj si oni mislijo, da so. Ko bo en dobro dobil po grbi si bodo ostali dobro premislili, če še bodo delali naprej ta posel in zezali ljude.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice