V teh dneh so številni Slovenci prejeli obvestila o podražitvi premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Podražitev bo tudi za več kot šest-odstotna.

Te dni je več kot milijon zavarovancev, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni ali zavarovalnici Triglav, poleg položnice za mesečno plačilo zavarovalne premije, prejelo še dopis o zvišanju premije. Položnice z novimi, višjimi zneski, bodo zavarovanci, teh je skupno več kot 1.100.000 prejeli že v mesecu maju.

Premije višje tudi za več kot šest odstotkov

Premije so tako povišale vse tri zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Najmanj je premijo povišala zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki je to storila že konec lanskega leta, in sicer z 29,34 na 30,34 evra. Vzajemna, pri kateri je največ zavarovancev, bo premije povišala z 28,82 na 30,12 evra oziroma za 1,3 evra. Najbolj bo po žepu udarila zavarovalnica Triglav, ki bo premijo povišala za kar 1,8 evra oziroma nekaj več kot šest odstotkov. Zavarovanci zavarovalnice Triglav bodo tako namesto dosedanjih 28,99 evra po novem plačevali 30,79 evra.

Višina premij po podražitvi

- Triglav: 30,79 evra (doslej 28,99 evra)

- Adriatic Slovenica: 30,34 evra (do konca lanskega leta 29,34 evra)

- Vzajemna: 30,12 evra (doslej 28,82 evra)

Zavarovalnice krivijo ministrstvo

Zavarovalnice za podražitev krivijo ministrstvo za zdravje in pravijo, da je dvig premij več kot upravičen, saj so se povišale tudi cene zdravstvenih storitev. Zaradi višjih cen zdravstvenih storitev in pogostosti uveljavljanja teh, se je povečal tudi obseg plačil iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. K višjim cenam zdravstvenih storitev je doprinesel tudi dvig plač v zdravstvu.

Ministrstvo ne vidi potrebe za podražitev

Ministrica Milojka Kolar Celarc na očitke zavarovalnic odgovarja, da zavarovalnice samo v letu 2016 za medsebojno prevzemanje zavarovancev porabile okrog osem milijonov evrov, hkrati pa opozarja na visoke obratovalne stroške zdravstvenih zavarovalnic, ki letno znašajo okoli 50 milijonov evrov.

Kdo se je izognil podražitvi?

Podražitev (zaenkrat) ne bo udarila po žepu vseh zavarovancev. Tisti, ki dopolnilnega zavarovanja ne plačujejo v mesečnih obrokih, temveč enkrat letno, so do naslednjega obračunskega obdobja zavarovani še po stari, nižji ceni.

Komentarji (16)

butalec (ni preverjeno)

No, vidite cene: to je v kapitalizmu tako cenjena "konkurenca".
Zdaj pa imate potrošniki izbiro!!!
Norca se delajo z naroda, to bi bilo treba TAKOJ ukiniti, kot je obljubilo že kar nekaj zdravstvenih ministrov.
In nikome ništa!!!

DESNI KOMUNIST (ni preverjeno)

Pitaj desničarje zakaj so ovirali ukinitev tega dopolnilnega zavarovanja ( Tudi Erjavec je bil s svojo stranko zraven ) ? TONIN - to je tvoja konkurenčnost - vse zavarovalnice enako ceno, ti bi jih pa še več ? Ljudje - te zavarovalnice letno odnesejo 400 milijonov evrov, ki bi lahko ostali v zdravstveni blagajni !

In reply to by butalec (ni preverjeno)

Mestni redar (ni preverjeno)

Ja Desus in SD sta blokerala ukinitev, ker se že desetletja mastita na račun pejnez v zdravstve! V medijaj je pa bila za vse kriva Milojka in SMC. Gledaj pa se čudi! Narod pa še kujpi medijsko gonjo proti ministrici kak nesposobni. Zakoj že???? Zavolo toga, ka status quo in odsotnost sprememb nekome fejst koristi!!!!

In reply to by butalec (ni preverjeno)

püči

Pet let in več govorijo o ukinitvi tega zavarovanja in od tega nikoli nič . Več ne bomo mogli to plačevati ,kar pa je to nič drugo kot bogatenje zavarovalnic .Celo Triglav je dvignil največ .Tako to več ne gre in ne bo šlo .Negdaj nismo plačevali nikakršnega dopolnilnega in je bilo vse vredu

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Takrat ni bilo požrešnih kapitalistov !

In reply to by püči

Landini

Dopolnilno zavarovanje je največji nateg te države.

DESNI KOMUNIST (ni preverjeno)

Zanimivo, da so desničarji najbolj proti ukinitvi tega zavarovanja ! Zakaj le ?

In reply to by Landini

Mestni redar (ni preverjeno)

Ja što je ščel ohranite dopolnilno zavarovanje? Desus in SD!! Tevi stranki sta blokerale ukinitev, ker se že desetletja mastita na račun pejnez v zdravstve! Narod pa vrvle medijan, ka je krijva ministrica in SMC. Zakoj že???? Zavolo toga, ka stanje kak je zaj nekome fejst koristi!!!!

In reply to by Landini

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Pozabil si dodati SDS in Novo Slovenijo !!!!!!!!!!! Ti so najbolj proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja !

In reply to by Mestni redar (ni preverjeno)

DESNI KOMUNIST (ni preverjeno)

Na pogled je to malo - kaj se boš bunil za pol pira - brez veze. A letno te zavarovalnice samo s tem povišanjem od nas potegnejo okoli 15 milijonov evrov !

A79 (ni preverjeno)

Za brezvezne stvari se hodi k zdravniku in na urgenco, vse to pa mora nekdo plačati.

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Zopet nekaj na pamet. Si bil vsaj pet krat na urgenci, da bi videl, kakšni bolniki tja prihajajo ? Mislim, da nisi. Velik strošek zdravstva je tudi nekaj drugega, ki ga nihče ne omenja, je pa velik finančni strošek. Za izbrane " gospe in gospode " zdravniki v Sloveniji niso dovolj dobri, zato morajo na preglede, zdravljenje, opreracije v Nemčijo, Švico, Francijo, ...... Imajo pa pravico do prevoza tja in nazaj na stroške zdravstvene blagajne. Ravno za take " gospe in gospode " toplice pri nas niso dovolj dobre in morajo v toplice po celi Evrope. Za te prevoze " gospa in gospodov " gredo veliki milijoni evrov ! Pa to sploh ni potrebno ! TI URGENTNI CENTRI, KI SO NASTALI V OBDOBJU CERARJEVE VLADE, SO PA SUPER STVAR ZA BOLNIKE ! In tudi zaposlene.

In reply to by A79 (ni preverjeno)

Dr (ni preverjeno)

VZAJEMNA OSTANE NAJCENEJŠI !!!

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

izgubil sem gasilsku kapu,,če jo kdo najde mi jo prosim naj vrne

humanist-antik… (ni preverjeno)

Tujec 2 - pijancek ti si obični bedak,,,dosaden si ko podrepna muha s to tvojo gasilsko kapo

black panter

banda lopovska

Starejše novice