Vlada je danes potrdila spremenjeno uredbo o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu, s katero se najvišji znesek pomoči, ki se lahko razdeli na kmetijo v treh letih, povečuje s 15.000 na 25.000 evrov.

Znesek se zaradi velike pojavnosti naravnih nesreč zvišuje tudi na ravni EU.  

"V tej uredbi se glede na veliko pojavnost naravnih nesreč in potrebi po pomoči deležnikom v sektorju kmetijstvo na ravni evropske zakonodaje spreminja omejitev na posameznega upravičenca, s 15.000 na 25.000," je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

V treh letih zvišanje še za 10.000 evrov

Zvišanje na 25.000 evrov velja sicer le za države, ki vodijo centralni register pomoči de minimis za primarne kmetijske proizvajalce. Slovenija register vodi že od vstopa v EU, kar ji omogoča, da uporabi najvišjo omejitev (25.000 evrov) na posameznega upravičenca v treh letih, piše STA.

"To pomoč bo glede na aktualne potrebe na terenu možno zvišati za 10.000 evrov v obdobju treh let", je pojasnila ministrica in dodala, da uredba za kmete pomeni konkretno pomoč po naravnih katastrofah, ki pomembno vplivajo tudi na poslabšanje ekonomskega položaja kmetov v primeru teh nesreč.

Dosedanji najvišji znesek pomoči 15.000 evrov v treh letih je, kot se je izkazalo, namreč prenizek. Pobuda za zvišanje tega zneska je prišla iz več evropskih držav, zato se zakonodajo spreminja na evropski ravni, članice pa jo potem spremenijo v nacionalni zakonodaji.

Izboljšanje ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev

Uredba določa ukrepe, vlagatelje, upravičence, pogoje in postopke dodelitve finančne pomoči za izboljšanje ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev za ohranjanje kmetijske dejavnosti in poseljenosti slovenskega podeželja. Na podlagi uredbe se bosta izvedla ukrepa finančne pomoči za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu in finančne pomoči ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo.

Višje zgornje meje so na ravni EU začele veljati 14. marca in se lahko retroaktivno uporabljajo za pomoči, ki izpolnjujejo vse pogoje.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lujzi (nepreverjen)

mij navadni delavci mo pa lajali palik pm !

Gost 5 (nepreverjen)

Zakaj pa ti nisi kmet? Vsak ima možnost.

In reply to by lujzi (nepreverjen)

SimonC

Nej je problem visijna pomocij, ampak je problem ka je nej pravicno razdeljeno. Ge man kmetijo z 7,5 hektara zemle pa v priblizno 15 letaj ka kmetujem se nikoli od drzave nisem dobil pomoci nej za toco pa nej za suso, mi vedno zavrnejo.

Gost 5 (nepreverjen)

Dobrodošel v klubu malih/hobi kmetov. Enako pri meni.

In reply to by SimonC

SimonC

Prav si napijso mali hobi kmete, saj itak delas zarade veselja do toga pa nacina zivlenja nej zarade pejnez. Ge mo tou delo ce nite centa subvencij ne doobin, velki kmet pa vec niti eden te nede zivo od toga

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Tau ka zavračajo vloge je pa zatau, ka tan notri sedijo birokrate, štere niti enoga tejglina zemlej nemajo, ka bi v njon raužo pauvale. Tak če ne be bijla škoda enaka na enon are ali pa ednon hektare.

Starejše novice