Ustavno sodišče je odločilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil podlaga za odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev, sprejet marca lani ob začetku epidemije covida-19, v neskladju z ustavo.

Neskladje je treba odpraviti v dveh mesecih. Posledično je neustaven tudi vladni odlok, ki ga je treba po mnenju sodnikov razveljaviti.

Pobudniki presoje gospodarski subjekti

Pobudniki presoje ustavnosti in zakonitosti odloka o prepovedi ponujanja blaga in storitev v delu, ki se nanaša na ponujanje storitev, so bili gospodarski subjekti različnih pravnoorganizacijskih oblik. Odlok je vlada sprejela 15. marca lani, veljati pa je začel dan pozneje, ko se je zaradi epidemije ustavilo javno življenje v Sloveniji. Nato je bil večkrat spremenjen in dopolnjen.

Pobudniki so vladi med drugim očitali, da z odlokom po lastni presoji, brez kakršnihkoli zakonskih omejitev in meril, izvirno odloča o omejevanju pravic posameznikov.

Posebej strogi, ko gre za omejevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin

Ustavno sodišče je, kot so danes zapisali v sporočilu za javnost, opozorilo na svojo dosedanjo presojo, po kateri izvršilna oblast ne sme izvirno urejati vprašanj, ki sodijo na področje zakonodajnega urejanja. Kadar zakonodajalec izvršilno oblast pooblasti za izdajo podzakonskega predpisa, mora v temelju sam urediti vsebino, ki naj bo predmet predpisa, ter določiti okvire in usmeritve za podrobnejše podzakonsko urejanje.

Ustavno sodišče je poudarilo, da je zahteva po določnosti zakonske podlage še posebej stroga, kadar gre za omejevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Splošni akt, s katerim se neposredno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine nedoločenega števila posameznikov, je lahko le zakon.

Ni podlage za sprejemanje ukrepov na področju ponujanja storitev

Ko gre za urejanje svobode dela in svobodne gospodarske pobude zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, po oceni ustavnega sodišča sicer ni v neskladju z ustavo, če zakonodajalec zaradi učinkovitega varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter izvrševanja pozitivnih obveznosti, ki izhajajo iz ustave, izjemoma prepusti izvršilni oblasti predpisovanje ukrepov, s katerimi se neposredno posega v svobodo dela in svobodno gospodarsko pobudo nedoločenega števila gospodarskih subjektov.

Vendar pa morajo biti v zakonu določena ustrezna varovala pred arbitrarnim omejevanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Ustavno sodišče je presodilo, da izpodbijana zakonska ureditev tej ustavni zahtevi ne zadošča, saj vladi prepušča, da po lastnem preudarku določa trajanje omejitev in prepovedi, s katerimi se posega v svobodo dela in svobodno gospodarsko pobudo gospodarskih subjektov.

Ob tem pa zakon tudi ne določa varoval, ki bi omejila prosto presojo vlade, kot sta dolžnost posvetovanja in sodelovanja s stroko ter obveščanje javnosti o okoliščinah in strokovnih stališčih, ki so pomembna za odločanje o ukrepih.

Ob tem je sodišče presodilo tudi, da zakon o nalezljivih boleznih ne daje podlage za sprejemanje ukrepov na področju ponujanja storitev, temveč le za blago (in izdelke).

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bshshs (nepreverjen)

Hitri so... Zaj se jin lejko izplaca dodatek za hitro obravnavo...

USTAVNO SODIŠČE (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ustavno sodišče je tudi in še bo, odgovorno za smrt določenega števila prebivalcev Slovenije zaradi covida. Čas je da ti starci pametnjakoviči odgovarjajo za povzročitev smrti iz malomarnosti po KZ. Vsa US po EVROPI odločajo čisto kontra našim ZAKAJ TAK TOVARIŠI ?

Diletant (nepreverjen)

Daj ne delaj se čednoga, ubožec. Pa drek od svojoga poglavara Glanzkopfa si zbriši po nose.

In reply to by USTAVNO SODIŠČE (nepreverjen)

Zdravniki nacisti (nepreverjen)

Svi dr.Nacisti dr. Jozef Mengele koji su radili za naciste su u neskladju z zakoni

In reply to by USTAVNO SODIŠČE (nepreverjen)

d3w2131 (nepreverjen)

Vladni odlok o izpolnjevanju pogoja PCT je nezakonit in protiustaven, trdijo v Civilni iniciativi slovenskih pravnikov
CISP – Civilna iniciativa slovenskih pravnikov je včeraj na svoji spletni strani objavila Pravno mnenje glede PCT. V njem je v 7. točkah zapisala, da pravna podlaga za vladni odlok o PCT ne obstaja, zato je odlok nezakonit in protiustaven!
Ustrezne zakonske podlage v RS za siljenje v obvezno (samo)testiranje ZDRAVIH oseb, ki ne kažejo znakov okužbe, torej NI. To pomeni, da je vladni odlok protizakonit!

GFJNFN HK (nepreverjen)

Na vrsti so koronski dodatki. ''Neskladni z ustavo?''

beee (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ustavno sodišče je lekar izpostava peciklašof

grupelj (nepreverjen)

Drugo kak kradnoti pa neustavne ukrepe sprejemati so nej sposobni v tej vladi. Evo ti drugo Švico.

gost2020 (nepreverjen)

Za časa Yuge, se kaj takšnega ne bi moglo zgoditi.... Pa naj so bile razmere takšne ali drugačne! Ljudje so bili bolj razumni... tudi po komentarjih sodeč, ki jih dajejo po TV, ko čakajo na cepljenje se vidi, da so to razsodni ljudje, za razliko današnjih milenijcev in njihovih mladičev, ki so vedno proti pa nima veze za kaj se gre.

Pa gospodarski subjekti naj gredo v bolnišnice delat namesto zdravstvenih delavcev... kaj boste naredili, ko bodo zdravstveni delavci pregoreli? Tudi veterinarjev ni toliko, da bi lahko za vas skrbeli... potem vam ostane samo še Fb.

fgndztzum (nepreverjen)

Ali je zdravje skaldno z ustavo? Eh saj tako ali tako ni pomembno. Bodo za to poskrbeli zdravniki.

0'0 (nepreverjen)

teška bo? sploh dokler so dodatki za zelo malo ali nič dela

In reply to by fgndztzum (nepreverjen)

Hahalolekg (nepreverjen)

Kakse tozbe bi zaj lejko kapale... uh... odskodnine takse ka si lejko samo misles stevilke
..

Fonzekk (nepreverjen)

Kdaj bodo odločali o tem, ali je covid-19 skladen z ustavo?

OKUŽENO US (nepreverjen)

Ustavno sodišče je tudi in še bo, odgovorno za smrt določenega števila prebivalcev Slovenije zaradi covida. Čas je da ti starci pametnjakoviči odgovarjajo za povzročitev smrti iz malomarnosti po KZ. Vsa US po EVROPI odločajo čisto kontra našim ZAKAJ TAK TOVARIŠI ?

ŽIVELI KOMUNISTI (nepreverjen)

KUČANOVA PENZIJA JE V SKLADU Z USTAVO ????????

Hrib (nepreverjen)

Tudi dodatki so v neskladju. Naj jih vrnejo nazaj in to z obrestmi. Marsikdo je služil in nič delal za to pa prejemal mastnd dodatke. Pol jih pa vidiš kako se bahajo na mauriciusu,na jahtah,karibih z našim denarjem in z denarjem ki še ga bo vračalo 5 generacij SRAMOTA

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice