Večina slovenskih lekarn v lasti javnih lekarniških zavodov je dobičke v preteklosti delila z ustanovitelji. Višji bilančni dobiček od Pomurskih lekarn imajo le še ljubljanske lekarne.

Želja nekaterih pomurskih občin po delitvi dobička Pomurskih lekarn, tega se je nabralo za dobre štiri milijone evrov, je v zadnjih tedni dvignila precej prahu. Čeprav smo ob tem bili priča tudi očitkom, da si nekatere občine želijo napolniti svoje proračune na račun lekarništva, je dejstvo, da do delitev dobičkov lekarn, katerih ustanoviteljice so občine, prihaja tudi drugje po Sloveniji, medtem ko je v nekaterih javnih zavodih delitev dobička izključena celo z ustanovnim aktom.

Večina lekarn v lasti javnih zavodov

V Sloveniji je konec leta 2014 bilo 324 lekarn, od tega jih je 224 v lasti 24 javnih lekarniških zavodov, katerih lastniki pa so občine. Preostale so zasebne lekarne, lekarniške podružnice ter dve bolnišnični lekarni, ki opravljata tudi javno lekarniško službo. Pomurske lekarne imajo 14 poslovalnic, v regiji pa deluje še šest zasebnih lekarn.

Več od pomurskih imajo le še ljubljanske

Javni zavod Pomurske lekarne v preteklosti dobička med občine ustanoviteljice ni delil. V tem času se je nabralo za več kot štiri milijone evrov bilančnega dobička. Ob pregledu javno dostopnih evidenc ugotovimo, da ima višji bilančni dobiček le še Lekarna Ljubljana, ta znaša dobrih 26 milijonov. Na drugem mestu so Pomurske lekarne, sledijo jim Lekarne Maribor s 3,8 milijona bilančnega dobička, Mestne lekarne, katerih ustanoviteljice so občine Mengeš, Litija, Domžale, Kamnik, Komenda, Moravče in Šmartno pri Litiji, pa so z 2,7 milijona bilančnega dobička na četrtem mestu.

Lekarna Ljubljana najbolj donosen javni zavod

Da je farmacija še kako dober posel, se zavedajo v Mestni občini Ljubljana, kjer so od leta 2007 do letos v občinski proračun prenesli za približno 35 milijonov evrov dobička. Lekarna Ljubljana je za MOL tako najbolj dobičkonosen javni zavod.

Občine Koroškim lekarnam lani pobrale polovico dobička

Občine ustanoviteljice javnega zavoda Koroška lekarna so lani lekarnam pobrale dobrih 170.000 evrov oziroma polovico dobička iz leta 2014. Leto poprej pa večji delež dobička, ki je sicer znašal slabih 280 tisočakov. Javni zavod Koroška lekarna ima tako akumuliranih še dobrih 1.763.000 evrov dobička iz preteklih let.

Kraške občine zaradi dobička lekarn na sodišče

Nemalo prahu je v preteklosti dvigovala delitev dobička Kraških lekarn. Občini Postojna in Pivka sta se pred nekaj leti zaradi nesoglasij glede ključa delitve dobička znašli celo na sodišču. Tako kot v preteklosti, so si dobiček Krakših lekarn občine ustanoviteljice delile tudi v zadnjih letih. Ključ delitve bo zagotovo največja težava tudi pri delitvi dobička Pomurskih lekarn, v kolikor bo do tega prišlo.

Dobiček delijo tudi v Mariboru

Čeprav v preteklosti to ni bila praksa, so v letu 2014, po zamenjavi oblasti, dobiček delili tudi v Mariboru. Mariborska občina je v letu 2014 na račun Lekarn Maribor postala bogatejša za 750 tisočakov, lani pa za 700 tisočakov. Obenem Lekarne Maribor občini plačujejo tudi mesečne zneske v višini okoli pet tisoč evrov.

Brez delitve dobička, a z mesečnimi plačili

Kar nekaj lekarniških javnih zavodov večjih občin ne deli dobička, plačujejo pa redne mesečne račune v višini nekaj tisoč evrov - najverjetneje za najem prostorov. Med take sodijo denimo Obalne lekarne Koper, ki mesečno plačujejo dobrih 3.300 evrov, Celjske lekarne, ki mesečno plačujejo dobrih 3.300 evrov. Lekarne Ptuj imajo v ustanovnem aktu celo zapisano, da se dobiček ne deli, temveč vlaga v razvoj dejavnosti. Kljub temu Mestni občini Ptuj mesečno plačujejo približno tri tisočake, najverjetneje najemnine.

Komentarji (12)

zaimko (ni preverjeno)

no wanabe, že vgojno v pondelek moriš z đorof-jevšek nebulozami o ton kak je prav ka se penezi od PREDRAGIJ zdravil v Lekarnaj (Aspirin je 3 krat dragši kak v Grčiji in 2 krat kak na Hrvaškon) za EXPO po Red Bull lejtance namenijo.

To ka bi pe sa pa Zajc, Đurof pa Jevšek vküp seli pa gor prišli ka vsi vkűp cecejo občane in občanek z predragimi zdravili in boug ne daj ka bi lejko kakšen evro falej kaj bilo to pa NEJ. o ten "raziskovalni" pisuni nesmijo pisati.

ded Mrazzz (ni preverjeno)

Spet en lep dokaz da država,občine,delajo na tem,kako oropat ostale da bi oni še lepše živeli na naš račun...Banda!

kranščak (ni preverjeno)

In delajo v kompaniji z župani.

Mordor (ni preverjeno)

Ta dobiček bi naj namenili nabavi aparatov za bolnico, ne pa da se morajo organizirati dobrodelni koncerti za to!

Gost (ni preverjeno)

koliko vidim ima bolnišnica velik dobiček.

Gost (ni preverjeno)

Zdravila predraga,v bolnice čakalna doba za pregled več kak leto dnij, dodatno zavarovanje pa več kak 320 EUR,doktore arogantne z abnormalnimi plačami, sestre preobremenjene,pred našo bolnico plačaš parkirišče, uni se talajo dobičke mij pa plačuvlemo pa še be lejko naštejvo.Tu trbej cejle sistem zamenjate.

Ren (ni preverjeno)

Haha pa ka vij se zavedate kakse gluposti pisete v komentaraj? Nemate pojma od pojma pa se li pametne delate. Ajajaj neizobrazen narod.

Lend. (ni preverjeno)

Psi laju,karavana ide dalje!

redbull letalec (ni preverjeno)

Istina Ren, na ton forumi se samo luzeri gor gemlejo. Elita lejče kšenki v lufti, si kupűje apartmaje, jadrnice, sedi po VIP ložaj, vse kšenki. Tak kak zdravila, šolstvo, zdravstvo. Vse badava.

Leteci Peco (ni preverjeno)

Torej če potegnemo črto pod komentari - za dragi aspirin je kriv Podlunšek. Tudi če kupite škatlico aspirina v Jesenicah, plačate PD - pecojov davek.

Vi ste bogami betežni.

fifca na vip loži (ni preverjeno)

@Leteci Peco (162.158.88.124) hehe, nej v finančnij knjigaj države obstaja "penezi za pecoja - zeti samo od kazni za parkeranje, pa nikaj od davkof lekarnarof in farmacevtov"

gost1234 (ni preverjeno)

Ugonobiti vse ka ma naprej ime Pomursko, pa spremeniti v Ljubljansko. Tau so interesi. Pomurske lekarne v Ljubljanske lekarne, tak kak Pomursko banko v Ljubljansko banko. Sramota.

Starejše novice