Foto: Bobo
Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja ni vprašanje, ali bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj.

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. 

Posvaril je tudi pred širjenjem bolj nalezljive, delta različice novega koronavirusa. Verjame, da si nihče ne želi ponovnega zapiranja družbe.

Glavna grožnja normalni jeseni je delta različica virusa

Delta različica je trenutno glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni, je dejal Poklukar na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal ključne rešitve predloga zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih.

»Na Portugalskem so v 14 dneh prišli iz zelene barve v rdečo. Porast števila pozitivnih na dan je 590-odstoten, v velikem deležu prevladuje delta različica,« je orisal razmere v Evropi.

Po njegovih besedah je edini učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije polno cepljenje.

»Zato še enkrat apel vsem, da pristopijo k cepljenju, da bomo jeseni imeli odprte šole, široko odprt turizem in druge dejavnosti,« je pozval.

Vprašanje ni, ali bo četrti val prišel, ampak kdaj

»Z vsemi sredstvi se pripravljamo na četrti val epidemije,« je dejal. Po njegovi oceni namreč ni več vprašanje, če bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj.

Z odzivom na cepljenje pristojni sicer niso zadovoljni, zato so že pred dvema tednoma začeli vzpostavitev mobilnih enot za cepljenje, »s katerim poskušamo priti do vsakega prebivalca«, je spomnil.

Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ta teden tako preusmerjajo mobilne enote na področja, ki so slabše cepljena.

Prejšnji teden so se sestali z Mladinskim svetom Slovenije ter skupaj poskušali najti najboljšo in najbolj varno pot do mladih, da se bodo odločili za cepljenje.

Danes pa se minister sestaja tudi z družinskimi zdravniki, »ki imajo dostop do vsakega prebivalca Slovenije in lahko s svojim strokovnim znanjem pomembno nagovorijo slehernega od nas«.

Do sobote prenesenih 21.000 digitalnih potrdil

Pomemben del obvladovanja epidemije pa se je, kot je dejal minister, začel prejšnji teden z zagonom digitalnega covidnega potrdila.

Do sobote je bilo s portala zVem prenesenih 21.000 potrdil. V poštne nabiralnike bodo v prihodnjih dneh potrdilo dobili vsi polno cepljeni, v nekaj dneh pa še cepljeni z enim odmerkom in prebolevniki.

Po informacijah ministra bo v 14 dneh zaživela tudi posebna aplikacija za pametne telefone, ki bo omogočala dostop do zVem in hranjenje potrdila.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v Sloveniji sicer cepljenih 47 odstotkov, z vsemi pa 37 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krpliva (nepreverjen)

Janšisti grozijo in bodo grozili do konca. Še ko bodo padli z oblasti bodo grozili. Janšisti so kot plevel ki se ga nikoli ne rešiš.

Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

Samo mi ger ne povej ka so resitev levicari, malinovec Mesec, zdrogejrane Kordis pa posrane kapitulator Sarec.

In reply to by krpliva (nepreverjen)

Mesecar83 (nepreverjen)

Vedno sem volil levo stran, ampak to kar dela desnica je blamaža. Končno si nekdo upa udariti po mizi. Levnuharska vlada bi v teh razmerah že X krat vrgla puško v koruzo in se sluzila iz riti v rit evropskim politiko, da bi lahko delali selfie.

Nikoli več ne volim leve stranke. Desna je ta prava.

In reply to by Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

TRR (nepreverjen)

Cing cing cing cing .... cingljajo denarčki na TRR za takšne objave po forumih. To dobiš preko študenta ali ti plačajo na roko keš neznanega izvora?

In reply to by Mesecar83 (nepreverjen)

čači mači (nepreverjen)

Drugo tak ne čuješ kak ustrahovanje pa cepi, pa cepi se, kak pse, če bi lidje nej znali tudi drugo plat bi se že cepili, samo na tak način pa neščejo, vsaka jim čast, nindrik ne poznam nikoga ka bi doj mrau samo od koroune, poznam pa puno ka so korouno meli, zato ne vijdim smisla ka do me strupili s ceplenjem, insulina tudi ne jemlejo prlej kak majo sladkorno, ka škodi.

jebivetri desn… (nepreverjen)

Še malo pa do napovedali točen datum gda de se žačno četrti val. Po bolnici se itak že en čas guči ka de oktobra palik zaprtje dejavnosti in javnoga življenja, neglede na to če de vse precepljeno. Naivneži pa še dale nasedajo in vrvlejo vsen ten manipulatoron. Že to ka vas napelavlejo ka se cepite zaradi toga ka te lejko šli na morje in nej zato ka te zdravi, je zadosta alarmantna zadeva ka se ges nigdar nemo cepo.

aloap (nepreverjen)

Vlada po petih letih prihaja v Podravje.
Ne morem verjeti kakšna ignoranaca prejšnjih vlad za ljudi, gospodarstvo izven LJ.

revoxx (nepreverjen)

Samo nekaj bi pito.... cepivo za tej prehlad je zastonj, negi še celo plačajo, če se cepiš..... za resne bolezni, celo pri otrocih, pa se morejo zbirati zamaški ka se lejko pošlje dejte na zdravljenje. Ka je to za natega? Komi idejo masne provizije farmacevtske industrije? Što dobi več, politiki ali dokotori? De se najšo kakšen sposoben novinar pa enkrat razkril celo to umetno ustvarjeno histerijo okoli toga kovida?

čarni vrag (nepreverjen)

Ta minister laže, ka se vse vugijble. Ka ga nej sram. Po podatkih britanske vlade je smrtnost delte 19 menjša od alfe. Bog naj grehe odpust, lažljivomi ministri.

čači mači (nepreverjen)

Če si z volkovi, moreš z njimi tuliti, če ne bo jj veliki napravo tak ka bao odletoo....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice