*Fotografija je simbolična
Raziskava Inštituta za nutricionistiko je pokazala zanimive podatke za čas epidemije v Sloveniji. Epidemija je namreč spremenila nakupovalne navade prebivalcev Slovenije.

Podatki raziskave kažejo, da so Slovenci med epidemijo pogosteje posluževali živilskih prodajaln bližje domu, 19 odstotkov gospodinjstev je kupovalo pri lokalnih ponudnikih hrane. Za 152 odstotkov pa je narasel delež nakupovanja svežega sadja in zelenjave s pomočjo dostave na dom. Preko spleta se je s hrano oskrbovalo približno 14 odstotkov gospodinjstev, piše STA.

V trgovino z nakupovalnim seznamom

V času epidemije smo v Sloveniji nakupovanje bolj podrobno načrtovali. 
 

V 60 odstotkih gospodinjstev so se na nakup pripravili z nakupovalnim seznamom. Pretežno so nakupovali na tedenski ravni ali manj pogosto. 43 odstotkov gospodinjstev je povečalo zaloge hrane.

Hrana je med prebivalci Slovenije dobila večji pomen, prav tako se je povečal pomen priprave obrokov in zanimanje za samostojno pridelavo hrane. 

Več kot 60 odstotkov kruh peklo doma

Dobra tretjina gospodinjstev je med epidemijo zaužila več hrane, približno tretjina anketiranih gospodinjstev je manj hrane zavrgla. 63 odstotkov vprašanih je uživalo doma pečen kruh vsaj enkrat tedensko in v tretjini gospodinjstev so menili, da bodo s peko kruha nadaljevali tudi v bodoče, še piše STA.

Raziskavo o vplivu epidemije na navade, vezane na prehranjevanje, nakup in pripravo hrane, so na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila izvedli v okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19. Anketirali so več kot 600 gospodinjstev, v katerih živi približno 1900 oseb.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice