Premier Janez Janša očitno precej časa preživi na družbenem omrežju Twitter, zato se je zavod Danes je nov dan odločil spremljati in analizirati njegovo aktivnost.

Predsednik vlade Janez Janša je v zadnjem mesecu postregel s kar nekaj aferami. Med njima sta tudi pismo, ki ga je poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, v katerem izkazuje podporo Madžarki in Poljski, in preuranjene čestitke ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, še pred uradnimi rezultati izida.

Janša je zaradi svojih nepremišljenih dejanj naletel na številne kritike tako v evropskih kot tudi domačih političnih krogih, zaradi česar ga je vplivno bruseljsko uredništvo portala Politico v svojem članku označilo kar z oznako Maršal Twito. Ime se je ohranilo in hitro razširilo med kritiki in nasprotniki Janševe politike.

Neslavno oznako je pri kreiranju svojega novega projekta uporabil tudi zasebni zavod Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja. Nedavno tega je namreč luč sveta ogledal projekt Maršal Twito – Sledilnik.

Projekt analizira aktivnost Janše na Twitterju

Projekt Maršal Twito – Sledilnik beleži in analizira aktivnost premierja Janeza Janša na Twitterju. V omenjenem zavodu poudarjajo, da je tvitanje eden Janševih osrednjih političnih instrumentov.

»Kot predsednik vlade državljanom in medijem na Twitterju sporoča pomembne odločitve, ukrepe in poteze. Obenem pa ga uporablja za utrjevanje strankarske baze, mobilizacijo skrajne desnice in dajanje potuhe sovražnemu govoru,« so prepričani v zavodu Danes je nov dan.

Opaziti je, da Janša večinoma svoje tvite piše sam, glede na njihovo pogostost, predvsem pri deljenju tvitov, pa je mogoče slutiti, da na omrežju preživlja veliko svojega časa.

»Dokler je v funkciji predsednika vlade in to še posebej v času epidemije, je njegova zasvojenost z družbenimi omrežji zaskrbljujoča in pomembna za širšo družbo,« izpostavljajo v zavodu Danes je nov dan. Prav zato želijo s projektom opozoriti na to stanje in z analizo pridobiti vpogled v aktivnost enega izmed najbolj vplivnih Twitter profilov v državi.

Računanje in ocena časa

V omenjenem zavodu na podlagi aktivnosti Twitter profila Janeza Janše s posebnim sledilnikom računajo oceno preživetega časa na Twitterju.

Kako? Dolžino intervala aktivnosti začnejo beležiti, ko profil objavi tvit ali ritvit. Aktivnost beležijo do trenutka, ko po tvitu ali ritvitu več kot pet minut ni nove objave. Tako sklepajo, da je Twitter aktivnost zaključena. 

»Dokler Maršal objavi vsaj en tvit na pet minut, potem domnevamo, da je njegova pozornost osredotočena zgolj na Twitter. Trajanje posameznih intervalov v dnevu nato seštejemo, da dobimo skupno oceno dnevno preživetega časa na Twitterju. V intervalih ne upoštevamo premierjevih drugih aktivnosti, kot so všečkanje tvitov, saj jih je težje beležiti,« razlagajo v zavodu Danes je nov dan.

In kaj kažejo podatki?

Včeraj, prvega decembra, je Janez Janša po ocenah projekta Maršal Twito – Sledilnik, na družbenem omrežju Twitter preživel eno uro in 24 minut. Skupaj je objavil 74 tvitov, tri izvirne, 68 ritvitov in tri ritvite s komentarjem.

Janša tudi danes ne zaostaja za včerajšnjim dosežkom, saj je samo v 14 urah na Twitterju preživel že eno celo uro in objavil skupno 72 tvitov.

Če izračuni držijo, je Janez Janša v novembru na Twitterju preživel skupno skoraj 48 ur, kar bi lahko pretvorili v dva dvi. Najbolj dejaven je bil v sredo, 4. novembra, ko je na Twitterju preživel kar tri ure in 14 minut. Ta dan je objavil devet izvirnih tvitov, 155 ritvitov in sedem ritvitov s komentarjem. Če še izračunamo povprečje, je Janša v novembru na Twitterju v povprečju preživel okoli uro in pol.

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cgnhfmjzui (nepreverjen)

neverjetno s čem se vse ukvarjajo ljudje ka trošijo naše peneze

maršal twitto (nepreverjen)

To si verjetno mislo na Janšo. Je tak?

In reply to by cgnhfmjzui (nepreverjen)

SSDS88 (nepreverjen)

Misliš ventilatore v soboški bolnice, ka stogijo v klejti? Ali robčke-maske mogoče? Ali jambrekovo "univerzo"?

In reply to by cgnhfmjzui (nepreverjen)

ges 45 (nepreverjen)

Nej verjetno je mislo na maketo drujgoga tira pa pujkše v kukrce

In reply to by SSDS88 (nepreverjen)

puškaš (nepreverjen)

Pušk v kukorci več nega, vse je že Janša pobral in zlifro na jug srbski mafiji.

In reply to by ges 45 (nepreverjen)

ges 45 (nepreverjen)

Ej še dosta drujgi ges poznan ka so poulek bilij

In reply to by puškaš (nepreverjen)

Tij 45 (nepreverjen)

Te pa kar hitro na tožilstvo, ka čakaš

In reply to by ges 45 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Srmaček nema blage veze o vodenji države. Tej konvertit mijsli, ka je državo voditi tak kak voditi njegovo primitivno sekto blaznežov šteri njemi vse vörvljeo, ka povej. Zlaže pa vse ka povej. Laže za zajtrk, laže za kosilo, laže za večerjo. Tak kak njegov bradati madžarski pajdaš Jozszef Szajer. Na zvün je bil dober družinski oče, šteri je sakšo nedelo odo v cerkev, gda ga je nišče nej vido, te se je pa udeleževal zdrogejranih homoseksualnh orgij. Tou je tipičo desničarsko obnašanje. Laž je zapijsana v genom desničarov.

pomurc (nepreverjen)

Da bi vsaj kaj pametnega twittal ali retwittal. Tak pa samo napadanje in žalitve, retwitti fake news, ali pa dela sramoto Sloveniji.

. (nepreverjen)

pa da nebi mel 90% fake followerof .

Halo, Sobotainfo! (nepreverjen)

Pa ste lejke in dislejke obratno naštimali! Zakoj je to dobro? Gre za vpliv vremenskih motenj?

www (nepreverjen)

Tisti šteri se je toga portala spomno bi si zaslužo medaljo. Briljantno!

FAŠOSDS (nepreverjen)

Je Nora24 poročala o njihoven mažarskon kolegi s Fidesza, keri je v Bruslji zdrogerani gangbango z 24 ostalimi moškimi in to začasa Corone?! Hmmmm, lekar NEJ! Čudno, čudno ha? V službi resnice, a??

Vinko Gorenak, Szajer (lista je ziher fejst duga, kak v RKC, Vojski itd) velke sovražniki istosplonih lidi, keri za svojo istospolnost nejso krivi, vehemento grenijo ten liden život, borije se za odvzem njihovih pravic itd. itd..na konci pa sami največje zagrnjene "pederčine", kak njin sami radi pravijo. PFFFFFFUJ

ahaopaopa (nepreverjen)

Vejpa tau so njin komunjari pa soroš podturili. Ne bi tau oni pri sveti Fidesz stranki, eeja...ZA OTROK GRE!

In reply to by FAŠOSDS (nepreverjen)

stari prekmurec (nepreverjen)

Oni so nej isto spolni nej geji oni so slučajno bili brez obleke ka jih je avto dol pošpricko, te pa či so bili slučajno nagi pa so si še luleke zmerili keri ma vekšoga in debelejšoga. Drugače pa imajo oni zelo radi svoje žene in otroke.

In reply to by FAŠOSDS (nepreverjen)

GrandeHungaria (nepreverjen)

Sobotainfo je objavila? Glede na lastništvo toga portala, me ne bi čudilo, če nej

In reply to by stari prekmurec (nepreverjen)

Bucikalica (nepreverjen)

Nej pozabite na velkoga svetnika avstrijske koroške Jorg Heiderja! Hehe..vzorec se ponavlja.

In reply to by FAŠOSDS (nepreverjen)

trmaš (nepreverjen)

Zaradi Mađarske pa Poljke trme pa izsiljevanja, da tudi Slovenija dobila dosti menje EU sredstev za pomoč uničenomi gospodarstvi. In maršal Twitto to zagovarja in podpira. Twitto de od Orbana doubo svoje za pomoč pri toj blamaži, za državo pa državljane pa ga itak boli đoko.

dragan krstic (nepreverjen)

Vi Prekmirci samo napejneze mislite. Ljubljana, daj pejneze mi Prekmirci smo nerazviti. Premirje lezi na termalni vodi, Slovenija pa zelenjavo uvaza, tudi iz Avstrije. Saj vas razumem zakaj ste za ta rdeče, oni bivam talali pejneze, pa se migrante bi uvozili da bi delali namesto vas. Pa Ruse obozujete saj so vas leta 45 osvobodili, leta 1919 pa srbska vojska. Če ne bi Srbi septembra 1919 vkorakali v Mirsko Soboto bi bili se danes pod Orbanom, hahaha.

In reply to by trmaš (nepreverjen)

. (nepreverjen)

vej pa slovenci ne nucamo, mo miljone dali za pukše, mi samo nucamo tajm

In reply to by trmaš (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Prekmirec tisočerih nickov, saj te razmem da ne maras Janse. Lenuhom in rdecim lopovom bo odrezal papke do drzavnih penezev. Ti, Zlatan in vama podobni boste morali začet delat

GrandeHungaria (nepreverjen)

Ližeš napačne noge, proletarec

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

rdeči lenuh (nepreverjen)

Ja prav maš, mi bomo morali začeti delati. Bo vsaj v toj državi negdo delal. Desni itak samo kradetet.

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

rdeči lenuh, ti pa Zlatko, pa Ličina Anus, pa rdeče aktivistke, pa rdeči aktivisti res garate. Najbokjsi ste v tihotapljenju migrantov, vasa Tanja je glavni evropski organizator za masovne prihode Kosovarjev, Albancev in Arabcev v Evropo, seveda z namenom da bodo delali namesto vas, hahaha.
Zato njo in ostale rdečekozce podpirate in demonstrirate proti Jansi. Ja, pri Jansi bo res treba delat, pod vasimi pa bodo delali Arabci in črnci, vi pa uzivali.

In reply to by rdeči lenuh (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Kako ste rdečekozci udarjeni v glavo je razvidno iz izjave vasega velikega misleca prof. doktorja Matjaza Hanzka v parlamentu: Slovenija bi lahko uvozila 200.000 Arabcev in črncev da bi delali namesto nas ta rdečih, pa se dobre penzije bi nam omogočili. Res, rdečekozci, ste enkratni.

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

Glavni Moderator (nepreverjen)

Plezanje po žlebu, v Nemčiji so ukradli nek kip v obliki penisa velikosti 2m mogoče bi bilo dobro če bi ga začeli iskati v Bruslju! Bivši miličnik Vinko Gorenak zgleda je zgrešil hišo v Bruslju in je prišla neka druga policija.... In kot pika na ujamejo še madžarskega evroposlanca ki se tako zelo bori proti LGBT skupinam velikega prijatelja Millana Zvera SDS.

ges 45 (nepreverjen)

tej so bar nej peso jebci kak lejve

In reply to by Glavni Moderator (nepreverjen)

lumpek88 (nepreverjen)

S ten se zdaj tolažiš, tovariš? :D

In reply to by ges 45 (nepreverjen)

Tuncikabuncika (nepreverjen)

Peče geli, kda vse svoje upe položiš na svoje pastire, te pa gor prideš ka so še večji buzeranti, kak tvoji sovražnike, ka jih tak prezeraš?!

Znan ja...peče, fejst peče...skoraj kak, kda te 24 diplomatov v čmar našiba! Hehe, nika se ne boj ges 45, boš že potlačo tau pa najšo nekši drugi izgovor sam pri sebi, ka boš dale vrvlo SĐS-Fidesz homoseksualcon!

In reply to by ges 45 (nepreverjen)

ges 45 (nepreverjen)

Seveda kak tij povejš tij se znaš pa si najbole čeden

In reply to by Tuncikabuncika (nepreverjen)

Glavni Moderator (nepreverjen)

Edina dobra stvar je , da ga na žlebu otroci niso zamenjali za Božička

In reply to by ges 45 (nepreverjen)

Kak pa načik (nepreverjen)

www, trmaš - ti bi nabol pogrešo ejni brilijantni medij, či ga ne bi bilou, ka bi te mogo lajati na cesti.
Eti pa lejko špilaš dežurnoga provokatora od vgojnoga mao do polnouči v Marxovon stili. Luxi!

Kak pa načik (nepreverjen)

www, trmaš - ti bi nabol pogrešo ejni brilijantni medij, či ga ne bi bilou, ka bi te mogo lajati na cesti.
Eti pa lejko špilaš dežurnoga provokatora od vgojnoga mao do polnouči v Marxovon stili. Luxi!

perekmurski pištek (nepreverjen)

Haha, kakšna beseda "ritvit".
Maršal Twito je seveda zmagovalna, hehe.

Glavni Moderator (nepreverjen)

A Franc Breznik in Žan Mahnič sta tudi bila tam v "madžarskem vlakcu" ? :)))
Breznik se zaradi pijače ne spomni , kje je bil
Žana pa zagotovo ni bilo, ker se ni hvalil..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice