Madžarska bo 24. junija na svojih schengenskih mejah predvidoma odpravila nadzor, ki ga je uvedla zaradi pandemije covida-19.

Zunanji minister Peter Szijjarto je pred dnevi dejal, da je pogoj za odprtje meja, da ne bo nepričakovanih preobratov v pandemiji

Szijjarto se je v sredo v Bratislavi srečal s predstavniki strank etničnih Madžarov, ki naj bi se v kratkem združile. Ob tem je spregovoril tudi o odprtju meja z Avstrijo, Slovaško in Slovenijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarska je lani septembra zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaprla svoje meje. V državo od takrat niso več spuščali tujcev, obstajajo pa številne izjeme, med drugim za poslovne poti.

Zaenkrat še ni znano, kaj pomeni odprava nadzora na schengenskih mejah za morebitne turiste. Na Madžarsko lahko že več tednov pridejo ljudje, ki so bili cepljeni proti covidu-19 v eni od držav, s katero ima Budimpešta sklenjen dvostranski dogovor o priznanju potrdila o cepljenju, med njimi je na primer Slovenija, ne pa tudi Avstrija.

Starejše novice