Denar za spodbujanje turističnih dejavnosti v petih občinah.

Predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth in direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava Mihael Šooš sta na sedežu Pomurske madžarska samoupravne narodne skupnosti podpisala pogodbo o sofinanciranju za leto 2022 v višini 80.000 evrov.

Denar za območja v petih občinah

Denar je namenjen spodbujanju turističnih dejavnosti in produktov v okviru Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021-2024.

Osrednji cilj je ohranjanje jezikovne in kulturne identitete prekmurskih Madžarov ter vzpostavitev možnosti njihovega aktivnega vključevanja v gospodarski in turistični razvoj tako imenovanega programskega območja. Slednje zajema občine Dobrovnik, Hodoš, Lendava, Moravske Toplice in Šalovci.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost bo Zavodu za kulturo madžarske narodnosti Lendava ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sofinancirala izvajanje dejavnosti za oživitev in razvoj etnografskih hiš in drugih objektov, ki so v lasti ali v upravljanju občinskih samoupravnih narodnih skupnosti.

Pri tem bo v prostorih Zavoda za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi vzpostavljena informacijska točka, kjer bodo obiskovalci pridobili vpogled v območje s turističnega zornega kota.

Štipendije za dijake in študente, ki se šolajo na Madžarskem

Po podpisu pogodbe je predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth spregovoril še o možnostih štipendiranja dijakov in študentov iz Slovenije, ki se izobražujejo na Madžarskem.

Dijaki, ki želijo nadaljevati šolanje na visokošolski ravni, morajo oddati prijavo do 15. februarja 2022, in sicer s pomočjo spletne strani www.felvi.hu.

Hkrati je še opozoril na kakovostne programe izobraževanja, ki jih dijakom ponuja Srednja dvojezična šola Lendava in druge izobraževalne ustanove v Pomurju, ter poudaril pomembnost šolanja za domače okolje.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

ĐĐ ma vaas raad.

Ex (nepreverjen)

Če je to res da je namenila ta denar za turizem,potem zakaj še vedno obratuje smrdljiva farma industrija lek-sandoz v Lendavi.
Ne razumemo vas 🐒😵‍💫🤧🤢🤮

Tromostan (nepreverjen)

Brez Leka bi Lendava mela 25% brezposelnost.

In reply to by Ex (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Madžarska manjšina namenila denar za razvoj gospodarstva in turizma, vsaj nekdo se je zganil, Švicarji in Madžari nam dajejo možnost vsaj minimalnega zaslužka !

In reply to by Tromostan (nepreverjen)

Ex (nepreverjen)

Tromostan,bi pa 28% bolj zaživel turizem in namesto te smrdljive,kancerogene luknje kaj tu imamo bi lahko privabili nova podjetja katerim je mar za okolje,človeka in naravo.Ne moreš ljudem lagati in jih vabit v neko okolje kjer večinoma smrdi po gnilih jajcih.Lahko ti turiste enkrat nategnes ali taki se ti več nikoli ne vrnejo pa še dobiš en oreng reklamo za nateg..Laž je najslabša reklama v vseh primerih!

In reply to by Tromostan (nepreverjen)

Drži, samo... (nepreverjen)

Vedno obstajajo tehnično - tehnološke rešitve! Naj pritisnejo na Lek - Sandoz naj nekaj naredi s tem smradom!

In reply to by Tromostan (nepreverjen)

Labdarugas (nepreverjen)

Hajra Orban ur.

Labdarugas (nepreverjen)

Zanimivo, da se lažnivec in šprinter iz Žižkov v zvezi okupacije Madžarov in njihov nakup Save nič ne oglaša.
Prej so pa ga zelo motili madžarski tv kanali. Naenkrat pa je vse v redu.

za EX (nepreverjen)

Nekoč so "stari ljudje" govorili: tam, kjer sta gnoj in smrad, tam je tudi kruh. Lp, stari!

Starejše novice