Iz druge pravnomočne ugotovitve o kršitvah je razvidno, da je bilo pri dobavi zaščitne opreme privilegirano tudi pomursko podjetje.

Komisija za preprečevanje korupcije je danes objavila še druge pravnomočne ugotovitve o kršitvi integritete nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija v povezavi z njegovim ravnanjem pri nabavah zaščitne opreme.

Neenakopravna obravnava ponudnikov

Komisija je ugotovila, da je marca in aprila 2020 tedanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Cantarutti v povezavi z naročili zaščitne opreme pri družbi Medicop z več dejanji neutemeljeno posegal v delo Zavoda RS za blagovne rezerve, privilegiral točno določenega ponudnika ter s tem omogočil neenakopravno obravnavo ponudnikov. 

»V zvezi s sklenjenimi pogodbami z družbo Medicop je namreč državni sekretar nepooblaščeno odobril hitro realizacijo nakupa kisika, poslal več navodil za realizacijo ponudb oziroma pogodb ter se vpletel v urejanje bančne garancije. 

V funkciji državnega sekretarja teh pristojnosti ni imel, saj je bil za vodenje postopkov javnega naročanja za nabave zaščitne opreme pooblaščen Zavod za blagovne rezerve,« so zapisali v ugotovitvah.

Ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo 

Z navedenim je tedanji državni sekretar kršil zakon o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter s tem ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete. 

V skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije je integriteta »pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi«.

Tudi v izrednih razmerah nujno zagotoviti enakopravno obravnavo in transparentnost postopkov

Medicopu omogočeno boljše pogajalsko izhodišče

Komisija ponovno poudarja, da je kljub izrednim razmeram, ki so narekovale hitrost in način izvedbe postopkov v tistem času, nujno, da so ponudniki obravnavani na enak način, da so postopki transparentni in so tako zagotovljeni vsaj minimalni standardi javnega naročanja. 

Z navedenimi ravnanji tedanjega državnega sekretarja pa je bilo določenemu ponudniku omogočeno boljše pogajalsko izhodišče. S tem se izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje.

Ugotovitve so pravnomočne

Komisija je v skladu s svojo nalogo krepitve integritete in pravne države ter preprečevanja korupcije z namenom ozaveščanja in vzpostavljanja ustreznih standardov v delovanju funkcionarjev in drugih uradnih oseb v prihodnje objavila ugotovitve v celoti. 

Ugotovitve so pravnomočne, obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora niti ni podala izjasnitve nanje. Sicer pa gre za druge ugotovitve kršitve integritete Aleša Cantaruttija, tokrat v povezavi z njegovimi ravnanji pri nabavi zaščitne opreme pri družbi Medicop, saj komisija postopke preiskav vodi smiselno glede na različne sklenjene posle. 

V prvih ugotovitvah je bila kršitev integritete ugotovljena v posredovanjih za posle družbe HMEZAD – TNT. 

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stole (nepreverjen)

Ha,ha,ha , grohotom se smijem , aja volitve se bližajo počasi in nekak slabo kure kašljajo , treba mobilizirati vse razpoložljive kadre , HI,HI,HI , KPK prej , živa pišancija.

Kradem100% (nepreverjen)

Srmaček je tisti, keri se takšnin stvaren smije.... ali pa pač enostavno opranoglavi vernik najbole poštene strake na planeti.

In reply to by Stole (nepreverjen)

Opelkadra (nepreverjen)
Kradem100% (nepreverjen)

Ja... zlepili so zaščitno opremo... sarvete z gumicami.

In reply to by Opelkadra (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zlepili so posnetek keroga so podtaknili. Rejsan ste bedniki levičare. Pop TV pa poročo lažnive novice. Na vse pokvarjene načine probate ali nede van uspelo banda komunajzerska.

In reply to by Kradem100% (nepreverjen)

Selotejp (nepreverjen)

Ha ha ha ha ha ha ha ha........... in ha

In reply to by bonge (nepreverjen)

alkimist

Daj nan ti audio majster razloži kak si prišo do toga sklepa ka je to zlepljenka? Pa pusti Nova24 kak glavni vir informacij.

In reply to by bonge (nepreverjen)

Pravnik (nepreverjen)

Piše tudi na Siolu in nenazadnje niti ni važno kje. Na Siolu so navedli ime in priimek forenzika, kateri trdi, da je posnetek ponaredek in to profesionalni. Pustimo... saj bodo to preučevali še drugi, več mnenj in verjetno bodo prišli do nekega zaključka?
Se pa vseeno vprašaj: zakaj je ležal ta posnetek 14 let v "arhivu"? Ni to čudno?
Zakaj se je tista fotografija iz 2003 pojavila letos v javnosti, čeprav se ni dalo dokazati ničesar nezakonitega? Fotografijo bi naj odtujil Erjavec in tej teoriji celo verjamem. Erjavec je doživel, kar je doživel prejšnje in to leto, hči se mu je ločila in bi naj pač odtujil to fotografijo od zeta.
Da se potem obruka po svoje tudi Janša in objavi fotografijo izpred šestih let in pozabi napisati, da je fotografija simbolična tudi ni ravno neki "običaj" drugih predsednikov vlad. Vsaj domnevam!
Smo pač v Bananastanu!

In reply to by alkimist

gospodOcverek (nepreverjen)

1. Siol=Nova24 (orban/jansa);

2. Ka ma veze kelko je posnetek star, pa zakoj se je nej do zdaj uporabil? Seveda je bil uporabljen z namenon škodovanja Vizjake, kar pa vsebino posnetka vseeno ne spremeni?!

In reply to by Pravnik (nepreverjen)

alkimist

Ti je že pred meuf objasno ka je Nova 24=Siol, pogledni lastnika in glavnoga urednika kama pašeta. Kvalitetni in objektivni časi Siola so zgodovina.
Se pravi tebe najbole boli ka je to prišlo v ton časi v in nej prlej? Zaj se dogaja krivica desnin in bi moglo biti dale skrito očen javnosti? Ne razmin ka bi rad?
Tipa so dobili s prsti v marmeladi in čas je za odstop. Levi, desni, srednj, nema veze.. V lejvi vladi je tip leto zaradi sendviča, zdaj pa je problem, ker se jih dobi in ne ostane skrito? Mislin, kama smo mi to prišli. Kradneš, te dobijo, odgovarjaš in kak človek s funkcijo odstopiš. Tak to deluvle v normalnih državaj, mi smo pa pač #Zimbabve in ti si en izmed teh ka to podpejra.

In reply to by Pravnik (nepreverjen)

Slavko h (nepreverjen)

Bonge....se vijdi,ka ti je IQ tak velki,kak v dnevnik sobi temperatura...

In reply to by bonge (nepreverjen)

Stole (nepreverjen)

Aja , veseli veselko pa vse ok.ali kak, in ti kradem 100% nakladaš neke neumnosti , piss off. Aja , še enkrat , grohotom se smijem.

FusionX (nepreverjen)

"grohotom se smijem."
.
Šta to pričaš mamicu ti balkansku!? Da nisi ti slučajno kakšnen financer SDS stranke iz Bosne ali Srbije? Ali pa kakšen, ki v Bosni denar pere preko Snežiča in se "grohotom smije" kako je nategnil lastno državo. Kaj od tega si, da se tako "grohotom smiješ"?

In reply to by Stole (nepreverjen)

Bolnik (nepreverjen)

A ni bil Medicop zraven v Novi Gorici ko so priklapljali smejalni plin ? IN nič !

Stole (nepreverjen)

Fusion x , grohotom se smijem tvoji neumnosti , ki je brezmejna.

Korupcija u zd… (nepreverjen)

Odstopi ali dobi odpoved

Hggagagggagga (nepreverjen)

Aja on pa ja nej takse, on je posten clovek kot vsi tisti z katerimi se druzi 😂😂😂.

KPK ugotavla (nepreverjen)

Direktora Medicopa (avionaš - tisti, ki nam v nedelo dela hrup na nejbe) pa so dostakrat puna usta kak uspešen je kot direktor (aja zdaj je baje pri njen direktor Ružić (tou je of, ka je biu prlej pri Pomgrade in soboške Komunale). Pa lejko je biti uspešen, či ti na takšen način (kak je ugotovila KPK) pomagajo prijti do posla. Se še spoumnite, ka je tej direktor Medicopa bil tudi baje v nadzornon svejte RRA Mura, či se ne moutin. No sakša rit prijde na svoj šankrejt.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice