*Fotografija je simbolična
Analiza zadnjega tedna, ki jo je naredil Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, kaže, da je gospodarstvo na poti okrevanja.

Kot navajajo na Umarju, je ponovno sproščanje zajezitvenih ukrepov v sredini aprila ugodno vplivalo na gospodarsko aktivnost in zaupanje.

Podatki o davčnem potrjevanju računov kažejo na povečanje prodaje, ki je bila v tretjem tednu aprila samo še za 3 odstotke manjša kot v primerljivem tednu predkriznega leta 2019.

S sproščanjem zajezitvenih ukrepov se je zaupanje v trgovini in v storitvenih dejavnostih nekoliko izboljšalo. 

Vir: Umar

Zaupanje v predelovalnih dejavnostih je ostalo visoko, v gradbeništvu se je še zvišalo ; v obeh dejavnostih je bilo višje kot pred epidemijo. Na ugodna gibanja v industriji kažeta tudi poraba elektrike in promet tovornih vozil po slovenskih avtocestah, ki sta bila v tretjem tednu aprila blizu oziroma višja kot v primerljivem tednu predkriznega leta.

Vir: Umar
Vir: Umar

Nadaljevalo se je tudi zmanjševanje števila brezposelnih, ki se je v sredini aprila ob sezonskih dejavnikih še nekoliko okrepilo, so zapisali. Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti je bila februarja sicer še vedno v območni enoti zavoda za zaposlovanje Murska Sobota (13,0 odstotka).

Vir: Umar

Interventni ukrepi in strukturne reforme

Umar je ob tem v Poročilu o razvoju 2021 poudaril, da je treba ukrepe za okrevanje gospodarstva kombinirati s strukturnimi reformami, da bosta gospodarstvo in družba bolj odporna na prihodnje šoke, tako pa bo boljša tudi dolgoročna vzdržnost razvoja za povečanje blaginje prebivalstva.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
H (nepreverjen)

Zato pa levičarji norijo, virus se obvladuje, gospodarstvo se vrača v stare tire in bo do kraja leta preseglo vsa pričakovanja. Turistična sezona bo z boni pr avi bum itd. Levičarjem ni uspelo izkoristi ta virus za prevzem oblasti in se zavedajo da bo to vedno težje, ker bodo ljudje spoznali da so z pravimi ukrepi rešili Slovenijo pred krizo. Zato takšni pritiski, demonstracije, sodišča ter levičarski mediji tolčejo a vse manj ljudi jim verjame in gleda.

Hrib (nepreverjen)

Z katerega zaprtega oddelka pa so tebe spustili?????

In reply to by H (nepreverjen)

Starejše novice