*Fotografija je simbolična
Skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja je pozvala k umiritvi strasti in skupnemu reševanju izzivov.

Pred dnevi je v slovenski javnosti zaokrožil poziv skupine 38 vidnih posameznikov, ki so v odprtem pismu pozvali politiko, medije in mnenjske vodite k umiritvi strasti, preseganju delitev in skupnemu reševanju izzivov.

Čas za strateški razmislek 

Kot so zapisali, smo ena redkih evropskih držav, kjer politika, osrednji mediji in z njimi celotna družba ne nastopajo proti pandemiji enotno. Ob tem opozarjajo, da so pred nami odločilni meseci in leta za prihodnost naše države. Pred Slovenijo so namreč štirje veliki projekti, in sicer dokončanje boja zoper pandemijo, gospodarsko okrevanje, predsedovanje Svetu EU in prenova volilnega sistema.

"To so veliki in zgodovinski cilji, ki terjajo politično in družbeno zrelost in odgovornost," so zapisali in opozorili, da je zato skrajni čas, da se vsi na čelu s političnimi, medijskimi in mnenjskimi voditelji zresnimo in osredotočimo na skupno reševanje velikih izzivov, ki so pred nami. 

Poudarjajo, da je sedaj pravi čas za strateški razmislek o tem, kako prenoviti gospodarske, socialne, zdravstvene, pravne in ostale temelje naše države tako, da bo Slovenija lahko postala ena najrazvitejših in najmodernejših držav na svetu.

"Brez jasne razvojne vizije bomo namreč še desetletja dohitevali Avstrijo in ostale razvite evropske države," so opozorili.

Kaj pričakujejo od politike

Konkretno od predsednika vlade in ostalih predstavnikov koalicije pričakujejo, da bodo pri upravljanju države upoštevali širše družbene potrebe in ne samo interesov svojih volivcev. Vladajoča politika mora narediti več, da k sodelovanju pritegne drugo stran, opozicija pa mora prihodnje ponudbe za sodelovanje presojati dobronamerno in državotvorno, predlagajo.

Od političnih predstavnikov prav tako pričakujejo, da se vzdržijo brezplodnih provokacij, dnevnih političnih igric in pogrevanja starih zamer.

"Nenehno rušenje vlade ne more biti cilj, ki posvečuje vsa sredstva," so opozorili. Tudi socialna omrežja po njihovem mnenju ne bi smela služiti kot sredstvo političnega komuniciranja, s katerim se spodbujajo konflikti, žali ljudi in poglablja razdor v družbi.

Med podpisniki poziva je tudi Jernej Buzeti (FOTO: Mediaspeed).

Vidnim imenom se še pridružujejo drugi

Poziv so prvotno podpisali vidni gospodarstveniki, kot so Mark Boris Andrijanič, Mark Pleško, Franjo Bobinac in Andrej Mertelj, več profesorjev, med njimi Janez Šušteršič, Kristijan Musek Lešnik, Žiga Turk, Igor Masten, Matej Avbelj, Anže Burger, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, kardiolog Marko Noč ter številni drugi.

Med podpisniki najdemo tudi docenta Jerneja Buzetija, ki ima v vodstvu Fakultete za upravo naziv prodekana za prenos znanja. Pozivu pa se naknadno pridružujejo še ostali znani Slovenci, med drugim tudi reper Trkaj in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
s122 (nepreverjen)

Jaja, vij bojte tuo ka mo mi vladali v meri. Mhm, my ass.

Itak Znate Što (nepreverjen)

HA HA HA !!! Med podpisniki pa vsaj en (nekdanji?) član SDS ter njen bivši minister. Eden izmed tistih, ki tako veselo hujska. Celo k posilstvu. Še en spin v nizu bednih spinov.

Še izda komunist (nepreverjen)

Sami izdajalci

Cezar (nepreverjen)

nejsan nej za desne nej za lejve samo, komi še zdaj nej jasno ja je nej čas za politčne obračune nej nigdar delo za dobro lidi, ampak ja nekšo stranko, zdajšnji so nej OK, ka so pa prejšnji delali teko lejt pa se pitamo... no kvazi socialisti...

icterus (nepreverjen)

Bravo! Če bi znali sodelovati namesto prste kazati en na drugoga bi bilo super!

rdeči fašist (nepreverjen)

Te bom k našim gujčekom zapro, ker bi rad videl kak boč znal sodelovati.

In reply to by icterus (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Pa la se je zdaj zgodilo, ka je takšna sila za vkup držanje, če nas že od 1990 leta delijo in se iz kumonistov prelevijo v največje proti komuniste pa što kaput po votri obrača je izdajalec šteri te sigdar izda še lastno mater zataji in tak delajo tej ka nan 30 let vladajo, prišo de bridki konec. ka njin nemo več nasedali na te prozorne pozive za enotnost.

p89e (nepreverjen)

pred letom 1990 ko je bila partijska enoumje je bilo zelo, zelo tesko biti razdeljen. Ali si bil nas, ali te je uzela magla.

In reply to by p3p (nepreverjen)

rdeči fašist (nepreverjen)

Tu vsi sodelujejo, državo pa hudič jemlje. Ena tretjina podhranjenih, druga tretjina pa hudo podhranjenih.

http://www.asianews.it/news-en/Free-clothes,-double-rooms-and-no-vote:-…

In reply to by p3p (nepreverjen)

plansko.planiranje (nepreverjen)

Na Kubi bodo začeti zmanjševati obseg državnih podjetij. Da nas ne bodo prehiteli.

Itak Znate Što (nepreverjen)

Javi se, kot ti l. 2025 pošljejo račun za najbolj običajni pregled pri zdravniku.

In reply to by plansko.planiranje (nepreverjen)

občannn (nepreverjen)

Tudi mediji bi morali prispevati k zmanjšanju teh napetosti. Saj z nenehnimi članki, ki potencirajo napetost samo še bolj razdvajajo ob pola.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice